Notícia

Esquiada pel sector Barquins de Vallter 2000

Autor/a: Arxiu Diari de la neu
Esquiada pel sector Barquins de Vallter 2000 el dilluns 2 de març de 2015. Un dia de neu humida, alternant-se el sol i les nuvolades de pas i amb el vent en calma, amb gruixos de neu que anaven dels 50 als 80 cm.

Breu descripció

Barquins és el sector de pistes que queda al vessant nord del Puig dels LLadres. Orientació clarament est, gairebé tot el recorregut es fa sense bosc, són pistes exposades al vent i amb molt bones perspectives, excepte en la pala més alta que està clarament orientada a sud. L'esquiada es fa per la pista del Bac, Puig dels Lladres i pala baixa de Barquins. Té una cota de sortida a 2.535 m. (Cafeteria Les Marmotes) i l’arribada a 2.135 m., base del telecadira Jordi Pujol. Amplada mitja de 35 metres, llargada de 1,8 km., (segons dades de l'aplicació Skitude) i un desnivell de 405 m. (dades de Vallter).

Dades històriques

Les pistes del Bac es van obrir l'any 1976, inicialment amb accés només per uns dels teleesquís de Barquins (remuntant, el de l'esquerra).

A finals dels anys setanta un dels dos teleesquís de Barquins, el més curt), es va allargar uns metres i es va fer arribar fins a tocar l'actual cafeteria Les Marmotes, que aleshores era inexistent. Això va permetre allargar la pista del Bac pel seu tram més alt.

L'any 2006 el sector Barquins va veure néixer la pista del Puig dels Lladres, que passa per la falda del Puig del mateix nom. Si bé és d'orientació est, el disseny del seu traçat fa que passi moltes hores sota l'ombra del Puig dels Lladres, fet que li garanteix una neu de qualitat al llarg de tota la temporada.

El desembre de 2013 s'instal·lava neu de canó a tot el sector, això és la pista del Bac en la seva integritat i la pista del Puig dels Lladres. El tram baix de la Lladres guanyava metres d'amplada.

La pista del Bac, nom oficial sobre plànols, és més coneguda pel nom de Barquins i és en aquesta pista on habitualment s'hi fan les competicions d'esquí o surf de neu.

 Tres curiositats

Des de la cota 2.535 m., punt d'arribada del teleesquí i el telecadira, si el dia és clar podreu observar la badia de Roses.

Si us atureu just a l'alçada del canó 25 podreu observar els tres pics del Massís del Canigó. És l'únic punt de l'estació en què això és possible, ja que des de les altres pistes o racons només podreu observar el pic de Tretzevents, però no la pica del Canigó, que sempre queda amagada pel pic de la Dona menys en aquest punt.

Originalment la pista del Bac, en el seu tram alt, tenia un traçat lleugerament més cap al sud (adjunto fotografia), però estem parlant d'uns pocs metres. Era més insolat i per tant aguantava poc la neu natural i per això a mitjans dels anys 80 el traçat es va modificar des de la sortida del teleesquí en uns 150 metres. Va ser el primer lloc de Vallter on s'hi van instal·lar els primers paravents en vertical, sempre s'havia fet en taulons horitzontals.

Registreu el vostre track

Us recomano fer servir l’aplicació gratuïta que Skitude té a la xarxa, per als dispositius mòbils, i gravar la vostra baixada, així com compartir-la a les xarxes socials. Aquest és el resultat del track gravat al sector Barquins per mitjà de l’aplicació esmentada:

Nombre: Sector Barquins | Fecha: 02/03/2015 | Hora: | Duración: 0h 4m 1s | Distancia total: 1.90 km | Vel. máx: 70.88 km/h | Vel. med.: 44.46 km/h | Desnivel: 332 m

Esquiada gravada amb Go-Pro Hero 3+

L'esquiada a Barquins també la vaig gravar amb una càmera Go-Pro Hero 3+ una estona després de registrar-la amb skitude. L'esquiador que m'acompanya a l'esquiada és Enric Serra, director de l'estació, i la banda sonora correspon a cançons d'èxit dels anys 1999, 2006 i 2013, anys de referència cronològica per aquest sector. Us convido a veure'l al canal de Youtube del Diari de la neu. Desitjo que us agradi.

Ivan Sanz Tusell
2 de març de 2015

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny