Notícia

Un altre febrer pletòric a les estacions d'esquí del Pirineu

El temps anticiclònic i la neu més que suficient a pistes han propiciat un febrer d'alta afluència d'esquiadors a les estacions d'esquí

torrent negre,telecadira,la molina
Febrer pletòric a les estacions d'esquí del Pirineu. A la imatge La Molina. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Pistes no al 100%, però gairebé. Qualitat de la neu: pols. Previsió meteorològica: sol i vent en calma. Aquest ha estat el comunicat de neu que pràcticament totes les estacions d'esquí del Pirineu han publicat els caps de setmana de febrer. I també els dies laborables. En aquest context les estacions d'esquí han gaudit d'una excel·lent afluència d'esquiadors a pistes. Les estacions ho han admès i els clients bé prou que se n'han cuidat de mostrar-ho via xarxes socials. Ha estat un febrer pletòric a les estacions d'esquí i algunes així ho han reconegut al diaridelaneu.cat. Però, el febrer de 2019 ha estat millor que el de 2018?


El febrer a l'alta muntanya ve a ser com l'agost a la platja. Si a l'estiu les cues a les carreteres es generen els divendres per sortir de Barcelona en direcció a la Costa Brava, a l'hivern ho són els diumenges a la tarda per tornar cap a Barcelona des de qualsevol estació d'esquí. Prou que ho saben els usuaris del Túnel del Cadí.

Febrer ha estat pletòric a les estacions, des de Port del Comte a Formigueres i des de Baqueira a Vallter, però també és cert que sovint tenim poca memòria i que el febrer de l'any passat també va ser molt bo. I els dos febrers han estat força diferents, perquè mentre que el de 2018 va venir marcat per la abundància de neu i una meteorologia força adversa, especialment els caps de setmana, el de 2019 ha estat marcat pel temps anticiclònic i per tenir força menys neu que el febrer precedent. Però els resultats són força iguals en xifres.

Una de les estacions més beneficiades per aquesta alta afluència és La Molina. La directora comercial, Marta Viver, ha explicat a diaridelaneu que "febrer de 2018 i febrer de 2019 han estat gairebé idèntics en xifra de negoci, tot i les diferències meteorològiques i de neu entre el febrer de l'any passat". Viver ha recordat que "les xifres demostren que tot i que la temporada passada va estar marcada per l'abundància de neu a pistes, en contrast amb l'actual, el cert és que estem allà mateix. La directora comercial de La Molina es mostrava satisfeta pels resultats d'enguany i ha reconegut que "tot i tenir menys neu que l'any passat el bon temps ha convidat a mantenir l'afluència i, molt important, la qualitat de la neu al febrer ens ha ajudat a igualar els resultats de l'any passat".

El de La Molina és doncs un cas gairebé idèntic al de Masella. Ramon Boter, responsable de comunicació a Masella, també ha coincidit en les valoracions de l'estació veïna i ha declarat que "el febrer de 2019 s'ha facturat exactament el mateix que el febrer de 2018 pel que fa a venda de forfets, tot i ser força diferents en l'àmbit meteorològic. Mentre el febrer de 2019 s'ha viscut amb 28 dies de sol i anticicló, el de febrer de 2018 vam tenir 3 episodis de nevades".

Boter creu que aquests resultats gairebé idèntics es deuen al fet que "els mesos de febrer la venda de forfets sempre són lineals. Cada any, per febrer, tenim els allotjaments a peu de pista plens amb una ocupació hotelera sempre del 100%. Per tant no podem créixer més en vendes perquè ve supeditat a la capacitat hotelera, en l'esquí d'estada". Això, sí, a diferència del febrer de 2018, el febrer de 2019 haurà estat millor en "la facturació de bars, terrasses i restaurants" i també a les "escoles d'esquí" i és que segons el responsable de comunicació de Masella és força clar que "si fa bon temps i el temps és estable les terrasses treballen més i a les escoles no hi ha cancel·lacions".

BoíTaüllésuna estaciópeculiar:unescotesmoltaltes, el que ésgarantiade neuide qualitat,peròaixò mateiximplica un altretipus de problema.Ésuna destinaciósensiblea la meteorologia,de maneraquedeterminatcomportamentpottenir mésincidènciaen elsresultatseconòmics. I possiblement per això és la que millor ha optimitzat el temps anticiclònic del febrer de 2019. Martí Rafel, director comercial de l'estació de l'Alta Ribagorça, ha manifestat que "a Boí ens és fonamental tenir neu i bon temps a la vegada. Aquest febrer hem notat un increment del 10% pel que fa a dies d'esquí expedits en relació el febrer de 2018".

Sobre aquest increment Rafel creu que no només hi ha influït el temps anticiclònic, que també, sinó que hi ha altres variables. "Que el carnaval sigui en ple febrer o a principis de març, com va ser l'hivern passat, també hi pot influir", ha matisat Rafel. "Que les vendes anticipades hagin funcionat bé també és una dada a tenir present o que, més important del que podria semblar, que a Madrid, a València o a Barcelona hi faci ambient d'hivern durant el mes de febrer, també ens pot acabar influint en els resultats" ha sentenciat.

Per al director comercial de Boí el bon temps a pistes és clau per a les diferents àrees de negoci i és que "els ingressos per venda de forfets, consumicions, escola d'esquí i lloguers es nota que són, en el nostre cas, més bons quan fa més bon temps". De tota manera Rafel creu que fer una comparació d'un febrer a l'altra no és una dada prou ponderada i, en aquest sentit, pensa que és millor fer-ho com fan a les estacions Franceses, o sigui, basant-se en la mitjana de les darreres 5 temporades.

Grandvalira, a Andorra, és una de les altres estacions d'esquí que també ha viscut un febrer pletòric. Però la pregunta torna a ser la mateixa: millor el febrer de 2019 que el de 2018? Irene Casasayas, responsable de premsa del gran domini andorrà, ha explicat a Diaridelaneu que "Grandvalira no dóna encara les xifres de febrer però admetem que ha estat molt bo". Algunes fonts parlen que el febrer de 2019 podria haver estat de rècord, vistes les mitjanes d'ocupació als hotels i apartaments del país, però les xifres de moment no s'han fet públiques.

Per Casasayas el temps anticiclònic hi haurà ajudat, però també opina que "de fet, hi ha un client a Grandvalira que ja hi arriba precisament buscant això: el bon temps. Prové de països del nord o centre d'Europa i ha escollit Grandvalira perquè ofereix garantia de neu, una millor climatologia que els Alps i a la vegada tot això ho troba amb una bona gastronomia i tota l'oferta complementària".

Pel que fa al Pirineu nord-català les xifres de febrer de 2018 i 2019 també sembla que són força iguals. En el cas de l'estació de Les Angles la diferència és mínima, però reflexa una lleugera millora. Antonio Martín, de l'oficina de turisme del poble i l'estació, ens confirma que "les xifres de forfets venuts al febrer de 2019 reflecteixen un increment del 2%. Són bones dades que s'han de valorar positivament" però també ha admès que "és cert que fins a la data d'avui, i si mirem el global d'aquesta temporada i ho comparem amb la passada, també veiem que ara mateix estem un 10% per sota".

Per a Martín la clau seran les properes setmanes, com es comportaran els clients i quina serà la previsió meteorològica, ja sigui de fred, nevades o bon temps, però s'atreveix a fer una aposta: "al final d'aquesta temporada estic gairebé segur que acabarem amb xifres molt similars, potser idèntiques, a les de l'any passat".

Pel que fa al Pirineu aragonès, a les 3 estacions del Grup Aramon s'ha acomiadat un febrer amb números millors que els de l'any passat. Ana Ispas, responsable  de premsa de les estacions que el Grup Aramon té al Pirineu (Cerler, Panticosa i Formigal) ha explicat que "hem viscut un febrer de 2019 millor que el de l'any passat". Tot i que no ha donat xifres concretes, perquè les donaran en global a final de temporada, sí que en el seu cas el bon temps d'aquest hivern "ha influït en atraure més aficionats".

I l'esquí de fons?

Com ha viscut l'esquí de fons el febrer de 2019 respecte al de 2018? David Agustín, responsable de premsa de l'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-La Vansa, ha explicat que "el febrer de 2019 ha registrat un 6% més de visitants que el de 2018". Agustín reconeix que per a l'esquiador de nòrdic la situació idíl·lica per pujar a pistes és la de "neu acabada de caure, sol i temperatures agradables, fins al punt que importa més un dia de sol radiant que poder oferir neu pols a les pistes".

El responsable de premsa d'aquesta estació de nòrdic recorda que "una bona nevada genera publicitat a l'estació" mentre que "el saber que farà sol té un efecte crida immediata de cara al cap de setmana". Tot i que el febrer de 2019 haurà estat més bo, en conjunt, que el de 2018, també matisa que hi poden haver dades excepcionals, com ara el fet que "el darrer cap de setmana de febrer de 2018 va ser força més bo en la venda de forfets que el de 2019".

En resum doncs, el febrer és un mes de temporada alta per al negoci de la neu i en el qual, les xifres de visitants o de negoci, varien poc entre un hivern i un altre. Mentre hi hagi neu a pistes i les estacions ofereixin un bon comunicat de neu, l'afluència està més que garantida. Si a més, però, fa bon temps, l'afluència serà alta també a les terrasses i als restaurants, i és que amb sol i cel blau l'esquiador té més ganes de gaudir de l'entorn i la gastronomia.
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial