Notícia

El Pirineu necessita neu

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un informe que alerta que el volum d'aigua en forma de neu ha caigut "dràsticament".

montsent,pallars,sort
El Pirineu necessita neu. Una imatge del Montsent de Pallars des del Port del Cantó el passat 9 de març. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Muntanyes més marrons que blanques al Pirineu, especialment en els vessants que miren a sud. Aquesta és la realitat i el panorama que ofereix el Pirineu a mitjans de març. I una primera estació d'esquí alpí que avui ja ha tancat: Port del Comte. El Pirineu necessita neu.


No cal ser un expert per veure que al Pirineu la neu enguany va escassa. I escasseja just en una època de l'any, entre finals de febrer i mitjans del mes de març, que habitualment és quan s'arriba als màxims. I normalment és a mitjans de març quan ja comença el procés de regressió del mantell nival propiciat per l'arribada de la primavera. Però enguany només ha fet 3 nevades moderades al Pirineu i la imatge que projecta la serralada, especialment en els vessants que miren a sud, comença a ser d'una tonalitat molt marronosa i poc habitual per aquesta època de l'any. Hi falta neu, i en falta molta.

Port del Comte, la primera a caure

De fet avui diumenge ja s'ha fet realitat la manca de neu amb el tancament de la primera estació d'esquí alpí del Pirineu català. Port del Comte, l'estació situada al Pre Pirineu català, ja no ha obert portes avui. Ahir dissabte l'estació va avisar del seu tancament per mitjà de les xarxes socials.

I malauradament aquesta setmana vinent no seria d'estranyar que alguna altra estació tingui dificultats per continuar oberta si les condicions meteorològiques no canvien aviat. Només falta donar un cop d'ull a les diferents webcams que l'espai de meteorologia El Temps de TV3 té en diferents estacions d'esquí catalanes. Així, doncs, és urgent que faci fred i que arribin precipitacions.

Les reserves de neu al Pirineu, gairebé al límit

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) del Ministeri per a la Transició Ecològica les reserves de neu a les muntanyes de la península Ibèrica, entre les quals la serralada pirinenca, amb prou feines arriben al 40 per cent del volum de fa un any i se situen a la meitat de la mitjana de neu dels últims cinc anys.

L'informe que emet AEMET de l'hivern climatològic (desembre-febrer) alerta que el volum d'aigua en forma de neu va disminuir "dràsticament" durant l'última setmana de febrer, fins i tot es va arribar a reduir en més del 50 per cent en algunes conques i estan "molt per sota del que esperable". En concret, el volum d'aigua aportada per les nevades s'ha reduït gairebé un 20 per cent (el 19,72).

A finals de febrer de 2019, les reserves de neu eren de 1.500 hectòmetres cúbics, el que només suposa la meitat de la mitjana estatal dels últims cinc anys, que són 3.000 hectòmetres cúbics i no van arribar ni al 40 per cent de la reserva estatal que es comptabilitzava fa un any al finalitzar el mateix mes, quan es va arribar als 3.900 hectòmetres cúbics.

Entre les possibles causes d'aquesta reducció de l'aigua en forma de neu, com bé sabem tots els esquiadors, és que va començar a nevar una setmana abans del que acostuma a ser habitual -l'última d'octubre. Va fer una segona nevada important al novembre, especialment al Pirineu vessant sud i oriental. El desembre l'anticicló també ens va visitar forces dies. I la tercera i la quarta nevada ja no van arribar fins a mitjans i finals de gener. Van ser nevades més aviat moderades al vessant nord i occidental, i poc generoses i acompanyades de vent al vessant sud i oriental del Pirineu. I el mes de febrer ha estat marcat per un anticicló "etern".

Setmana de canvis

Per si no n'hi ha prou, l'AEMET qualifica el mes de febrer com el més sec del segle XXI i afegeix que l'episodi càlid registrat entre el 21 i el 28 de febrer, quan es van batre rècords de temperatures màximes és la causa que el volum de neu es reduís "significativament en només una setmana".

Per sort aquesta setmana vinent les condicions comencen a canviar i ho faran en les hores vinents, amb una baixada de temperatures de fins a 10 graus a tot el Pirineu. També s'esperen precipitacions de neu, però no seran generals ni massa generoses. Segons alguns models, entre demà dia 18 i diumenge 24 de març, el gruix de neu acumulat pot arribar als 10 cm al vessant nord i a 5 al vessant sud, sempre per sobre les cotes 1500. La bona notícia, però, és que sembla que les precipitacions podrien continuar a partir del 25.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny