Notícia

Grandvalira ja ha enviat una petició formal a la FIS per acollir més esdeveniments de la Copa del Món

Grandvalira podria presentar candidatura per a uns Campionats del Món d’esquí alpí

Avet,grandvalira,
Una imatge d'ahir diumenge a la pista Avet de Grandvalira. Autor/a: Oriol Molas
A través de la FAE i encoratjats per la pròpia federació internacional, el domini ha fet una petició formal per tornar a acollir proves, unes noves Finals i ja a més llarg termini uns Campionats del Món. Blanch destaca la imatge de “seriositat, eficàcia i professionalitat” que ha deixat Andorra durant tota la setmana de competició. Prop de 25.000 persones han vist en directe les proves i 440 professionals dels mitjans ho han mostrat arreu del món.


Després de set jornades intenses d’entrenaments i de curses a les pistes Avet i Àliga dels sectors Soldeu El Tarter de Grandvalira, aquest dilluns ha tocat fer balanç de les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí Andorra 2019, les quals han rebut els “elogis” per part de la Federació Internacional d’Esquí (FIS), dels equips tècnics i dels corredors que han participat a la competició, tal com ha explicat el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo. Andorra ha mostrat arreu del món una imatge de “seriositat, eficàcia i professionalitat” que permet seguir aspirant a nous reptes pel que fa a l’organització d’esdeveniments hivernals, ha afegit el director general del Comitè Organitzador, Conrad Blanch.

En aquest sentit, i encoratjats per la pròpia FIS després de fer pública la seva satisfacció amb com han anat les Finals, avui s’ha enviat per carta una petició a l’organisme perquè segueixi tenint en compte el país dels Pirineus per acollir competicions de Copa del Món. Concretament, ha explicat el president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Josep Pintat, l’objectiu és acollir els propers anys noves proves (el més desitjable serien disciplines tècniques masculines a l’Avet), i fins i tot repetir la celebració d’unes Finals. Tot plegat amb la vista posada en l’objectiu de presentar candidatura per a uns Campionats del Món d’esquí alpí, esdeveniment només comparable amb la celebració d’uns Jocs Olímpics d’hivern.

La FIS es reunirà aquest mes de maig per seguir tancant el calendari de competicions fins el 2023. Serà en aquesta trobada on l’organisme avaluarà si pot incloure Grandvalira al seu programa de proves. La voluntat hi és, ja que el feedback rebut un cop s’ha posat punt final a les Finals és que “Andorra s’ha consolidat com a destí de primer nivell”, ha exposat Hidalgo, superant fins i tot les previsions inicials. Els tècnics de la FIS s’han mostrat especialment satisfets amb la pista Avet, una de les millors pistes de les disciplines tècniques de tot el circuit.
  
La dimensió de les Finals

Després de les dues experiències en proves de Copa del Món el 2012 i el 2016, les Finals han ratllat la perfecció: han comptat amb un temps immillorable, amb sol i temperatures suaus, però amb un estat de les pistes excel·lent, al màxim nivell, demostrant que una seu de Copa del Món pot comptar amb “condicions hivernals amb un temps primaveral”, segons han remarcat els mateixos atletes.

Tot plegat ha estat possible gràcies al treball previ que han fet els treballadors de l'estació (fins a 130 empleats han estat dedicats a l'esdeveniment entre pisters, maquinistes, canoners, equip de xarxes, monitors, equip de recursos humans i de qualitat). Sumat a la feina dels voluntaris, prop de 350, però que han treballat com si fossin “3.500”, ha remarcat Hidalgo. Un altre dels aspectes que ha rebut les lloances de tothom ha estat el servei ofert als Teams Hospitality, les sales d'atenció als corredors.

En l’aspecte esportiu, han competit 19 països i 228 corredors, en categoria masculina i femenina, per a les quatre disciplines (Eslàlom Gegant, Eslàlom, Súper -Gegant i Descens), més l’Alpine Team Event, la prova per equips celebrada divendres i que va comptar amb la participació de l’equip andorrà.

El cap de cursa, Jordi Pujol, ha destacat les hores de màquines i la feina feta per l’equip des de fa mesos per posar a punt les dues pistes i el fet que, malgrat les altes temperatures i l’absència de nevades les darreres setmanes, la neu ha aguantat i s’han garantit totes les condicions de seguretat.

Al llarg de tota la setmana s'han batut xifres rècord d'afluència de públic, amb fins a 25.000  persones animant a peu de pistes, i fins a 6.000 en un sol dia durant el cap de setmana.  De fet, l'organització de les Finals ha suposat una mobilització humana sense precedents, arribant a gairebé 2.500 persones entre organització, personal, voluntaris, equips logístics, mitjans de comunicació (440 professionals dels mitjans acreditats) i família esportiva. Pel que fa a la captació de visitants, l'esdeveniment ha permès que, durant el cap de setmana, l'ocupació hotelera a alguns punts del país fos del 90%. Fins a 27 hotels del país s’han implicat amb l’esdeveniment. 

Així mateix, s’han fet més de 40 viatges de l’aeroport de Barcelona a Andorra i també ha funcionat correctament el servei de transport intern per portar el públic gratuït a fins les pistes de competició.

En clau anècdota, Mikaela Shiffrin, una de les grans protagonistes que han deixat aquestes Finals, ha donat les gràcies a l’organització en una nota que ha acompanyat amb un petit obsequi.
 
Unes finals “de 10”

A part de l'èxit des del punt de vista esportiu i d'implicació de públic, també s'ha complert l'objectiu d'aconseguir mostrar una gran imatge d'Andorra cap a l'exterior, una campanya publicitària difícil d’assumir pels canals tradicionals. A la vegada, ha quedat palès que l’equip humà és capaç de preparar esdeveniments d'aquest nivell, han destacat des del domini.

Per tot plegat, Blanch, ha assegurat que aquest esforç col·lectiu ha fet que les Finals Andorra 2019 s'hagin convertit en una “gran festa de l'esport”. Si el 2012 vam posar a “Soldeu un 10” de nota, aquest 2019 “podem posar un 10 a tot Andorra”, ha celebrat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny