Notícia

Les raons del tancament precipitat de Port del Comte

Albert Estella: 'Port del Comte, i l'Estivella en concret, encara vivien de la nevada del 31 d'octubre'

Albert Estella,director,Port del Comte
Albert Estella, en una imatge d'arxiu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Albert Estella, director de Port del Comte, explica a Diaridelaneu els motius del tancament precipitat de l'estació dissabte passat. Sobre calendari, l'estació ha tancat uns 15 dies abans del que és habitual, un fet força estrany però que tampoc seria excepcional. La sorpresa, però, va ser tancar a les dues de la tarda d'un dissabte. Ell mateix n'exposa els motius.


Dissabte Port del Comte tancava l'estació a les dues de la tarda. Ni tan sols es va esperar a fer-ho a les 5, horari habitual de tancament de les estacions d'esquí. Tres dies més tard del tancament precipitat el seu director, Albert Estella explica en exclusiva per al Diaridelaneu.cat els motius.

La pregunta que li fem és molt clara i directa, així que li demanem el perquè del tancament a les dues de la tarda del dissabte, un fet que costa una mica d'entendre. L'Albert és igualment clar i transparent en donar resposta i ens explica que "no ens podíem permetre aquella imatge de rius d'aigua a la una de la tarda amb tot un munt de famílies que havien vingut a passar un dia a la neu".

El director de l'estació raona, amb certa resignació, que "la temporada ha estat molt rara. Hem arribat al 16 de març vivint, tant els sectors del Port com l'Estivella, de la nevada que va caure el 31 d'octubre". 

Estella recorda que la primera nevada va deixar 90 cm a les cotes altes i 60 a les baixes i que després ja només va arribar una segona nevada de 30 cm acompanyada de vent, i una tercera de 35 acompanyada, aquesta sí, de fred.

Tancament en un 16 de març en plena "alta primavera" avançada

La situació meteorològica, d'alta primavera avançada en el calendari, i l'acabament dels cursets d'esquí escolars i de grups sembla ser que va convidar, en part, al tancament. "Esperàvem una altra nevada al febrer que no va arribar, ni tampoc al març. En canvi sí que ens ha arribat una calorada continuada, amb dies i més dies amb temperatures de 16, 17 graus i algun fregant gairebé els 18. Això no es podia aguantar" argumenta el director de l'estació. 

Però la temporada a Port del Comte, en part, podria estar "salvada". "Aquesta era la darrera setmana que teníem contractats grups escolars i per tant aquesta setmana vinent ens hauríem trobat obrint l'estació amb ben poca gent a pistes" ens explica Estella. "I en una estació de capital privat has d'ajustar molt i molt bé tot el que són ingressos i despeses" acaba concloent el director.

Tots els esforços necessaris per estar oberts

"Però quedi clar que hem fet tot el que hem pogut. Hem traslladat neu d'un sector a l'altra amb tractors, hem mogut neu de les cotes altes a les baixes amb les trepitjaneus, i hem pogut obrir amb altres mesures, però ha arribat un moment amb què això ja no era ni viable. Ni rendible." explica Estella. 

El director també dóna una altra raó pel tancament i és que la qualitat de la neu "pel febrer, gràcies a la poca humitat ambiental, la neu es va conservar molt bé, però aquestes dues darreres setmanes era un vidre al matí i en excés transformada a la tarda. Tampoc ens interessa donar aquesta imatge de l'estació, que no és aconsellable per ningú en l'aspecte, diguem-ho d'alguna manera, més comercial".

Finalment Albert Estella conclou que "vam valorar avançar uns dies l'horari d'obertura i tancament, obrint a les vuit del matí i tancant a les dues de la tarda, però a l'hora de la veritat això ens hauria fet venir un grup més aviat reduït d'esquiadors experts però no famílies, que és el nostre gran client".

En qualsevol cas l'estació de Port del Comte haurà tancat la temporada amb unes xifres "raonables tenint present el context" en paraules del seu director. "Desconec les xifres concretes, encara no ens hem sentat a parlar-ne, però si sé que hem tingut menys neu que la temporada passada, i que el bon temps també ens ha ajudat a pujar molt en l'afluència de famílies els caps de setmana, mentre que a l'hivern passat molts caps de setmana va fer mal temps i l'afluència va ser més baixa. S'haurà compensat una mica" acaba concloent Albert Estella.

Dates de tancaments del darrers anys

En els darrers anys Port del Comte ha establert un calendari força regular, amb una obertura mitjana d'entre 115 i 120 dies.
Pel que fa a dates d'obertura, sobre calendari s'acostuma a obrir pel Pont de la Puríssima, entre els dies 4 i 8 de desembre, tot i que com passa en moltes altres estacions de bon principi només s'obre la zona de debutants i progressivament s'amplien sectors a mesura que es pot innivar.

I pel que fa a tancaments el més normal és que ho faci a finals de març, 15 dies més tarda del que ha succeït enguany. Així, per exemple, la temporada 2012-13 va tancar el 7 d'abril, la temporada 2013-14 ho va fer el 30 de març, la 2014-15 el 31 de març, la 2015-16 el 3 d'abril, la 2016-17 el 2 d'abril, a 2017-18 el 8 d'abril i l'actual 2018-19 haurà  estat la més avançada en el calendari dels darrers 6 anys, tancant el 16 de març.


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny
giny