Notícia

Consells, trucs i al·licients per esquiar enmig de la boira

Com fer-ho perquè la boira no ens privi de gaudir d'un bon dia a la neu

masella,panoramica,boires,23112019
Esquiadors entrant a la boira Autor/a: Diaridelaneu.cat
Podria ser que a alguns els pugui sorprendre un article com aquest, sobre la boira, sobretot si tenim present que fa setmanes i setmanes que patim anticicló. O sigui, que de boira ben poca. Però precisament per això, perquè portem molts dies esperant per publicar, i no veiem el moment oportú, ha arribat l'hora de presentar-lo. No sigui que de tan esperar la temporada s'acabi i no n'hàgim tingut l'oportunitat de presentar-lo...


masella-panoramica-boires-23112019-4

A tots ens ha passat. Hem començat el dia esquiant amb unes condicions més o menys òptimes de visibilitat però, en pocs minuts, ens hem trobat atrapats esquiant dins un núvol que no ens deixa veure res. I la situació és molt diferent a si ens atrapa en cotes baixes i en un entorn boscós, o a què ens envolti en una cota alta en un paisatge de blanc omnipresent, sense bosc, sense relleus, sense res que ens pugui orientar. Tampoc és el mateix que ens atrapi a la nostra estació habitual o a què ens atrapi en un entorn o estació desconeguda.

Així doncs, com hem d'esquiar quan hi ha boira? O és més aconsellable plegar i esperar al fet que s'aixequi el dia? Què hem de fer en cas de perdre'ns per pistes descobertes de bosc i sense referències?

Hem intentat buscar resposta a aquestes qüestions i per això us donem algunes pautes de comportament davant la boira que, en certs moments, ens poden ser útils. També us donem algunes raons per continuar esquiant, malgrat la boira, i per gaudir de l'esquí entre boires. Sí, sí, ho heu entès bé, per gaudir de l'esquí entre boires. Som-hi?

masella-panoramica-boires-23112019-6

Atrapats per sorpresa dins la boira

Com sortim o deixem enrere la boira? Tenim aquestes opcions.

1 • Busquem pistes de cota baixa i enmig del bosc

El primer que hem de fer, si encara hi som a temps i la visibilitat és mig bona, és baixar de cota i buscar pistes entre bosc. Això ens ajudarà a sentir-nos segurs i a la vegada a esquiar millor i a no marejar-nos, efecte i causa que passa a molts esquiadors quan esquien entre boira.

2 • Canons de neu, paravents i balises

Si ens trobem en pistes altes, ben innivades i ens hi atrapa la boira, podem donar per fet que passarem una mala estona. La sensació d'equilibri ens abandona i en el seu lloc ens ocupa una estranya sensació de flotació, pèrdua de la gravetat i desorientació. Intentarem apropar-nos al lateral de la pista i prendre com a referència els possibles canons de neu (normalment en trobarem un cada 30 o 40 m), els paravents o alternativament els pals o balises que marquen el nivell de dificultat d'una pista.

boira,balises

3 • Atents al pas d'altres esquiadors, pisters o professors d'esquí

En cas de situació "crítica", amb boira densa i trobar-nos desorientats. Si no ens coneixem prou bé l'estació o estem esquiant en una que no tenim ben apamada, aleshores procurarem estar atents als altres usuaris de les pistes. Potser deuran conèixer bé l'estació i ens poden ajudar a tornar a lloc. Ara bé, si és un dia en què esquia poca gent, o estem en un sector poc freqüentat, aleshores haurem de tenir paciència. En cas de dubte no hem d'assumir el risc de sortir de la pista i endinsar-nos en zones desconegudes. Val més que ens aturem. Ens esperem una estona, la que faci falta, la que sigui necessària: tard o d'hora passarà algun altre esquiador o algun pister de l'estació. Evitem aventurar-nos.

Consells per pujar a esquiar en dies de boira

Esquiar amb boira també pot tenir els seus al·licients. Us n'expliquem alguns que poden ajudar-vos a optimitzar el vostre forfet en lloc de renunciar a continuar esquiant.

1 • Moment de fer servir unes bones màscares

Les màscares amb lents grogues permeten contrastar una mica millor l'entorn. És el moment de canviar-les o bé comprar-les si no en tenim. Que la boira no ens impedeixi esquiar i gaudir del nostre dia a pistes.

2 • Roba i equips de colors vius

Com en el trànsit de vehicles, amb boira fes-te veure. Sempre serà millor lluir equips de colors vius, com ara grocs, verds, vermells, taronges o blaus elèctrics. Ajudarem als altres usuaris, amics, parella o família a què ens puguin veure fàcilment.

3 · Plànol de pistes a la butxaca

No serà el cas si ens coneixem bé l'estació, però sí que ho serà en el cas que sigui la primera vegada que hi esquiem. Si és la nostra primera visita a una estació, i en aquesta hi ha boira, no oblidem prendre un plànol de pistes. Ens pot anar molt bé per orientar-nos en quin punt, cota i pista de l'estació ens trobem un cop ens endinsem als núvols. També ens ajudarà a situar les possibles zones conflictives, com ara barrancs, rius o boscos i àrees fora pista que ens allunyen del perímetre de seguretat de l'estació.

Una altra opció és, si tenim cobertura de telèfon, situar-nos a lloc amb l'ajuda del GPS del nostre terminal. Possiblement l'estació d'esquí té una app que, un cop descarregada, ens permetrà ubicar-nos sobre el seu plànol de pistes on ens trobem exactament.No oblidem pujar a pistes amb el telèfon carregat de bateria i, molt aconsellable, amb boira o sense, disposar d'una bateria suplementària.

Al·licients per gaudir de l'esquí entre boira

Potser molts de vosaltres no ho sabeu, però hi ha força esquiadors de competició que, entre altres exercicis per a mantenir-se en forma i bona tècnica, esquien amb els ulls tapats. Això els serveix per millorar orientació, confiança, reflexos i a reconstruir els girs amb els esquís. Doncs, bé, perquè no fer el mateix que fans ells però amb el marge major que ens dóna la boira? Això sí, us aconsellem fer-ho amb aquestes pautes:

1 • Un esquí de sensacions

L'esquí entre la boira és, sobretot, un esquí de sensacions. Podem gaudir de noves percepcions als esquís i, a la vegada, sentir-nos relativament segurs i divertir-nos malgrat fer-ho en un context difícil. Ho farem fent baixar la nostra posició, o sigui, forcem a baixar el nostre centre de gravetat i atents més que mai a la flexió constant i tensa dels nostres genolls.

2 • Esquí més lent i de girs curts

Com si estiguéssim en un eslàlom virtual. Esquiarem fent un control absolut de la velocitat i per tant ho farem en girs curts. No és el millor dia per esquiar a altes velocitats ni per carvejar.

I finalment, el que no farem mai en cas de boira

El que no farem mai

1 • Mai, per cap concepte, si ens hem perdut i no som capaços de trobar una pista que ens porti a una zona segura, no seguirem traces solitàries d'altres esquiadors.

I ara, què, us animeu a pujar a pistes encara que faci un dia de boira espessa?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny