Notícia

Espectacular "baixadeta" sobre una allau a La Peülla

El snowboarder protagonista de les imatges explica com ha aconseguit surar sobre l'allau i que "tot va quedar en un ensurt".


Un seguidor de Lugaresdenieve ens envia aquest espectacular vídeo filmat aquest cap de setmana a la zona de la Peülla, a la confluència de la Vall d'Aran amb el Pallars. Aitor Aranbalza, bilbaí establert a la vall des de fa 8 anys on es dedica a l'ensenyament del surf de neu, ha fet aquest cap de setmana la que pot ser la "baixada de la seva vida".


Un seguidor de Lugaresdenieve ens envia aquest espectacular vídeo filmat aquest cap de setmana a la zona de la Peülla, a la confluència de la Vall d'Aran amb el Pallars. Aitor Aranbalza, bilbaí establert a la vall des de fa 8 anys on es dedica a l'ensenyament del surf de neu, s'ha marcat aquest cap de setmana la que pot ser la "baixada de la seva vida".

A les imatges, gravades pels seus dos companys el passat dissabte 13 d'abril, es veu com Aitor comença a lliscar sobre la seva taula de surf de neu i tot seguit s'hi produeix un gran allau de placa sota els seus peus.

Durant 20 segons, Aitor aconsegueix surar de manera miraculosa per la superfície de l'allau i sortir il·lès. Segons ens explica ell mateix, "l'allau d'ahir gairebé em soterra, però he aconseguit surar sobre d'ella i tot va quedar en un ensurt".

La facilitat amb la qual podem desencadenar una allau

El vídeo és espectacular, però la pregunta és necessària: Atreviment, sort o imprudència? Jutgeu vosaltres mateixos. Les imatges són un exemple del perill amb què pot estar la muntanya a hores d'ara, quan el perill d'allaus al Pirineu de Catalunya per a aquest dia era "limitat", de 2 sobre 5. segons el BPA de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i "notable", de 3 sobre 5, si fem cas del Butlletí de Lauegi d'Aran més específic de la zona i amb periodicitat diària.

En aquest cas, l'Aitor anava equipat amb tot el material de seguretat necessari -arva, sonda i pa- i era la tercera ronda (baixada) que realitzaven per aquesta zona, on ja havien pogut comprovar que es produïen petites allaus de placa. "Sabíem el que hi havia i vam triar aquest sector perquè és curt i és a prop de les pistes, però no ens esperàvem que l'allau fos tan gran", reconeix el snowboarder.

Hem de consultar els butlletins d'allaus abans de sortir a la muntanya per practicar freeride, etc. Totes les precaucions són poques.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


74%


11%


11%


5%

19 vots