Notícia

Las Leñas, l'estació d'esquí arribada d'un altre planeta

Situada als Andes centrals, Las Leñas és una estació d'esquí que es pot considerar de mida mitjana-gran.

neptuno,las leñas,telecadira
Remuntant pel telecadira Neptuno. Autor/a: Las Leñas
Cims i valls que semblen "importats" d'un altre planeta. Arestes i parets de pedra de colors rogencs i ocres que conviden a l'escalada. Noms de remuntadors i pistes com Apol·lo, Júpiter o Marte. Així és Las Leñas, una estació d'esquí amb decorats gairebé extraterrestres.


Las-lenas-pie-de-pistas-foto-las-lenasVista parcial del peu de pistes de Las Leñas (Foto: Las Leñas).

Situada a la vall homònima, al municipi de Malargüe, als Andes centrals d'Argentina, LasLeñas és una estació d'esquí que es pot considerar de mida mitjana-gran. Les seves característiques, passades a números així ho avalen: 14 remuntadors, 65 quilòmetres de traçats repartits entre 29 pistes, diverses zones fora-pista molt a prop del perímetre de l'estació i una zona d'esquí nocturn. És una estació alta, amb cota mínima en els 2.240 m i cota alta en els 3.430 m. Però, us agradaria saber què és el que la fa especial? Doncs us ho expliquem.

Las-lenas-esquiador-pista-apolo
Esquiador per la pista la mítica pista Apol·lo, a la cota alta de Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

El primer repte: arribar a Las Leñas

Visitar LasLeñas no és fàcil. En certa manera és una estació allunyada de tot. Això es deu, en part, al fet que és una estació relativament nova, inaugurada el juliol de 1983. Va ser projectada i planificada en una zona considerada ideal per convertir-se en una de les grans estacions de sud-Amèrica i certament que ho han aconseguit, per les seves habituals bones temporades de neu, pel seu clima més aviat assolellat però fred i per les seves pistes, molt valorades per tots els practicants sigui quin sigui el seu nivell o modalitat.

Lluny de tot

LasLeñas és una estació que queda lluny dels grans centres urbans d'Argentina. Des de Buenos Aires, per carretera, el trajecte és de 1.200 km. Es realitza en un temps aproximat de 10 hores. La mateixa estació ofereix els caps de setmana el trasllat anada i tornada en bus xàrter nocturn des de la capital argentina.

I en avió, cal volar des de Buenos Aires als aeroports de Sant Rafael o Mendoza i després seguir en bus fins Malargüe, ciutat que es pot considerar segon peu de pistes de l'estació d'esquí. Després cal arribar fins a la mateixa estació, a 1 hora llarga de cotxe, on cal tenir assegurat l'allotjament, especialment en temporada alta.

A Malargüe hi ha un aeroport però sense vols regulars amb la capital, encara que curiosament sí que pot rebre vols xàrter. Quan n'hi ha, és clar.

Las-lenas-valle-telecadira
Las Leñas se situa en una vall ampla, profunda i aïllada (Foto: Las Leñas).

Uns consells pràctics i necessaris per a l'allotjament

LasLeñas ofereix dues opcions per allotjar-se. Una en el seu mateix peu de pistes, a 2.240 m. En general és car, però ofereix varietat d'opcions en hotels i apartaments i des de fa dos anys un alberg-hostal més econòmic, però que acostuma a estar ple i va condicionat a pernoctar-hi diverses nits.

I una altra opció és Malargüe, a 80 quilòmetres del primer remuntador i a hora i mitja de trajecte. La petita ciutat és una opció força més econòmica, però poc pràctica si es vol esquiar més d'un dia. Sobre aquesta petita ciutat cal dir que a l'hivern hi ha poca cosa a fer que no sigui descansar, passejar... o menjar.

Un altre dels inconvenients d'allotjar-se a Malargüe és que els minibusos que pugen fins a les pistes només ofereixen un servei diari en temporada alta, després costa omplir aquests busos operats per empreses de turisme i no està garantit trobar mitjà de transport fins a l'estació. O cal fer-ho en taxi, la qual cosa surt massa cara i no resulta aconsellable.

Alternativament l'empresa de busos de línia Cata cobreix la línia de transports puja-baixa tres dies a la setmana, fins i tot en temporada baixa, però no són dies consecutius així que funciona bé si  es vol esquiar en dies no consecutius.

Las-lenas-hotels-apartaments-peu-pistes
Allotjaments, hotels i apartaments, a Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

Com és Las Leñas?

Si hi ha algunes característiques que fan de LasLeñas una destinació especial cal assenyalar-ne dues.

La primera és la seva ubicació, en una vall molt ampla i alhora profunda, amb vessants impressionants que comencen en cims de formes aristades i capritxoses, de colors rogencs i ocres -quan queden descobertes de neu- i que es fusionen en una vall curiosament plana i ampla en forma d'U.

I la segona cosa és que, encara que el seu nom faci referència a llenya i per això a boscos, la veritat és que es tracta d'una vall sense arbres, completament descoberta de bosc. Però aquesta nuesa de l'entorn és, precisament, la seva singularitat. El nom li ve d'uns arbustos de la zona que tenen un petit tronc de llenya color groc.

Las-lenas-telesilla
El telecadira Minerva 2, instal·lat el 2012, és el remuntador més modern de Las Leñas (Foto: Las Leñas).

Dos grans sectors

LasLeñas és, geogràficament, una doble vall en forma, més o menys, de ferradura al voltant d'un mateix pic central que la divideix en aquests dos grans vessants que conflueixen en el seu peu de pistes urbanitzat.

D'aquestes dues valls n'hi ha una de principal, cap on miren tots els edificis del peu de pistes i que també és la més concorreguda pels esquiadors. És la més ben dotada en remuntadors i en varietat de pistes.

La segona vall és, el d'alguna manera, la més curiosa. D'una banda perquè la seva zona baixa està equipada amb dos telecadires i pistes ideals per a esquiadors de nivell tècnic baix i mitjà, mentre la part alta, a la qual s'hi accedeix amb el telecadira Marte, ens permet esquiar a una zona especialment bonica per la seva altura i per les seves formes capritxoses a les arestes. És precisament en aquesta zona on trobem el descens més llarg de les estacions d'esquí argentines.

Las-Lenas-pista-minerva
Esquiadors a la pista Minerva, amb il·luminació artificial i equipada amb neu produïda (Foto: Ivan Sanz).

L'estació d'esquí

Pel que fa a pistes cal dir que, en general, són pistes molt ben traçades, perfilades i senyalitzades, majoria de traçats blaus i vermells. Les zones per a debutants estan situades davant del peu de pistes, al telecadira Venus. I com a curiositat per als amants de les pistes negres que sàpiguen que en tota l'estació només hi ha una: la Plutón, per cert, tant recomanable com exigent, però no és  llarga.

Pel que fa als remuntadors cal admetre que el seu parc actual es basa en majoria de telecadires de dues places, els que es van instal·lar en els seus inicis, a excepció d'un modern telecadira de 4 places instal·lat l'any 2012. Mereix especial esment el traçat del telecadira Marte, que per la seva alçada i exposició al buit treu l'alè a qualsevol.

I gairebé el més important: LasLeñas és un paradís de l'esquí fora pistes i de la modalitat de l'heli-esquí, precisament gràcies a les seves característiques geològiques i climàtiques. Us sonen els vídeos i peripècies recents d'Aymar Navarro i Adrià Millán en una de les pel·lícules de la sèrie South-Lines?

Las-lenas-parador-olimpos
Preparant pistes a Las Leñas després d'una bona nevada (Foto: Las Leñas).

Com és la neu a Las Leñas?

A LasLeñas hi ha dues variables que determinen la qualitat de la seva neu: orientació cap a l'est i la seva altura.

Per la seva ubicació, en el vessant atlàntic dels Andes, i tenint present que els fronts amb precipitació majoritàriament provenen de l'oposada, el vessant del Pacífic, implica que descarreguin bona part de la humitat al vessant oest. Quan superen el tronc central dels Andes i entren en el vessant argentí, la neu és més seca, precipitant el valorat powder andí.

El fet que pràcticament totes les pistes estiguin orientades a sud o sud-est, és a dir, d'esquena al sol per tractar-se d'hemisferi sud, i per la seva altura, entre les cotes 2.240 i 3.450 m, també és garantia de qualitat i conservació.

Tot i la qualitat, garantia i abundància de neu amb què habitualment compta l'estació -amb una mitjana de precipitació d'uns 50 cm a la base i fins a 3 m en el cim per temporada- es va equipar amb 30 canons de neu.

Las-Lenas-trepitjaneus-telecadira-caris
Trepitjant pistes sota el traçat del telecadira Minerva II (Foto: Las Leñas).

Algunes curiositats de Las Leñas

Sobre Las Leñas crec important destacar algunes singularitats.

La primera: sorprèn que el nom de pistes i remuntadors o els hotels es basin en planetes com Júpiter, Urà, Marte o bé deesses de la mitologia grega o romana com Selene, Minerva o Vesta.

La segona és que es pot fer el descens més llarg dels Andes argentins. Des de la cota 3.430 i enllaçant per les pistes Apol·lo, Neptú i Venus fins a la cota 2.240 s'arriben a lliscar gairebé 7,5 km.

I l'última, més que una curiositat una aposta, és que l'estació ha fet bandera de l'ús obligatori del casc entre els seus clients per practicar fora pistes, modalitat en creixement a Las Leñas. Per esquiar a la resta de l'estació es recomana el seu ús.

Las-lenas-telesilla-marte
Base del telecadira Mart (Foto: Ivan Sanz).

L'ambient a pistes
Quan vaig visitar l'estació, 9 de setembre, feia més de 20 dies de l'última nevada important, i tot i això em vaig trobar amb tot obert, només amb el tancament parcial de dues pistes.

Inicis de setembre és un moment en què comença el compte enrere per al tancament de temporada, i per això l'ambient ja estava una mica decaigut. Una de les particularitats d'esquiar a LasLeñas és la poca densitat d'esquiadors a pista, a causa de l'amplada dels seus traçats i de la relativa baixa freqüentació. En l'aspecte tècnic, en general, és un centre adreçat a un esquiador amb nivell mitjà o debutant avançat.

Pel que fa a clients, l'esquiador és molt variat: parelles, famílies senceres, singles i grups d'amics. Bàsicament client argentí i de nivell econòmic alt, com en la majoria de centres d'esquí del país. Un forfet de dia a LasLeñas surt per 49 euros en temporada alta i per 43 a la baixa (preus de 2017).

Las-Lenas-parador-marte-ivan-sanz
El Parador Marte, el que reuneix l'ambient més muntanyenc a Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

Els serveis

El peu de pistes ofereix tots els serveis que requereix una estació d'esquí, com allotjament i hotel, escola d'esquí, guarderia, galeries comercials, banc, lloguer d'equips, servei clínica, activitats i locals après-ski .... i per descomptat, una bona gastronomia variada en oferta i preus al peu de pistes amb diferents establiments de restauració.

Las-lenas-us-casc-obligatori
Rètol obligant a l'ús del casc a Las Leñas. Amb avís de perill de mort inclòs! (Foto: Ivan Sanz).

I per acabar, un suggeriment

Si sou esquiadors habituals és gairebé segur que us haureu fet alguna selfie en la vostra estació de referència o en aquella que visiteu ocasionalment. I segur que us han quedat precioses: amb avets o boscos curulls de neu, cims nevats, davant d'un rètol que ens indica per on arribar a la "negra més temuda". O qui sap amb quin motiu de fons. Podeu donar per fet que les selfies a Las Leñas també formen part de l'actitud dels seus esquiadors. I sabeu per què? Doncs perquè a qui no li agradaria tenir la seva primera selfie esquiant a Mart? Us hi animeu?

Las-lenas-selfie
Fent amics a Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

El que menys em va agradar
El peu de pistes de Las Leñas s'ha quedat una mica desfasat estèticament.
Hi ha poca xarxa d'innivació (30 canons).
Els remuntadors requereixen una posada al dia.
Estació aïllada i amb connexions poc funcionals.

El que més em va agradar
El paisatge de Las Leñas és únic i singular, especialment les seves vistes des de la cota alta.
Els treballadors de l'estació molt atents i servicials.
Els clients, en general, són molt cívics, respectuosos i especialment curiosos amb els europeus.
Sensació d'amplitud i espais oberts.

Article original publicat i patrocinat pel mateix autor a Lugaresdenieve.com

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny