Notícia

Las Leñas, l'estació d'esquí arribada d'un altre planeta

Situada als Andes centrals, Las Leñas és una estació d'esquí que es pot considerar de mida mitjana-gran.

neptuno,las leñas,telecadira
Remuntant pel telecadira Neptuno. Autor/a: Las Leñas
Cims i valls que semblen "importats" d'un altre planeta, arestes i parets de pedra de colors rogencs i ocres que conviden a l'escalada i noms de remuntadors i pistes com Apol·lo, Júpiter o Marte. Així és Las Leñas, una estació d'esquí amb decorats gairebé extraterrestres.


Las-lenas-pie-de-pistas-foto-las-lenasVista parcial del peu de pistes de Las Leñas (Foto: Las Leñas).

Situada a la vall homònima, al municipi de Malargüe, als Andes centrals d'Argentina, Las Leñas és una estació d'esquí que es pot considerar de mida mitjana-gran. Les seves característiques, passades a números així ho certifiquen: 14 remuntadors, 65 quilòmetres de traçats repartits entre 29 pistes, diverses zones fora-pista molt properes al perímetre de l'estació i una zona d'esquí nocturn. És una estació alta, amb cota mínima en els 2.240 m i cota alta en els 3.430 m. Però, us agradaria saber què és el que la fa especial? Doncs us ho expliquem.

Las-lenas-esquiador-pista-apolo
Esquiador per la pista la mítica pista Apol·lo, a la cota alta de Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

El primer repte: arribar a Las Leñas

Visitar Las Leñas no és fàcil. En certa manera és una estació allunyada de tot. Això es deu, en part, al fet que és una estació relativament nova, inaugurada el juliol de 1983. Va ser projectada i planificada en una zona considerada ideal per convertir-se en una de les grans estacions de sud-amèrica i certament que ho han aconseguit, per les seves habituals bones temporades de neu, pel seu clima més aviat assolellat però fred, i per les seves pistes, molt valorades per tots els practicants sigui quin sigui el seu nivell o modalitat.

Accés per carretera i avió o directament per carretera

Des de Buenos Aires, per carretera, el trajecte de 1.200 km. Es realitza en un temps aproximat de 10 hores. La mateixa estació ofereix els caps de setmana el trasllat anada i tornada en bus xàrter nocturn des de la capital argentina.

I en avió, cal volar des de Buenos Aires als aeroports de Sant Rafael o Mendoza i després seguir en bus fins Malargüe, ciutat que es pot considerar segon peu de pistes de l'estació d'esquí, o bé arribar fins a la mateixa estació on cal tenir assegurat l'allotjament, especialment en temporada alta.

A Malargüe hi ha aeroport però sense vols regulars amb la capital, encara que curiosament si que pot rebre vols xàrter. Quan n'hi ha, és clar.

Las-lenas-valle-telecadira
Las Leñas se situa en una vall ampla, profunda i aïllada (Foto: Las Leñas).

Uns consells pràctics i necessaris per a l'allotjament

Las Leñas ofereix dues opcions per allotjar-se. Una en el seu mateix peu de pistes, a 2.240 m. En general és car, però ofereix varietat d'opcions en hotels i apartaments i des de fa dos anys un alberg-hostal més econòmic, però que acostuma a estar ple i va condicionat a pernoctar-hi diverses nits.

I una altra opció és Malargüe, a 80 quilòmetres del primer remuntador i a hora i mitja de trajecte. La petita ciutat és una opció força més econòmica però poc pràctica si es vol pujar a esquiar més d'un dia. Sobre aquesta petita ciutat cal dir que a l'hivern hi ha poca cosa a fer que no sigui descansar, passejar o menjar.

Un altre dels inconvenients d'allotjar-se a Malargüe és que els minibusos que pugen fins a Las Leñas només ofereixen un servei diari en temporada alta, després costa omplir aquests busos operats per empreses de turisme i no està garantit trobar mitjà de transport fins a l'estació. O cal fer-ho en taxi, la qual cosa surt massa cara i no resulta aconsellable.

Alternativament l'empresa de busos de línia Cata cobreix la línia de transports puja-baixa tres dies a la setmana, fins i tot en temporada baixa, però no són dies consecutius així que funciona bé si només es vol pujar a esquiar en dies no consecutius.

Las-lenas-hotels-apartaments-peu-pistes
Allotjaments, hotels i apartaments, a Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

Com és Las Leñas?

Si hi ha algunes característiques que fan de Las Leñas una destinació especial cal assenyalar-ne dues.

La primera és la seva ubicació, en una vall molt ampla i alhora profunda, amb vessants impressionants que comencen en cims de formes aristades i capritxoses, de colors rogencs i ocres -quan queden descobertes de neu- i que es fusionen en una vall curiosament plana i ampla en forma d'U.

I la segona cosa és que, encara que el seu nom faci referència a llenya i per això a boscos, la veritat és que es tracta d'una vall sense arbres, completament descoberta de bosc. Però aquesta nuesa de l'entorn és, precisament, la seva singularitat.

Las-lenas-telesilla
El telecadira Minerva 2, instal·lat el 2012, és el remuntador més modern de Las Leñas (Foto: Les Llenyes).

Dos grans sectors

Las Leñas és, geogràficament, uns doble vall en forma de ferradura al voltant d'un mateix pic central que la divideix en aquestes dos grans vessants que conflueixen en el seu peu de pistes urbanitzat.

D'aquestes dues valls n'hi ha una de principal, cap on miren tots els edificis del peu de pistes i que també és la més concorreguda pels esquiadors, la més ben dotada en remuntadors i en varietat de pistes.

La segona vall és, el d'alguna manera, la més curiosa. D'una banda perquè la seva zona baixa està equipada amb dos telecadires i pistes ideals per a esquiadors de nivell tècnic baix i mitjà, mentre la part alta, a la qual s'hi accedeix amb el telecadira Marte, ens permet esquiar a una zona especialment bonica per la seva altura i per les seves formes capritxoses a les arestes. És precisament en aquesta zona on trobem el descens més llarg de les estacions d'esquí argentines.

Las-Lenas-pista-minerva
Esquiadors a la pista Minerva, amb il·luminació artificial i equipada amb neu produïda (Foto: Ivan Sanz).

L'estació d'esquí

Pel que fa a pistes cal dir que, en general, són pistes molt ben traçades, perfilades i senyalitzades, majoria de traçats blaus i vermells. Les zones per a debutants estan situades davant del peu de pistes, al telecadira Venus. I com a curiositat per als amants de les pistes negres que sàpiguen que en tota l'estació només hi ha una: la Plutón, per cert, tant recomanable com exigent.

Pel que fa als remuntadors cal admetre que el seu parc actual es basa en majoria de telecadires de dues places, els que es van instal·lar en els seus inicis, a excepció d'un modern telecadira de 4 places instal·lat l'any 2012. Mereix especial esment el traçat del telecadira Marte, que per la seva alçada i exposició al buit, treu l'alè a qualsevol.

I gairebé el més important: Las Leñas és un paradís de l'esquí fora pistes i de la modalitat de l'heli-esquí, precisament gràcies a les seves característiques geològiques i climàtiques. Us sonen els vídeos i peripècies recents d'Aymar Navarro i Adrià Millán a South-Lines?

Las-lenas-parador-olimpos
Preparant pistes a Las Leñas després d'una bona nevada (Foto: Les Llenyes).

Com és la neu a Las Leñas?

A Las Leñas hi ha dues variables que determinen la qualitat de la seva neu: la seva vessant orientada cap a l'est i la seva altura.

Per la seva ubicació, en el vessant atlàntic dels Andes, i tenint present que els fronts amb precipitació majoritàriament provenen de l'oposada, el vessant del Pacífic, implica que descarreguin bona part de la humitat al vessant oest i, per això, quan superen el tronc central dels Andes i entren en el vessant Argentina, la neu és més seca, precipitant el valorat powder andí.

El fet que pràcticament totes les pistes estiguin orientades a sud o sud-est, és a dir, d'esquena al sol per tractar-se d'hemisferi sud, i per la seva altura, entre les cotes 2.240 i 3.450 m, també és garantia de qualitat i conservació.

Tot i la qualitat, garantia i abundància de neu amb què habitualment compte l'estació -amb una mitjana de precipitació d'uns 50 cm a la base i fins a 3 m en el cim per temporada- es va equipar amb 30 canons de neu.

Las-Lenas-trepitjaneus-telecadira-caris
Trepitjant pistes sota el traçat del telecadira Minerva II (Foto: Las Leñas).

Algunes curiositats de Las Leñas

Sobre Las Leñas crec important assenyalar algunes singularitats.

La primera: sorprèn que el nom de pistes i remuntadors es basi en planetes com Júpiter, Urà, Marte o bé deesses de la mitologia grega o romana com Selene, Minerva o Vesta.

La segona és que es pot fer el descens més llarg dels Andes argentins. Des de la cota 3.430 i enllaçant per les pistes Apol·lo, Neptú i Venus fins a la cota 2.240 s'arriben a lliscar gairebé 7,5 km.

I l'última, més que una curiositat una aposta, és que l'estació ha fet bandera de l'ús obligatori del casc entre els seus clients per practicar fora pistes, modalitat molt habitual a Las Leñas. Per esquiar a la resta de l'estació es recomana el seu ús.

Las-lenas-telesilla-marte
Base del telecadira Mart (Foto: Ivan Sanz).

L'ambient a pistes

Quan vaig visitar l'estació, 9 de setembre, feia més de 20 dies de l'última nevada important, i tot i això em vaig trobar amb tot obert, només amb el tancament parcial de dues pistes.

Inicis de setembre és un moment en què comença el compte enrere per al tancament de temporada, i per això l'ambient ja estava una mica decaigut. Una de les particularitats d'esquiar a Las Leñas és la poca densitat d'esquiadors en pista, a causa de l'amplada dels seus traçats i de la relativa poca freqüentació. En l'aspecte tècnic, en general, és adreçat a un esquiador amb nivell mitjà o debutant avançat.

Pel que fa a clients, l'esquiador és molt variat: parelles, famílies senceres, singles i grups d'amics. Bàsicament client argentí i de nivell econòmic alt, com en la majoria de centres d'esquí del país. Un forfet de dia a Las Leñas surt per 49 euros en temporada alta i per 43 a la baixa (preus de 2017).

Las-Lenas-parador-marte-ivan-sanz
El Parador Marte, el que reuneix l'ambient més muntanyenc a Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

Els serveis

El peu de pistes ofereix tots els serveis que requereix una estació d'esquí, com allotjament i hotel, escola d'esquí, guarderia, galeries comercials, banc, lloguer d'equips, servei clínica, activitats i locals après-ski .... i per descomptat, una bona gastronomia variada en oferta i preus al peu de pistes amb diferents establiments de restauració.

Las-lenas-us-casc-obligatori
Rètol obligant a l'ús del casc a Las Leñas. Amb avís de perill de mort inclòs! (Foto: Ivan Sanz).

I per acabar, un suggeriment

Si sou esquiadors habituals és gairebé segur que us haureu fet alguna selfie en la vostra estació de referència o en aquella que visiteu ocasionalment. I segur que us han quedat precioses: amb avets o boscos curulls de neu, cims nevats, davant d'un rètol que ens indica per on arribar a la "negra més temuda" o qui sap amb quin motiu de fons. Podeu donar per fet que les selfies a Las Leñas també formen part de l'actitud dels seus esquiadors. I sabeu per què? Doncs perquè a qui no li agradaria tenir la seva primera selfie esquiant a Mart? Us hi animeu?

Las-lenas-selfie
Fent amics a Las Leñas (Foto: Ivan Sanz).

El que menys em va agradar
El peu de pistes de Las Leñas s'ha quedat una mica desfasat en estètica.
Hi ha poca xarxa d'innivació (30 canons).
Els remuntadors requereixen una posada al dia.
Estació aïllada i amb connexions poc funcionals.

El que més em va agradar
El paisatge de Las Leñas és únic i singular, especialment les seves vistes des de la cota alta.
Els treballadors de l'estació molt atents i servicials.
Els clients de Las Leñas, en general, són molt cívics, respectuosos i especialment curiosos amb els europeus.
Sensació d'amplitud i espais oberts

Article original publicat pel mateix autor a Lugaresdenieve.com
Entrevista

"Recordo la sensació de llibertat absoluta i la connexió total amb la muntanya"
Rosa Maria Carcasona Agent de viatges - Ambaixadora de Diaridelaneu

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial