Notícia

Catalunya i Sarajevo valoren una possible col·laboració per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030

El Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern del Cantó de Sarajevo han establert marcs de cooperació en matèria esportiva i cultural

bobsleigh,sarajevo,Wikipedia
Circuit de 'bobsleigh' de la capital bosniana, olímpic durant els jocs de 1984 Autor/a: Wikipedia
El Govern valora la possibilitat que Sarajevo participi amb alguna prova a la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. S'ha especulat amb la possibilitat que Sarajevo acollís les proves de bobsleight o els salts d'esquí en trampolí, però de moment tot són hipòtesis i no hi ha, en cap cas, res acordat. De fet, la reunió es va celebrar divendres passat i el Govern català ha deixat clar que en la trobada no s'ha valorat impulsar cap candidatura conjunta entre Catalunya i Sarajevo per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 però deixa entreveure una possible col·laboració o cooperació en algun aspecte no concretat.


El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, es va reunir divendres passat, pel matí, amb el primer ministre del Cantó de Sarajevo, Edin Forto, a la capital bosniana. La trobada va servir per posar les bases d’una possible inclusió de la ciutat de Sarajevo a la candidatura de Barcelona per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, entre d’altres futurs acords de col·laboració. “Hi ha una empatia molt forta i ganes d’enfortir una solidaritat i una connexió que sempre han existit”, ha dit Bosch.

A la reunió han pogut parlar de la consolidada relació d’amistat i reconeixement mutu que mantenen els respectius pobles i institucions des de 1992, any en que es van agermanar les dues ciutats olímpiques de Sarajevo i Barcelona. La voluntat dels dos governs és enfortir aquests vincles i establir col·laboracions en el camp de l’esport, del turisme o de l’intercanvi cultural. “Sarajevo és una ciutat que sempre ha tingut una relació privilegiada amb Barcelona i amb Catalunya”, ha recordat el conseller Bosch. Els temes tractats quedaran reflectits en un acord formal “de manera que en surtin reforçats”.

“En el seu moment, quan més ho necessitaven, hi vam ser presents, molt presents. I per tant tenen un molt bon record de Catalunya i dels esforços que vam fer per ser solidaris”, ha explicat. És justament aquesta connexió de solidaritat entre Bòsnia i Catalunya que “avui hem vist que es pot concretar en una col·laboració molt intensa”.

Pel que fa a la possible incorporació de Sarajevo com a seu olímpica en cas que Barcelona acabi acollint els Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, el conseller ha dit que encara s’ha de treballar molt: “falten molts estudis tècnics i converses, també a escala internacional”. “De moment, el que tenim és la voluntat de col·laborar entre dues ciutats que han estat olímpiques i que veuen la possibilitat de fer-ho encara més gran i més conjuntament”, ha precisat. El conseller ha explicat que, per ara, “estem establint el marc de cooperació, la concreció vindrà més tard”.

El conseller també ha fet palesa “una sensibilitat molt alta pel que fa a la situació que estem passant nosaltres, que per fortuna no té res a veure amb la que va passar Bòsnia fa uns anys”. Bosch ha destacat que “hem sentit tot l’escalf i tot l’acompanyament” per trobar una solució democràtica a Catalunya.

El balanç que fa el conseller de la visita és “altament positiu” pel que fa a l’acollida a l’opinió pública. Bosch ha estat entrevistat per diferents mitjans dels Balcans, de qui diu que han captat “un interès molt alt amb Catalunya i la realitat catalana”. “Estem molt contents i satisfets amb totes les converses que hem tingut en el món polític i institucional. Valorem molt positivament la visita a Croàcia i a Bòsnia, i aquesta relació continuarà”, ha conclòs.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny