Notícia

Guia ràpida per esquiar a les glaceres dels Alps italians

Les glaceres italianes no són tan populars ni conegudes com les franceses, suïsses o austríaques. Però hi són...

passo stelvio,glacera
Glacera de Passo Stelvio, possiblement la més popular a Itàlia Esquiar a les glaceres dels Alps italians Autor/a: Passo Stelvio
Comença la temporada alta d'esquí d'estiu. De finals de juny i fins a finals de setembre les glaceres alpines on es pot practicar l'esquí viuen dies d'alta afluència. La més coneguda és, sens dubte, la del Passo Stelvio, però n'hi ha d'altres.

 
L'esquí d'estiu a Itàlia hi és ben present i només cal estar atent a dos consells per saber si ens convé anar-hi o no per gaudir de bones condicions.

La primera: tenir molt present si l'hivern ha estat bo en precipitacions a les dues zones dels Alps italians on hi ha glaceres (A l'oest-centre, la Vall d'Aosta, i a l'est el Sud Tirol i Trentino).

La segona: seguir dia a dia com està sent l'estiu en qüestió de calor el nord d'Itàlia. Si l'hivern ha estat bo en neu ja tenim la primera pauta indispensable superada. Si l'estiu és normal, sense massa calor ni insolació, endavant, i cap a Itàlia falta gent.

I tercera: Si els dos primers requisits es compleixen aleshores el darrer consell és que consulteu a les webs oficials quines són exactament les condicions i previsions. A l'article us adjuntem la web a cadascuna de les 4 glaceres que us relacionem. I si podeu, no estarà de menys que contrasteu la informació en algun fòrum de neu, per evitar sorpreses de darrera hora un cop sigueu a lloc. De tota manera en aquesta part d'Itàlia la informació és precisa i no es juga ni es fa servir la picaresca d'altres zones per "enredar" clients i fer-los pujar a la glacera.

El Tirol del Sud, zona d'influència i cultura "poc italiana"

Per cert, heu de saber que les zones de les glaceres de l'est dels Alps italians (Trentino i Sud Tirol) són àrees i territoris en què els seus habitants són culturalment i lingüísticament austríacs, especialment el Sud Tirol. Parlar italià no és el més habitual en aquestes zones, tot i que l'entenen perfectament i el parlen. L'arquitectura i la gastronomia de la zona, per posar dos exemples més, és clarament tirolesa. Tingueu-ho present si voleu visitar la zona, ja que tindreu la sensació que us trobeu a la veïna Àustria i no pas a Itàlia. De fet, històricament havia estat territori austríac fins que els acords de pau de la Primera Guerra Mundial els van fer administrativament italians. Així que, retolació en italià poca i més frankfurts que pizzeries.

Aquí teniu les 4 glaceres italianes on hi podreu practicar l'esquí d'estiu amb remuntadors:

1 - Glacera de Breuil-Cervinia-Zermatt
Vall d'Aosta
www.cervinia.it


De les millors opcions però cal tenir present que és una "glacera compartida" per Itàlia i Suïssa. Sovint més coneguda per Plateau Rosa. Les cotes d'esquí d'estiu de la glacera, que s'estén just a la frontera entre els dos països, van dels 2.800 m als 3.480 m, però cal tenir present que pel costat suís la glacera és més extensa i s'arriba fins als 3.899 m. En total ofereix 23 quilòmetres de pistes. Acostuma a obrir el darrer cap de setmana de juny amb horari de 07.15 h. a 13.30 h.

glacera-cervinia
Imatge d'arxiu de la glacera de Cervinia (Facebook Cervinia).

2 - Glacera de Presena - Adamello Ski
Trentino
valdisole.net


També se la coneix per PassoTonale. Té fama de ser de les primeres a obrir a l'estiu però també en tancar. El cas és que per extensió i orientació la temporada d'esquí d'estiu queda segmentada en dos períodes, en els darrers anys els mesos de juliol, agost i setembre ha quedat tancada. A l'octubre tornen a obrir per enllaçar amb la campanya d'hivern. La cota màxima arriba als 3.220 i ofereix 3 remuntadors i 4 quilòmetres de pistes. Va ser la primera a experimentar amb el cobriment de les pistes amb grans lones protectores.

3 - Glacera de Senales - Schnalstal / Kurzras
Tirol del Sud
valsenales.com


Oberta de setembre a juny si les condicions ho permeten, però darrerament hauria adoptat la mateixa política d'obertura que a Presena. És a dir, si hi ha prou neu acumulada a l'hivern, i l'estiu no és molt càlid, s'obre els mesos de juliol i primers dies d'agost. Si no, quan les condicions ho tornen a permetre. O sigui, una mica sobre la marxa, conseqüència dels estralls que provoquen els estius excepcionalment càlids que en els darrers 10 anys estan vivint als Alps italians. Ofereix tres remuntadors i obre de 07.30 a 13.00 h.

glacera-Schnalstaler-Gletscherbahnen-Funivie-Val-Senales
Imatge d'arxiu de la glacera de Val Senales (Facebook Val Senales).

4 - Glacera de Passo Stelvio - Stilfser Joch
Sud Tirol
passostelvio.com


Tant històrica com singular, perquè és l'única que només obre a l'estiu. Les condicions dels accessos a l'hivern d'una banda, i que no hi ha pistes ni remuntadors per sota la cota 2.750 m de l'altra, desaconsellen obrir-la a l'hivern.

Atenció: cota baixa de la glacera a només 2.760 m, fet que fa que sovint la pista que arriba a aquesta cota estigui tancada. Cap problema, doncs hi ha un funicular que va d'aquesta cota fins als 3.050 m. La resta de remuntadors i pistes es troben entre aquesta cota i els 3.450 m.

La glacera de l'Stilfser Joch té l'atractiu de ser la més extensa dels Alps italians. Ofereix uns 20 quilòmetres de pistes i 6 remuntadors més a banda del telefèric. Acostuma a obrir el darrer cap de setmana de maig o primer de juny i a tancar el primer de novembre. Important tenir present que és molt sol·licitada per a entrenaments d'equips nacionals de mitja Europa, fet que a vegades pot resultar en excés freqüentada i amb alguna pista reservada a equips de competició. Com a curiositat heu de saber que a l'estiu de 2017 va haver de tancar uns quants dies en ple agost per manca de neu en condicions.

passo-stelvio-glacera-italia
Imatge d'arxiu de la glacera de Passo Stelvio (Passo Stelvio).

La Marmolada, un referent històric a tenir present

Les glaceres italianes, com la resta de les alpines, també estan en regressió. La reducció en extensió i gruix de les glaceres alpines italianes es creu que es va iniciar a mitjans de segle XIX, però ha estat a finals del segle XX, i sobretot a partir dels anys 90, quan el retrocés s'ha accelerat. Una de les glaceres més afectades és La Marmolada, que també va arribar a oferir l'esquí d'estiu alguns anys. Els bons estius del segle passat. Es calcula que avui, en el punt amb més gruix de gel amb prou feina s'arriba als 40 metres, dels més de 100 que havia arribat a tenir. I continua fonent-se any rere any.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny