Notícia

Ja hi ha premiat per a la 7a edició del Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras

La 7a edició del premi ha estat concedida a Josep Maria Sala, entre altres president del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) de 1984 al 1993

Josep Maria Sala
Ja hi ha premiat per a la 7a edició del Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras Autor/a: FCEH
El veterà esquiador i directiu català, un dels motors del creixement dels esports d’hivern a Catalunya durant el s. XX, rebrà el prestigiós guardó de mans de la FCEH el pròxim 14 de juny a Barcelona, en motiu del Lliurament de Premis de la temporada 2018-19. 


Com és tradició, la FCEH impulsa el Premi Pitu Figueras, en honor d’aquesta eminència de la medicina esportiva, que realça aquelles persones que han contribuït a divulgar i ampliar els esports d’hivern a casa nostra. I sota aquest pretext, la 7a edició del premi ha estat concedida al Sr. Josep Maria Sala.

Lideratge i ambició als despatxos i a la muntanya

En una figura com la de Josep Maria Sala i Albareda (Barcelona, 1927) es fa difícil separar la vessant professional de la personal, ja que ambdues s’han potenciat mútuament. Innegable líder i impulsor de reptes, va obrir fronteres i va fer els primers passos per assolir l’estat de salut actual de l’esport català.

Figura essencial del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), va presidir el club del 1984 al 1993 en un període d’intensa activitat social i esportiva, on va conduir l’esport cap a un ecosistema més professional i competent. Un club, tanmateix, que va resultar clau en el naixement de la pròpia FCEH.

Entre els seus grans mèrits està el de promoure i enfortir l’esquí de muntanya a casa nostra, que avui dia està en plena eclosió. Va dissenyar i posar a punt l’Alta Ruta Pirenaica hivernal a finals de la dècada dels 50 i va elaborar Fitxes, a través de les quals va popularitzar algunes d’aquestes rutes, en una època en què la informació sobre alta muntanya hivernal escassejava.

Com a dirigent també va viure en primera persona l’èxit internacional de l’esport català, amb els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 al capdavant. De fet, Sala va realitzar el discurs central de l’acte d’agraïment a l’alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall, per la consecució olímpica.

Guardonat amb la Medalla de Forjador de la Història Esportiva de Catalunya el 1995, entre d’altres reconeixements destacats, Sala no ha vist mai el moment de deixar de gaudir de l’esport, com demostra que ha seguit esquiant fins als 90 anys.

Ha viscut bivacs improvisats al cel ras, ha estat testimoni de moments únics, com quan els darrers habitants de Montgarri van abandonar el poble, i ha protagonitzat nombroses aventures sense precedents, com una ruta entre Certescans i Tavascan als anys 50. Un enamorat del territori català que també va buscar noves fites lluny de casa, amb rutes integrals pels Alps, la serralada de Huayhuash (Perú), la de Sierra Nevada (Estats Units) i la de l’Annapurna (Nepal).

A més de viure-les i patir-les, de moltes d’aquesta experiències també en va deixar constància en forma d’imatges, com a fidel aficionat a la fotografia. 

Amb tot això, el Tribunal no va dubtar en escollir Josep Maria Sala com a vencedor del Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras. Des de la FCEH, agraïm les candidatures presentades així com la tasca del jurat, format pel president del CEC, Eduard Cayón; el president del Barcelona Cúrling Club, Victor Navarro; el periodista de TV3, Toni Real; el periodista de El Periódico, Joan Carles Armengol; i la filla del Dr. Pitu Figueras, Clara Figueras.

Josep Maria Sala rebrà el Premi Pitu Figueras en el marc del Lliurament de Premis de la FCEH, que tindrà lloc el pròxim divendres 14 de juny.
 
Sobre el Dr. Figueras

Eminència de la medicina esportiva, el Dr. Figueras va dedicar-se al tractament de les lesions produïdes esquiant i va invertir moltes hores en els altres. Soci del Centre Excursionista de Catalunya, des de ben aviat es va preocupar d’estudiar la causa dels accidents d’esquí, i a confeccionar un arxiu on relacionava la lesió amb l’entorn, el material i l’esquiador.

El coneixement d’aquestes dades el va portar a realitzar importants estudis sobre prevenció de lesions en esquiadors. Aquesta és, de ben segur, la causa per la qual li van concedir la Creu de Sant Jordi i la Medalla Josep Trueta. Carismàtic i sempre de bon humor, va ser un home conegut per molts i admirat per tot aquell que coneixia els seus projectes.

El VII Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras serà una escultura singular creada pel gendre del Dr. Figueras, Iñaki Castillo, al·legòrica als valors d’altruisme i de treball desinteressat per l’esport.

Palmarès

2012 - 2013: Descens de La Molina
2013 - 2014: Sr. Guillem Salmerón i el seu equip
2014 - 2015: Associació de Volentaris Val d’Aran
2015 - 2016: Sr. Agustí Juan Segarra                                                                                                                                                                            2016 - 2017: Sra. Sylvana Mestre
2017 - 2018: Sr. Antoni Puig
2018 - 2019: Sr. Josep Maria Sala
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial