Notícia

Esquiar sense neu: així és l’alpí en línia

Cada vegada més practicants de l'alpí quedin seduïts a practicar l'esquí en línia

esqui en linia
Esquiar sense neu: així és l’esquí en línia Autor/a: Ajuntament de Puigcerdà
L'alpí en línia és una modalitat esportiva en creixement. Els moviments i la posició de l'esportista sobre els patins en línia són molt similars als d'un esquiador. Això fa que un nombre cada vegada més elevat de practicants de l'alpí quedin seduïts a practicar l'esquí sobre rodes. També se l'anomena esquí en línia. Però... quan va començar aquest esport? Qui el regula? On es practica? Quina és la situació actual? Aquestes i altres qüestions les responem en aquest article.


Patinatge alpí, esquí en línia o esquí sobre rodes: aquests són els tres noms amb què es coneix la modalitat esportiva de velocitat amb patins que s'assembla a l'esquí alpí.

La denominació oficial en anglès és la d'Inline Alpine, així que l'adaptació al català que més se li escau podria ser perfectament la d'alpí en línia. A la Federació catalana de patinatge és amb aquesta darrera denominació com se'l coneix.

Una mica d'història

És un esport relativament nou, però que ha aconseguit, amb relativament poc temps, consolidar-se. A finals dels anys 90 i principis dels 2000 va començar a guanyar practicants i popularitat, amb més força als països del centre d'Europa, però també a casa nostra. Tot i que el patinatge sobre rodes compta a Catalunya amb més de 100 anys d'història, si fa no fa els mateixos que l'esquí, el cert és que són, majoritàriament, practicants dels esports d'hivern els qui han acabat seduïts per aquesta modalitat.

Similituds amb l'esquí alpí

El patinatge en línia és, a la pràctica, un esport pràcticament de lliscament que en lloc de fer-ho sobre uns esquís es fa sobre patins en línia. Els llocs més habituals on practicar-lo és en carrers i aparcaments asfaltats. Les competicions de velocitat s'organitzen passant/esquivant portes o pals de manera gairebé idèntica a un eslàlom d'esquí sobre neu.

Es pot atribuir a la necessitat d'entrenament en època estival dels equips d'esquí alpí, ja que la tècnica és gairebé idèntica (inclinació-flexió, flexió -extensió i orientació-rotació), el que fa que aquesta modalitat estigui arrelant precisament en poblacions o comarques amb tradició en la pràctica d'esports d'hivern.

esqui-alpi-en-linia-rodes-puigcerda-2-%C2%A9ajuntamentdepuigcerda
Competició a Puigcerdà (arxiu).

Situació actual

Actualment l'esquí en línia està inclòs dins la Federació Internacional de Patinatge (FIRS). A Catalunya la Federació Catalana de Patinatge és l'organisme de referència que en regula les competicions i clubs.

La Cerdanya, el Berguedà i Barcelona concentren bona part dels practicants i els clubs. En destaquen els clubs Pyrene, May Luengoi CP Cobra. De fet, els esquiadors del May Luengo Esquí Club van ser els primers de Catalunya en practicar-lo i incorporar-lo en les seves modalitats d'entrenament i competició.

Segons dades de l'anuari de la Federació catalana de patinatge a Catalunya hi ha prop de 150 llicències federatives d'esquí en línia.

esqui-alpi-en-linia-rodes-puigcerda-3-%C2%A9ajuntamentdepuigcerda

Un esport vistós i dinàmic

La pràctica de l'esquí en línia no és, com es podria pensar, un esport car. Un carrer ben pavimentat, amb pendent suau, uns patins i unes proteccions (casc, guants, colzeres, genolleres i uns bastons) són tot el que es necessita per a la seva pràctica.

Competicions

Les 4 modalitats de competició que s'hi inclouen són l'eslàlom, el gegant, el paral·lel i la combinada.
Per a la seva pràctica es recomana una pista (carrer) d'un mínim de 25 m d'ample, uns 250 m de llargada i un desnivell d'entre un 6% i un 15%. En canvi per a la competició d'eslàlom només és necessari una pista o carrer d'un ample de 5 metres amb un mínim de 20 portes i un màxim de 50, separades entre 6 i 8 metres.

Les competicions i els paràmetres que les regules estan reglades per la WORLD SKATE. Aquest mes de juliol Barcelona és la seu dels World Roller Games 2019 i els millors del món en l'esquí en línia hi seran presents.

Informació de les competicions dels dies 9 al 12 de juliol en aquest enllaç:
www.wrg2019.com/ca/calendari/
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots