Notícia

Així afecta la pols sahariana a les estacions d’esquí

La pols sahariana, una companya poc convenient per a la neu i l'esquí. N'hi ha més ara que abans? Com conviure-hi?

Neu amb pols del Sàhara al Pirineu
Neu amb pols del Sàhara al Pirineu Autor/a: Diaridelaneu
No falla. No hi ha temporada d'hivern sense neu ni temporada sense alguna descarregada de pols sahariana sobre les pistes d'esquí. I això suposa un problema en la conservació de la neu. Però, perquè? Quines conseqüències té la pols del Sàhara sobre la neu? Però ara, n'hi ha més, o menys, de nevades "saharianes" que anys enrere? Anem a preguntar-ho als experts i a descobrir què hi fan les parts afectades, les estacions d'esquí, per conviure-hi.


detall-pols-saharaNeu tacada per la pols del Sàhara (Foto: Diaridelaneu.cat).

Només cal mirar en l’hemeroteca per adonar-se que la pols del Sàhara cada any ens visita a pistes. I a vegades en més d’una ocasió. La seva presència es fa palesa al llarg i ample de la península Ibèrica, i per tant en estacions d’esquí com Sierra Nevada, les del Pirineu i, també, les dels Alps. De fet, la pols del Sàhara és en fenomen transoceànic, i no només la podem observar a Europa: també ha acabat travessant l’Atlàntic i afectant països com el Brasil o la selva amazònica.

Les conseqüències de les precipitacions de pluja que ens arriben acompanyades de pols del Sàhara són ben conegudes per tots els qui, quan es produeixen, tenim el cotxe aparcat al carrer. El resultat és obvi: quan s’assequen les gotes de pluja sobre la carrosseria del nostre cotxe les marques de pols hi són ben presents. I el mateix passa amb la neu. Cada vegada que un floc de neu ve acompanyat per pols, el resultat és força evident. Si estem esquiant les nostres màscares i jaquetes queden brutes de polsim. I l’endemà, a pistes, el paisatge esdevé més groguenc o marronós que no pas blanc.

vallter-capes-pols-sahariana
Tall de neu en la traça d'un teleesquí, amb capes de neu blanca i tacada amb pols sahariana (Foto: IST).

Recordant les nevades saharianes més recents

No cal anar gaire lluny per recordar la darrera nevada amb pols del Sàhara. La darrera que va arribar al Pirineu va ser la del Dilluns de Pasqua de 2019. Recordeu en quines condicions vam estar esquiant aquest dia (veure enllaç)? Però si fem una recerca en l’hemeroteca, veiem que de visites de pols del Sàhara n’hi ha, com a mínim, una per temporada, però en algunes fins i tot dues vegades. Al marge del que pugui passar ja fora de la temporada de neu.

Fa tres anys, l’any 2016, les borrasques carregades de pols sahariana ens van afectar doblement. Una va caure al novembre i l’altra al febrer, en concret el dia 22. Segurament aquesta la recordareu perquè va arribar 5 dies abans de la celebració de la Copa del Món d’esquí femení a la pista Àliga de Grandvalira. Els responsables de la pista es van haver d’afanyar a retirar la neu que cobria la pista de copa del món.

Just un any més tard, el febrer de 2017, la nevada amb pols sahariana ens va visitar l’11 de febrer, però per sort, 24 hores més tard, una segona nevada sense polsim en suspensió va aconseguir pal·liar les seves conseqüències.

capes-pols-sahara-detall
Neu tacada per la pols del Sàhara (Foto: DDLN).

L’abril de 2018, una borrasca de sud va deixar el Pirineu tenyit de groc amb dades gairebé de rècord. Els que sou aficionats a seguir l’espectacle del KL de Grandvalira també en deureu recordar les imatges de la cursa, amb la pols sobre la pista Riberal de Grau Roig. De fet, es considera que va ser la més important des que hem entrat al segle XXI, segons dades recollides als punts de mesurament instal·lats a Formigal, la Vall de Izas, i al sud de la península Ibèrica, a Sierra Nevada. Es van arribar a mesurar 12 grams per cada metre quadrat.

Deixant de banda la imatge que genera la pols en embrutar la neu, i que no sabem de ningú a qui agradi massa, hi ha altres conseqüències. A la pràctica lliscar sobre aquesta neu d'efecte òptic rovellat no és ni agradable a la vista ni per descomptat per als nostres esquís i cames, ja que ens obliga a forçar la conducció perquè sovint la neu queda pastosa i ens frena a l’hora de lliscar.

Però, quina altres conseqüències té la pols del Sàhara sobre la neu? No consten estudis sobre les seves derivades en el sector de la neu. L’únic que hi ha publicat avui en dia al respecte és l’estudi que ha dirigit Jorge Pey, doctorat a la Universitat Politècnica de Catalunya i investigador de l'ARAID en el Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).

masella-pols-sahara
Esquiadors en formació sobre una pista tacada per la pols del Sàhara (Foto: Ivan Sanz).

La pols del Sàhara sobre la neu, en estudi

El fenomen de la pols sahariana al Pirineu i les seves conseqüències ni és nou ni desconegut, per descomptat, però el que si se sospita és que, potser, comença a ser més freqüent del normal. I per això s’està començant a estudiar amb el projecte Aeronival, que dirigeix Jorge Pey. Ho fa a través de la unitat de recerca de l’Instituto Geològico y Minero de España del 2018 (IGME) i del anteriorment esmentat ARAID a l'Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).

Preguntat pels motius que el van portar a fer l’estudi, Pey explica que “m’agrada la muntanya, sóc esquiador i observador, i quan la pols del Sàhara cobria en alguna ocasió les estacions on habitualment esquio, Astun o Candanchú, m’agradava observar de quina manera podia influir aquesta pols sobre la neu”. I la conclusió va resultar força ràpida: “la pols accelerava la fosa de la neu, aquesta va ser la primera, però volia saber quines altres conseqüències tenia tot plegat”.

Si bé Pey i el seu estudi han arribat a la conclusió que cada vegada que ens visita la pols del Sàhara, la neu del Pirineu es fon a una velocitat més ràpida del que és habitual, l’estudi també ha servit per iniciar noves vies d’investigació. El color blanc de la neu reflecteix la radiació solar i la retorna a l’atmosfera, mentre que si es tenyeix de marró la conseqüència és que baixa l'albedo, atrapa la calor i la radiació. Per això Pey confirma que Juan Ignacio López, des de l'Instituto Pirenaico de Ecologia (CSIC) porta a terme un estudi sobre "la relació i balanç d'intercanvi d'energies que la pols genera sobre la neu".. En aquest mateix sentit l’estudi també ha conclòs que aquests episodis contribueixen a augmentar la temperatura de l’entorn.

KL-pols-sahara
Pista de KL de Grau Roig coberta de pols del Sàhara (Foto: GV).

Van a més les nevades “saharianes”?

Pregunta sense resposta clara. Segons Pey, aquest tipus d’episodis són habituals a finals de la primavera o començaments de la tardor, tot i que han detectat que, en els últims anys, ocorren en èpoques de l’any menys habituals. Sobre aquesta possible freqüència Jorge creu que hi té a veure les fases NAO positiva, que generen més episodis de transport de pols en les borrasques, i les fases NAO negatives, que generen més pas de pertorbacions i menys transport de polsim del desert. I les primeres semblaria que van en augment.

Preguntat per si les glaceres del Pirineu poden ser un bon indicador per saber amb quina freqüència les nevades amb pols del Sàhara han anat afectant el Pirineu, raona que “aquestes tenen moviment” i si bé en mostres verticals es detecten capes amb presència de pols del Sàhara, “a la pràctica es fa difícil datar la precipitació d’aquella pols o amb quina freqüència s’han anat succeint aquests episodis”. Això sí, afirma que  “la informació que ens donen les glaceres és molta, i no només d’elements com la pols del Sàhara". Per continuar sabent més sobre aquest fenomen Jorge Pey admet que falten més estudis. “I en això estem, continuarem enguany i disposarem de més recursos logístics i humans”.

aeronival-proyecto-polvo-sahara-nieve-foto-aeronival
Aeronival, únic estudi en marxa per estudiar les conseqüències que tenen les nevades acompanyades de pols del Sàhara (Foto: aeronival).

El cas de Sierra Nevada

En el terreny més pràctic, la pols sobre les pistes d’esquí i la fusió accelerada; s’hi pot fer alguna cosa? Per saber com hi reaccionen hem preguntat als responsables de les estacions d’esquí de Sierra Nevada, a Granada, i de La Molina, a Girona.

Eduardo Valenzuela, Director de Muntanya de Sierra Nevada explicava a Diaridelaneu.cat que les afectacions que té la pols per a l’estació d’esquí són vàries. D’entrada subscriu el que diu l’estudi de Jorge Pey. “Sí, la neu resisteix millor com més neta està” i per tant “els episodis de pols sahariana fan que la neu es vagi fonent abans”, raona Valenzuela.

Per sort el responsable de muntanya de l’estació granadina explica que “els episodis de pols se solen produir cap a final de temporada” però recorda com “el 2017 va succeir un episodi a finals de febrer, just abans de la celebració dels Campionats del Món FIS de Freestyle i Snowboard”.

Una de les poques solucions que segons Valenzuela tenen les estacions d’esquí per pal·liar els efectes de la neu amb pols del Sàhara és “barrejar amb les trepitjaneus la neu acabada de caure, la que porta pols, amb les capes inferiors, que són més blanques”. Això, afirma, els serveix per “reduir tant com poden el problema”. I posa un exemple pràctic: “per aquesta raó, la mateixa neu fora de pista tenyida amb la pols, i no barrejada amb les màquines, es fon abans que la que hi ha a les zones trepitjades”.

Deixant de banda aquesta solució, el responsable de Sierra Nevada explica que “per evitar la fosa ràpida de la neu la millor solució és esperar que torni a nevar aviat, i així sobreposar una nova capa de neu blanca sobre la neu marronosa”. Però, i si no neva de nou aviat? L’alternativa és “produir neu artificial a sobre” però admet que quan s’arriba al tram final de la temporada aquest és “un recurs poc útil”. Tot i les afectacions reals de la neu tacada  Valenzuela recorda que “durant els Campionats de 2017 vam tenir més clients del que és habitual en períodes similars d’anys anteriors” i que l’afectació de la pols Sahariana, malgrat tot, “no va restar públic a l’espectacle”.

sierra-nevada-2017-polvo-sahariano
Sierra Nevada el febrer de 2017 (Foto: Sierra Nevada).


El cas de La Molina

L'estació de la Cerdanya també rep cada any, amb més o menys intensitat, la visita de la pols del Sàhara. Xavier Perpinyà, el seu director, coincideix amb les solucions que adopten a Sierra Nevada però hi fa algunes aportacions.

Perpinyà explica que "un cop barrejada la neu amb les màquines, aquesta sempre queda bruta. Si torna a nevar, ens trobem que la neu que queda fora de la pista, la que les màquines no han trepitjat, quedarà més blanca que no pas la de la pista" i recorda que "això és el que va passar a La Molina l'any  2017". Però aquesta circumstància té efectes en el paisatges molts dies després."És a dir, és com si hi haguessin dues etapes. Abans de la nevada sempre es veu més blanca la neu trepitjada i la de fora es veu de color marró, però després de la nevada a fora es veu blanc i dintre les pistes de color marró. Un cop la neu està bruta, normalment ho està per tota la temporada" aclareix el director de La Molina.

Però els efectes negatius de la pols del Sàhara sobre la neu també els provoquen altres elements, amb conseqüències gairebé idèntiques. Segons Perpinyà les estacions d'esquí cada cop estan més centrades en "no embrutir" la neu. "Quan un esquiador entra a pistes hem de procurar i facilitar en la mesura del possible que ho facin amb les botes d'esquí quan més netes millor. El mateix procurem amb els treballadors dels remuntadors, és important que no embrutin les zones de càrrega i descàrrega dels clients" diu. Per això, afegeix, estacions com La Molina s'esforcen en facilitar "que els esquiadors, des que arriben a l'aparcament fins que es calcen els esquís sobre la neu, s'embrutin les botes el mínim possible". Fa referència als camins de catifa de goma o passarel·les de fusta o metall que permeten un primer contacte amb la neu amb les soles de les botes netes. "Les estacions d'esquí sempre morim per les parts baixes de les pistes, que normalment són les que s'embruten més, per això és molt important tenir les places d'entrada dels clients blanques i ordenades", una mesura que també s'acostuma a reforçar  produïnt "més neu de canó".

pols-sahara-esquiadora-molina-foto-ivan-sanz
La Molina 11 de febrer de 2017. Una primera nevada amb pols sahariana que en menys de 24 hores va ser coberta per una nova nevada "neta" (Foto DDLN).

sierra-nevada-facebook

Sierra Nevada el febrer de 2017 (Foto: SN).
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny