Notícia

Tanca per les altes temperatures Fonna, la glacera noruega per a l'esquí d'estiu

La glacera noruega, que va obrir el 13 d'abril, tanca demà diumenge

Folgefonna,Fonna
Imatge de la glacera a finals de juny Autor/a: Facebook Folgefonna
Les altes temperatures d'aquest estiu han acabat afectant, sigui directa o indirectament, al nord d'Europa. La glacera de Fonna, a prop de Bergen (Noruega), ha vist accelerat el seu desglaç i ha comunicat el seu tancament precipitat.


Les glaceres de Folgefonna, GalhoppigeniStryn capitalitzen les tres opcions d'esquí d'estiu a Noruega. A diferència de les glaceres alpines, les noruegues acostumen a ser més petites en quilòmetres esquiables -cap d'elles supera els 10 quilòmetres de pistes trepitjades- i no ofereixen més de 2 remuntadors. També hi ha una estació d'esquí nòrdic, SognefjelletSommerskisenter, que com apunta el seu nom només obre a l'estiu.

Folgefonna, o Fonna, és la més coneguda i valorada, ja que a més d'esquí alpí ofereix un circuit d'esquí de fons (no tots els estius disponible) i un snowpark. Aquesta estació d'esquí d'estiu és coneguda per les panoràmiques que des de de la seva cota alta es poden veure del fiord de Hardanger i el mar del Nord, a més del camp de glaç que l'envolta.

El que cal saber de les glaceres d'esquí d'estiu de Noruega

El gran al·licient que ofereixen les estacions noruegues adaptades a l'esquí d'estiu és la quantitat i qualitat de neu que ofereixen i les hores de sol que a l'estiu ofereix la zona, bàsicament per la seva latitud 60ºN dins el cercle polar àrtic. Part de la seva peculiaritat ve motivada perquè, com passa amb la glacera italiana de Passo Stelvio, només obren a l'estiu. A l'hivern les condicions de neu i els accessos ho fan impossible.

Anys enrere les glaceres noruegues acostumaven a obrir a finals d'abril i tancaven a finals d'agost i els seus horaris d'obertura són amplis, obrint de 8 del matí a 4 de la tarda. Però si bé s'han conservat les dates d'obertura tradicionals, no es pot dir el mateix de les dates de tancament.

Esquiar a Noruega no és una opció econòmica, ja que l'allotjament, el transport i l'oferta gastronòmica es correspon amb la d'un país amb un nivell de vida molt alt. El preu dels forfets per a esquiar un dia va dels 40 als 48 euros.

Tanca Fonna per les altes temperatures

Malauradament les glaceres noruegues, com passa amb totes les del món, no s'escapen dels efectes de l'escalfament global. El retrocés en gruix i extensió també passa factura als camps de gel de Noruega i això, com és lògic, afecta les àrees destinades a l'esquí d'estiu. Cada any redueixen l'àrea esquiable i els dies d'obertura.

Aquesta setmana, via xarxes socials, els responsables del centre noruec han comunicat que aquest és el darrer cap de setmana d'obertura. El motiu? La fosa de neu accelerada que s'ha produït a la glacera en aquestes darreres setmanes. Fonna és doncs, la primera de les glaceres europees d'esquí d'estiu que va obrir portes a l'abril, en concret ho va fer el dissabte 13 d'abril, i que tanca portes abans del previst.

A Fonna li han servit de poc les grans lones que els seus responsables van col·locar a la part baixa de la glacera. La protecció que havien d'exercir aquests dispositius "parasols" per evitar la degradació i la fosa de la neu han servit de poc per fer front a les altes temperatures.

Ara bé, les imatges que aquests dies ofereixen algunes webcams de les glaceres franceses i italianes fan pensar que algunes també es veuran obligades a tancar abans del previst.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny