Notícia

Anys acabats en 9, anys d'inversions al Pirineu oriental

Es compleixen 10, 20, 30 i 40 anys de la inauguració de diversos remuntadors al Pirineu gironí

Enguany es compleixen 30 anys de la instal·lació del telecadira de Pista Llarga
Enguany es compleixen 30 anys de la instal·lació del telecadira de Pista Llarga
Si l'any acaba en 9, vol dir que és un any d'aniversaris al Pirineu oriental. Les estacions d'esquí del Pirineu gironí ja fa anys que tenen el costum "casual" d'inaugurar remuntadors durant els anys acabats amb el número 9. Entre gener i desembre de 2019 es compleixen 10, 20, 30 i 40 anys de la posada en marxa de diverses instal·lacions, i curiosament en aquest estiu de 2019 també han començat diverses obres per a nous remuntadors. Us ho expliquem.


Al llarg de 2019 les estacions d'esquí del Pirineu oriental (La Molina, Masella, Vall de Núria i Vallter), celebraran diversos aniversaris de 10, 20, 30 i 40 anys de ginys mecànics en funcionament. Casualitat o no, en aquest 2019 també s'inauguraran quatre nous remuntadors al Pirineu gironí.

10 anys dels telecadires La Pia Express i Cap de Comella

L'any 2009 es posaven en marxa dos nous remuntadors desembragables a la Cerdanya.

A Masella s'inaugurava el telecadira i pistes del sector La Pia de Masella. En concret, el telecadira desembragable de 6 places La Pia Express i dues pistes dins el mateix sector, que van ser batejades amb el nom de Cerdanya i Rovellons.

A La Molina quedava substituït el vell telecadira pinça fixa de 4 places Cap de Comella per un nou desembragable de 6 places. Actualment el vell telecadira de 4 places s'està acabant d'instal·lar al sector de Coll de Pal.

Les dues inversions van coindicir en un moment delicat en l'economia del país, i és que just un any abans s'havia entrat en la crisi econòmica i especulativa coneguda encara avui com la "del totxo".

telecadira-pia-masella

20 anys del telecabina Alp 2500

L'any 1999 era La Molina l'estació que feia un pas important en la posada en marxa d'un nou remuntador. Es recuperava la connexió amb Masella via el telecabina Alp 2500. Amb sortida a la plaça de Cap de Comella enllaçava en un trajecte d'1,8 quilòmetres fins a la cota 2.350 de la muntanya de la Tosa en confluència i enllaç amb la pista de Dues Estacions.

telecabina-i-dues-estacions

30 anys del telecadira Pista Llarga

El desembre de 1989 any es canviaven els tres teleesquís de Pista Llarga per un telecadira de 4 places, encara avui present en aquest sector. La Molina es trobava en una etapa de renovació dels remuntadors després que 4 anys abans la Generalitat de Catalunya es fes càrrec de l'estació.

40 anys del telecadira Enric Planella i teleesquí Cabana dels Pastors

L'any 1979 s'inaugurava el primer telecadira de l'estació de Vallter 2000, batejat amb el nom d'Enric Planella, en record del monitor de Setcases que va morir en una allau un any abans.

A la vegada s'obria la pista del Xalet, la més llarga, amb més desnivell i més variada de l'estació. Curiosament seria 20 anys més tard, l'any 1999, s'equipava la pista del xalet amb innivació.

telecadira-enric-planella-vallter

A Vall de Núria, també aquell any, entrava en funcionament el teleesquí de La Cabana dels Pastors, que substituïa al del Santuari.

2019, any de quatre nous remuntadors

Casualitat o no en aquest 2019 també es posaran en marxa quatre nous remuntadors al Pirineu gironí. La Molina posarà en funcionament dos nous remuntadors: el telecadira Coll de Pal i la prolongació del telecabina Alp 2500 entre la cota 2.350 i el refugi del Niu de l'Àliga (2.520 m).

A Vall de Núria també hi haurà novetats: aquest estiu han començat les obres de substitució del telecabina Coma del Clot, que es preveu estiguin enllestides a finals d'aquest any i, finalment, a Vallter 2000 se substitueix la cinta de debutants de Morens II per una nova cinta transportadora equipada amb coberta.


vall-de-nuria-telecabina-el-clot-hivern
Aquest estiu han començat les obres de substitució del telecabina Coma del Clot de Vall de Núria (Foto: Diaridelaneu.cat).


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny