Notícia

Baqueira inicia les obres per innivar parcialment el sector de La Peülla

Les obres tenen tots els permisos que es van tramitar dins del Plà Especial de Bonaigua i es troben fora dels límits del Parc Nacional

Autor/a: Diari de la Neu
Baqueira ha iniciat aquest estiu les obres per a poder innivar parcialment el sector de La Peülla. Les obres tenen tots els permisos pertinents que es van tramitar dins del Plà Especial de Bonaigua i es troben fora dels límits del Parc Nacional d'Aigüestortes i Llac de Sant Maurici.


Baqueira ha començat aquest estiu les obres d'eixamplament i innivació de les pistes Pleta del Duc (blava) i La Peülla (vermella), a més de la pista de debutants de Cap del Port, totes elles situades dins el sector de La Peülla.

Aquestes tres pistes formen part de l'eix estratègic que garanteix la unió per pistes i remuntadors entre la Bonaigua i La Peülla, per una banda, i la resta de l'estació de Baqueira, per l'altra. Les obres per a la innivació s'han posat en marxa després que l'any 2018 es va deixar enllestida la bassa d'aigua que haurà de proveir d'aigua els canons amb què que ara es preveu equipar a les 3 pistes esmentades.

La xarxa de producció de neu i la bassa d'aigua d'aquest sector disposen dels estudis d'impacte ambiental estratègic, de mobilitat i d'integració paisatgística ja aprovats.

Petició d'Ipcena d'aturar les obres

Fa just una setmana l'entitat ecologista Ipcena demanava una paralització de les obres que Baqueira estava realitzant en aquest sector de La Peülla. Segons l'entitat els treballs afectaven la fauna local i suposaven la creació de noves pistes en terrenys dins del Parc Nacional d'Aigüestortes.

Sobre aquesta qüestió Xavier Ubeira, director comercial de Baqueira, ha explicat aquest matí a Diaridelaneu que "les obres responen al pla especial impulsat i aprovat per la zona ja fa anys" i ha admès que "sempre que es veuen màquines treballant i movent de terres és força habitual que es disparin les alarmes per l'impacte visual que generen".

Sobre aquesta qüestió, la de l'impacte visual, Ubeira ha volgut deixar clar que "un cop acabin les obres i el moviment de terres la zona serà anivellada, regenerada i restaurada amb terra vegetal i per tant l'impacte paisatgístic pràcticament desapareixerà quan rebroti la gespa natural".

Finalment el director comercial també ha volgut manifestar que "les obres no es fan dins els terrenys del Parc Nacional, en tot cas hi estan molt a prop, perquè és cert que ens trobem en l'àrea del pre parc, però en cap cas es fan dins".

sector-bonaigua
Pànol parcial de pistes de Baqueira, amb el Sector de La Peülla a la dreta de la imatge (Plànol  Baqueira)

Permisos tramitats el 2015 i vigents des de 2017

El pla urbanístic contemplat per Baqueira a La Peülla estava vigor des del 2002 i preveia desenvolupar dos àrees esquiables més a la zona de Rialba i a la Mare de Déu de les Ares, així com en noves pistes vinculades a aquests. Però Baqueira va proposar, l'any 2015, a la Comissió d'Urbanisme de l'Alt Pirineu i a l'Ajuntament de les Valls d'Àneu, renunciar a aquesta expansió i modificar i reduir el seu domini esquiable a l'àrea de la Peülla respecte al ja aprovat.

El que va motivar Baqueira a modificar el Pla de 2002 van ser els continus tancaments del port de la Bonaigua i les incidències que el vent tindria en l'orientació amb que estaven plantejats els remuntadors dins aquesta àrea.

Així doncs l'empresa va presentar un nou projecte a la Generalitat en el qual es renunciava a remuntadors i pistes que es podien preveure en el pla de 2002 a canvi d'assegurar-se un nou disseny i orientació de les instal·lacions, de manera que el sector es pogués mantenir obert malgrat que les condicions climatològiques fossin adverses.

Un cop tramitada i aprovada la modificació amb Ajuntament d'Alt Àneu i la Generalitat de Catalunya, a l'abril de 2017 la Comissió Permanent del Parc Nacional d'Aigüestortes va qualificar com a compatible la modificació que Baqueira estava preveient per al sector de La Peülla.

Finalment, el maig de 2017 la Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu va emetre un informe favorable al desenvolupament previst en el Pla especial urbanístic de l’àrea esquiable Peülla-Muntanyó-Rialba.

Amb el vist-i-plau de les administracions l'any 2018 es va iniciar la construcció de la bassa d'aigua prevista en el pla per a La Peülla. Ja en aquest 2019 s'han iniciat les obres per a la innivació parcial del sector. Aquestes obres es preveu que estiguin acabades a la propera tardor i que es puguin posar en marxa de cara a la temporada 2019-20.

La instal·lació dels nous remuntadors que el pla també preveu per a la zona de La Peülla, així com noves pistes, un nou edifici de serveis i un nou parcament, es desenvoluparan en tres etapes de sis anys de durada cadascuna, amb una inversió global estimada de 22,85 milions d'euros.

Història del sector de La Peülla

La Peülla és un sector que es va obrir el gener de 2004, però només amb un sol telecadira. Inicialment la zona d’esquí del sector Bonaigua i La Peülla havia estat pensada amb un enfocament diferent a l’actual però la necessitat de fer-la compatible amb la protecció de la fauna de l’entorn la va condicionar en la seva totalitat.

El projecte d’obrir l’estació aranesa cap a les valls d’Àneu sempre va comptar amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, els Ajuntaments i els veïns del territori. Finalment l’obertura va ser condicionada a una sèrie de pactes en favor dels habitants de les valls d’Àneu i, per posar un exemple, els operaris-conductors del telecadira de La Peülla i Cap del Port o Bonaigua són sempre places de treball ocupades, prioritàriament, per veïns de les poblacions de la Vall d’Àneu.
 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny