Notícia

Tancar la carretera de La Coma d'Arcalís a l'estiu és una bona idea?

El telecabina Tristaina permet restringir la carretera de La Coma només per a ús dels ciclistes

arcalis,estiu,carretera
Imatge de la carretera entre l'Hortell i la Coma d'Arcalís aquest estiu Autor/a: Arcalís
Tancar la carretera de La Coma Arcalís a l'estiu és una bona idea? Doncs la resposta és clara: si. L'acceptació ha estat gran entre el col·lectiu ciclista de la restricció del pas de vehicles motoritzats fins a la Coma d’Arcalís. La carretera CG3 es tanca cada dia entre les 8.30 i les 17.30 h per a ús esportiu. El telecabina Tristaina funciona en el mateix horari que la restricció del pas.


El tancament de la carretera CG3, entre l’Hortell i la Coma ha suposat una millora significativa per als ciclistes, ja que aquest trajecte el poden fer ara sense el perill del pas del vehicles motoritzats. La mesura, que respon a la demanda d’aquest col·lectiu, i que va ser acceptada pel Govern d’Andorra, titular de la via, és efectiva des de l’1 de juliol, i es perllonga fins al 15 de setembre. Pel que fa a la posada en marxa del Telecabina Tristaina, que cobreix la mateixa distància, l'acollida del públic està sent molt satisfactòria, ja que permet gaudir d’un passeig panoràmic únic, i a més, es complementa amb la pujada al telecadira de Creussans, el giny mecànic més alt d’Andorra.
 
Pel que fa a la valoració que es fa des de la Federació Andorrana de Ciclisme, el seu president, Gerard Riart, ha explicat que ‘ho veiem molt bé, ja que s’està treballant molt pel cicloturisme al país, s’han marcat els ports, s’estan arreglant les carreteres, i s’està fent un gran treball en tots els àmbits. Poder tenir un port tancat per al ciclista és una bona notícia sempre’. Tal com ha reconegut Riart, aquest fet s’ha fet seguint exemples d’altres ports d’Itàlia i França, on et fan pagar si vols pujar. Un dels exemples més propers el trobem al Cirque de Troumouse, als Pirineus, ha recordat.
 
La satisfacció entre els usuaris va més enllà del territori andorrà. Ciclistes arribats d’arreu celebren aquesta iniciativa: agrupacions ciclistes, clubs, federacions així com turistes que s’han assabentat de la iniciativa gaudeixen de la pujada al port amb la tranquil·litat que es dóna l’absència de vehicles.
 
La ruta ciclista fins a la Coma d’Arcalís és una de les més dures i al mateix moment més impressionants d’Andorra. La seva particular duresa i alhora bellesa rau en els diferents trams de l’ascensió. És un port de muntanya de categoria 1a sp (molt difícil). La ruta, que s’inicia al Serrat, té una inclinació mitjana del 6,9%, un desnivell de 724 m i 10,5 km de distància.
 
La pujada és molt dura en especial en l’últim tram, caracteritzat per les corbes de ferradura abans de la darrera part de la carretera de la Coma. Abans, però se situa l’escultura “Arcalís 91”, de Mario Staciolli, icònic monument de l’estació d’Ordino Arcalís. L’arribada se situa al restaurant de la Coma del Forat, a 2.229 metres. La ruta té 4 km per sobre del 8% de mitjana, amb rampes sostingudes del 10%. Aquesta ruta de ciclisme és coneguda perquè ha estat final d’etapa del Tour de França en tres ocasions: la primera, l’any 1997, quan Jan Ullrich es corona com a vencedor. El 2009 aquest títol va ser per a Brice Feillu i el 2016 el triomf va ser per a Tom Dumoulin, que sota un impactant xàfec va ser el guanyador d’una llarga escapada.
 
El tancament del tram final de la carretera d’Arcalís per a la pràctica del ciclisme suposarà un abans i un després en la història del ciclisme a Andorra. I és que Ordino Arcalís és el primer i únic port de muntanya que ha estat final d’etapa del Tour de França que tanca al trànsit motoritzat. Una decisió que s’ha pres aquest estiu per afavorir els ciclistes que desitgen fer el port sense la pressió dels vehicles.
 
Per garantir l'accés als visitants dins l'horari establert (de 8,30 h a 17,30 h), l'estació d'Arcalís ha posat en marxa el telecabina Tristaina, que és gratuït per a tots els residents a Andorra. La decisió s'ha pres prioritzant l'experiència esportiva dels ciclistes: poder fer tranquil·lament el port d'Arcalís sense la pressió dels vehicles motoritzats.
 
La mesura afecta des del PK 22 fins al PK 26. La distància és aproximadament 4 quilòmetres, des de la base de l'estació (2.000 m), fins a La Coma del Forat (2.225 m). Els vehicles dels visitants han d'estacionar als aparcaments de l'estació, a l'Hortell.
 
Pel que fa al Telecabina Tristaina, salva un desnivell de 200 m en aproximadament uns 5 minuts de viatge. A l’arribada, es pot accedir al telecadira de Creussans, que arriba fins als 2.625m, convertint-se en el més alt d’Andorra. Durant els viatges, es poden sobrevolar diferents punts d’interès per als visitants, convertint-se en una visita essencial de l’estiu a Andorra.
 
En relació a les activitats que es poden fer a l’estació d’Arcalís, concentrades a l’àrea de la Coma, es poden llogar bicicletes elèctriques i també quads. El restaurant de la Borda de la Coma continua amb el seu habitual menú d’alta muntanya i oferint plats adequats a tots els gustos. Hamburgueses, graellades, carns al millor ambient amb unes vistes imponents, des de la terrassa panoràmica de la Coma del Forat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny