Notícia

Primeres veus crítiques amb el projecte d'un Aeroport d'Andorra a Grau Roig

Mountain Wilderness Catalunya s'ha mostrat escandalitzada pel projecte i a Andorra ja s'ha publicat la primera editorial qüestionant el projecte

terrenys,aeroport,andorra,prats,estiu,grau roig,grandvalira,riu,valira,orient
L'aeroport d'Andorra ocuparia part d'aquests terrenys ubicats entre el peatge del Túnel d'Envalira i Grau Roig Autor/a: Diaridelaneu.cat
Semblava una broma quan va aparèixer la primera notícia al respecte, el juny de 2018, però no ho era. El projecte, impulsat per la Cambra de Comerç d'Andorra ha anat fent camí i es troba a la fase final, pendent de rebre un informe mediambiental que serà decisiu per continuar endavant o no amb el projecte. Però comencen a sortir veus en contra que en qüestionen diversos aspectes, més quan fa unes setmanes es va saber que empreses xineses es van interessar per aquesta infraestructura.


Va ser l'1 de juliol passat quan, diversos mitjans de comunicació andorrans, van treure en portada que la Xina s'havia interessat pel projecte d'aeroport impulsat per la Cambra de Comerç. L'interès el va explicar l'ambaixador xinès a Espa­nya i Andorra, Lyu Fan, durant una visita oficial amb motiu del 25è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre ambdós països.

Primera editorial en contra

Només 6 dies més tard, el Diari Ara.ad va publicar un editorial sobre la qüestió i titulava sense complexos que costava "entendre que inversors d'aquests països estiguin disposats a posar milions d'euros en aquesta infraestructura" i qüestionava l'"especialitat" andorrana de "posar grans projectes sobre la taula que generen un llarg i constant debat i que finalment acaben en res perquè són inviables". A l'editorial es posava a debat el fet que eren poques "les veus que s'atreveixen a alertar" sobre aquesta dinàmica o que "una gran majoria no fa més que deixar-se seguir per l'entusiasme que envolta aquest projecte".

A l'editorial el diari recordava que anys enrere ja es va fer un informe desfavorable sobre la mateixa qüestió o que, ara com ara, l'aeroport comptarà amb l'oposició de Saetde. De fet, tal com hem informat avui a Diaridelaneu.cat, la societat Saetde-Grandvalira té previst adequar la zona que hauria d'acollir una part de l'aeroport com a pista d'esquí de dificultat verda per connectar Grau Roig amb la base del nou telecadira Pla de les Pedres (veure notícia).

L'editorial del diari no entén com és possible que la ministra de Medi Ambient del Principat d'Andorra encara no s'hagi pronunciat "sobre la desfeta que es faria al pla de les Pedres" i acaba concloent que, si la Xina posa els diners per a la infraestructura, no ho farà a canvi de res, sinó que ho farà per "alguna compensació o beneficis geopolítics o geoestratègics".

terrenys-aeroport-andorra-prats-peatge-tunel-grau%20roig-grandvalira

L'aeroport que projecta la Cambra de Comerç d'Andorra s'ubicaria, previsiblement, en aquests terrenys (Foto: Diaridelaneu.cat).

MountainWilderness Catalunya, escandalitzats pel projecte

D'altra banda des de MountainWilderness Catalunya, organització d'àmbit català que lluita per a la defensa de les muntanyes i el seu estat natural, es va fer ressò fa només uns dies de la qüestió i denunciava al a seva pàgina de Facebook, literalment, que "fa feredat només pensar-hi".

L'organització de sensibilitat ecologista admet que si bé es tracta d'una infraestructura que es faria a Andorra, també recorda que "l'impacte serà a tots els nivells" i que més enllà del mal que es farà a les mateixes muntanyes d'Andorra, recorda que l'aterratge o l'enlairament d'avions també "afectaria les comarques de la Cerdanya i l'Arièja, l'Alt Urgell i el Pallars".

Altres veus que ho qüestionen

Recordar també, que quan la Cambra de Comerç andorrana va encomanar un estudi per un aeroport a Andorra, l'aleshores alcalde la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va qualificar de "ficció" que la Cambra del Principat d'Andorra es plantegés fer un aeroport a Andorra (veure notícia).

Oficialment el Govern andorrà aposta per l'aeroport de la Seu d'Urgell però, segons l'editorial del diari Ara.ad, han continuat animant a la Cambra a seguir treballant en el projecte.

I finalment, Joan Viladomat, va declarar el desembre de 2018 no estar en contra l'aeroport projectat a Grau Roig, però el veia "difícilment compatible" amb l'estació d'esquí.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny