Notícia

La Molina, Els Angles i Pal, tres bikeparks de referència al Pirineu

Bikeparks amb remuntadors. A l’estiu les estacions d’esquí s’adapten a les bicicletes

La Molina,bike-park,bike,DH
El bikepark de La Molina es va posar en marxa l'estiu de 2004 Autor/a: La Molina
Quan es fon la neu algunes estacions d'esquí comencen a adaptar remuntadors i pistes per a les bicicletes de muntanya. Tres estacions d'esquí del Pirineu d'àmbit català han aconseguit dinamitzar les activitats d'estiu recolzant-se, en bona  part, en la posada en marxa d'un bikepark accessible amb els remuntadors.


bicicleta-salt-dh-circuit-marmota-miguel-soto-molina-foto-ivan-sanz
A l’estiu les estacions d’esquí s’adapten a les bicicletes (Foto: IST).

L’any 1999 l’estació canadenca de Whistler-Blackcomb va adaptar les pistes d’esquí a la pràctica de la bicicleta de descens (DH). La iniciativa d’obrir els remuntadors a l’estiu, perquè els ciclistes pugessin amb les bicicletes adaptades i, tot seguit, rodessin muntanya avall per diferents circuits, va ser un èxit. Vint anys més tard Whistler ofereix 200 km de rutes i s’ha convertit en una meca del DH (down hill). La iniciativa canadenca aviat es va estendre per casa nostra i al Pirineu, especialment el d’àmbit català, també s’han creat tres bikeparks que són referència al sud d’Europa: La Molina, Pal (Vallnord)i Els Angles.

Bikepark de Vallnord

El bikepark de Pal (Vallnord - Andorra) es va obrir l'any 2001. Va ser una obertura gairebé experimental, perquè segons les hemeroteques l'obertura com a bikepark està datada l'any 2004. Actualment és considerat, per diverses revistes especialitzades, com un dels deu millors del món. En l'àmbit de competicions també és un referent mundial.
Ofereix 1.000 m de desnivell, 1 telecabina i dos telecadires que donen accés a 40 quilòmetres d'itineraris.

vallnord-pal-arinsal-xcc-short-track-dh
Bikepark de Pal (Vallnord). Foto: Vallnord

Bikepark de La Molina

La Molina (Cerdanya) va ser pionera, un cop més, a Catalunya i a l’Estat espanyol pel fet d'obrir el primer bikepark amb remuntadors. L’any 2004 va adaptar la muntanya de la Tosa a la bicicleta de muntanya i l'any 2016 es va ampliar l'àrea a la muntanya de Cap de Comella.
Ara com ara ofereix 700 m de desnivell i prop de 30 quilòmetres d’itineraris de descens accessibles amb dos remuntadors (un telecabina i un telecadira).

btt-dh-la-molina-estiu
Bikepark de La Molina. (Foto: IST).

Bikepark d'Els Angles

A la Catalunya del Nord, l’estació d’esquí d’Els Angles (Capcir) també va obrir l’any 2007 un bikepark que és referència al Pirineu francès. En els darrers anys també ha anat millorant estiu rere estiu, ampliant els circuits i els quilòmetres a rodar.
Ofereix un desnivell de 500 m i fins a 50 quilòmetres de pistes.

la-copa-de-franca-de-descens-btt-torna-a-els-angles
Bikepark de Les Angles (Foto: Les Angles).

Bikeparks preparats per al descens, l'enduro i freestyle

Els bikeparks d'aquestes tres estacions s'han adaptat, preferentment, a les modalitats de bicicleta de descens i enduro, entre altres també presents com el cross-country o els espais woodpark. L'enduro a poc a poc va guanyant practicants, però el DH continua sent la modalitat reina. Si bé les dues, DH i enduro, tenen en comú que fan ús de remuntadors, en la segona la velocitat dels seus practicants és més baixa i combina el fet de pedalar a trams per camins en ascens amb els de descens, però es procura fer-ho per circuits menys exigents pel que fa a tècnica de descens. Les bicicletes tenen algunes característiques diferents, però d'això ja en parlarem en un altre article més endavant.

Prevencions abans de practicar el DH

La pràctica del DH és una modalitat de bicicleta que pot comportar risc donada la velocitat que prenen les bicicletes en baixar per senders estrets.

Segons dades de la Federació Catalana de Ciclisme, es creu que a Catalunya el DH és practicat per unes 800 persones.

Al Pirineu occità les estacions d'esquí d'Ax, Artouste, Grand Tourmalet, Cauterets i Superbagneres-Luchon també disposen de bikepark amb servei de remuntadors. Anys enrere també van disposar de circuits de descens per bicicletes les estacions d'esquí de Soldeu i Vallter 2000.

No és un esport massa econòmic, ja que d'una banda l'ús de remuntadors requereix forfet, i de l'altra, les bicicletes de descens no són massa comunes. També cal comptar amb proteccions, una assegurança o llicència de federat i la visita a alguna escola de l'especialitat. Els paisatges d'alta muntanya i les temperatures fresques en ple estiu són, però, un bon al·licient per a practicar-lo.

Si us ha agradat llegir La Molina, Els Angles i Pal, tres bikeparks de referència al Pirineu i voleu saber més sobre el DH us pot interessar la lectura d'aquests articles:

El meu primer descens en bicicleta
Els 10 consells bàsics per als qui es volen iniciar en el descens en bicicleta (DH)
Un día en el bike-park de La Molina (blog Skitude)
Así es la experiencia en un bike-park de descenso (Lugaresdeaventura)
Per què un bikepark de descens a l'estiu és una bona opció per a un esquiador? (Article d'opinió).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny