Notícia

Alaska i el Yukon protagonitzaran el 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

El ritme d'inscripcions fa preveure que serà una de les edicions amb millors xifres de participació

Daniel Guardiola, director de la Zona Osona de BBVA; Marçal Ortuño, alcalde de Torelló; Joan Salarich, director del Festival, i Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes
Daniel Guardiola, director de la Zona Osona de BBVA; Marçal Ortuño, alcalde de Torelló; Joan Salarich, director del Festival, i Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes Autor/a: ACN
Alaska i el Yukon seran l'epicentre del 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. El certamen, que se celebrarà del 15 al 24 de novembre, posarà l'èmfasi en aquesta regió a través de l'espectacle inaugural, l'exposició central i un ampli ventall d'activitats. En paral·lel, l'alpinista català Òscar Cadiach serà guardonat amb la Flor de Neu d'Honor per la seva carrera alpinística i per la seva trajectòria com a realitzador de diversos documentals. Segons l'organització, el bon ritme d'inscripcions fa preveure que serà una de les edicions amb millors xifres de participació, amb produccions d'arreu del món.

Dimecres de la setmana passada es van presentar les principals novetats del festival. Després de posar l'any passat la mirada a la Patagònia, aquesta vegada el festival es fixarà en Alaska i el Yukon, on hi conviuen inuits, cercadors d'or i treballadors de petrolieres. I tot plegat, enmig d'un entorn de gran valor alpinístic que posa a prova les expedicions amb les condicions climàtiques més extremes.

L'acte d'obertura se centrarà en el territori, l'exploració, la història i la cultura d'aquesta regió. No deixarà de banda la part esportiva, però anirà més enllà de l'alpinisme amb les històriques curses de trineus. Així, l'espectacle inaugural combinarà fragments cinematogràfics amb el testimoni, entre altres, del viatger i escriptor Jordi Canal-Soler, el fotògraf Oriol Alamany, l'actor i creador de la cursa de trineus Pirena, Pep Parés, o l'alpinista especialitzat en travesses àrtiques, Carles Gel.

En paral·lel, l'exposició central del festival posarà la mirada a una de les grans problemàtiques que han castigat les regions d'Alaska i el Yukon. El 1896, en descobrir que al fons del riu Klondike s'hi amagava or, milers de persones van deixar-ho tot i de manera desfermada van anar a la recerca d'aquest metall amb unes condicions molt dures. L'exposició 'L'Or del Klondike,' produïda per la Fundació del Festival i ubicada al foyer del teatre Cirivanum, recopilarà fotogrames i fragments d'aquest material iconogràfic, però també fotografies històriques d'aquell viatge.

Per la seva part, la biblioteca Dos Rius de Torelló mantindrà el programa d'activitats paral·leles durant els dies del certamen, amb propostes diàries. Entre les activitats, destaquen les conferències de l'escriptor Jordi Canal-Soler i el fotògraf Oriol Alamany.
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial