Notícia

La prolongació de la pista Solanelles al Pla de les Pedres haurà d'incorporar mesures per protegir el gall fer

El gall fer, o gall de bosc, habita el bosc del Moretó, a prop de les noves instal·lacions i pistes que es projecten a la zona


No serà la primera, ni la darrera vegada, que una estació d'esquí ha de fer compatible les seves activitats amb la fauna de l'entorn. Si l'estiu de 2017 la notícia era la zonificació d'Espot i Port Ainé per fer compatible l'esquí i el respecte a la fauna amenaçada, ara és Grandvalira qui haurà de tenir molt present la presència del gall fer, o gall de bosc, a tocar de les noves pistes que està construint. El gall fer, (Teatro  urogallus), és una espècie amenaçada al sud d'Europa i que cal protegir amb diverses mesures per evitar la seva desaparició.


Ja fa mesos que Saetde-Grandvalira va començar a construir la prolongació de les pistes Solanelles i el telecadira Pla de les Pedres. Per fer-ho ha estat necessari obrir una pista de 30 metres d'amplada, en forma de gran S, i deixar neta de bosc la traça del telecadira. Aquesta pista de nova construcció, de dificultat blava, unirà la que fins ara era l'estació de sortida del telecadira Pla de les Pedres de Grau Roig (cota 2.150 m) fins a la nova base, a tocar d'El Peretol, que se situarà en la cota 1.960 m, a prop del riu Valira d'Orient.

Aquestes obres també aniran complementades, quan es disposin dels permisos de medi ambient i sostenibilitat del Govern andorrà, de la construcció d'una segona pista verda que unirà l'aparcament del Cubil amb la terminal de sortida del nou telecadira (veure notícia). També es preveu un teleesquí en la zona. Aquestes dues obres, pista verda, de nom Valira, i el teleesquí, estan pendents d'obtenir l'aprovació definitiva del departament de mediambient del Govern andorrà. Aquests permisos estan condicionats a fer compatibles aquestes noves instal·lacions i la nova pista amb la presència del gall fer, el qual habita en el bosc limítrof conegut amb el nom d'El Moretó.

Segons ha publicat avui el digital andorrà Bondia.ad, per evitar la incidència dels esquiadors en l'hàbitat natural del gall fer, des de la nova pista de Solanelles s'haurà de procurar evitar activitats com l'esquí fora pista al bosc d'El Moretó, ja que aquest tipus d'esquí podria ser afavorit per la presència de la nova pista verda Valira, que garanteix el retorn dels practicants d'aquesta modalitat fins a la base del nou telecadira.

Tot i que el bosc del Moretó és dens i això en dificulta l'esquiabilitat, Saetde-Grandvalira haurà d'equipar les pistes amb barreres o xarxes per evitar l'accés d'esquiadors fora-pista a l'hàbitat natural del gall fer.


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny