Notícia

Okjökull, la primera glacera a desaparèixer d'Islàndia

Les vora 400 glaceres que té el país nòrdic podrien desaparèixer en dos segles si no s'actua de forma ràpida contra el canvi climàtic

Okjökull
Okjökull, la primera glacera a desaparèixer d'Islàndia Autor/a: NASA
Diumenge 18 d'agost Islàndia va acomiadar oficialment, amb una cerimònia, la primera glacera de l'illa desapareguda per l'escalfament global. Les vora 400 glaceres que té el país nòrdic podrien desaparèixer en 200 anys si no s'actua de forma contundent contra la crisi climàtica. Una placa, col·locada diumenge, adverteix que en 2 segles totes les glaceres islandeses acabaran foses.


Islàndia ha perdut una de les 400 glaceres que es calcula que té l'illa. I la pèrdua té un culpable: l'escalfament global del planeta. La NASA ha publicat aquesta setmana unes imatges impactants de satèl·lit que mostren la desaparició gradual de la glacera Okjökull.
 
Un mapa geològic del 1901, estima que l’Okjökull ocupava una àrea d'uns 38 quilòmetres quadrats. El 1978, les imatges aèries van mostrar que la glacera mesurava 3 quilòmetres quadrats, mentre que avui dia ja només en queda, amb prou feina, un quilòmetre quadrat de gel.
 
Una placa per a recordar el passat i advertir el futur

L’Okjökull es va declarar oficialment ‘morta’ el 2014. Una glacera és com un riu de gel i ha de tenir desplaçament, i en el cas Okjökull es va constatar que aquell any la glacera ja estava aturada. La placa col·locada diumenge porta inscrit aquest missatge: "L’Okjökull és la primera glacera islandesa que va perdre el seu estatus de glacera. Durant els pròxims 200 anys s'espera que totes les nostres glaceres segueixin el mateix camí. Amb aquest monument reconeixem que sabem el que està succeint i el que cal fer. Només amb el futur se sabrà si ho hem aconseguit".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny