Notícia

Vall de Núria s'apropa a les emissions zero

Calvet, a Sant Gil: "Amb millores com les del cremallera o les de les estacions de Ribes i Queralbs, vetllem perquè cada racó del país estigui viu"

vall de nuria
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han participat avui en la festivitat anual de Sant Gil, patró dels pastors, que s’ha celebrat a Vall de Núria, al m Autor/a: Grup FGC
El conseller de Territori i Sostenibilitat assisteix als actes de celebració de Sant Gil, a la Vall de Núria. Durant la jornada s’han explicat les actuacions més importants que s’estan duent a terme al Cremallera, a l’estació de muntanya i també les mesures mediambientals endegades per esdevenir una vall de zero emissions i sense residus. Calvet també ha participat al bateig de la nova locomotora híbrida amb el nom de Salvador Carrera, que ha encapçalat la seva vídua, l’exconsellera Irene Rigau.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han participat avui en la festivitat anual de Sant Gil, patró dels pastors, que s’ha celebrat a Vall de Núria, al municipi de Queralbs (Ripollès).
 
Durant la festivitat, FGC ha exposat les millores en infraestructures del cremallera, amb renovació de vies i catenària i de confort a les estacions; el nou material mòbil, amb el bateig de la nova locomotora híbrida i la posada en marxa del nou cotxe intermedi; l’estat de les obres del Telecabina de la Coma del Clot; i les mesures mediambientals endegades, un ambiciós pla perquè Vall de Núria esdevingui una vall de zero emissions i sense residus. Totes aquestes mesures busquen consolidar un millor servei per als usuaris, la robustesa de les infraestructures i potenciar la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l’aire.
 
Calvet ha posat de relleu que, precisament amb aquestes accions “que fem com a Govern vetllem perquè cada racó del país estigui viu”. “Un país viu que disposi de les condicions perquè hi hagi, comencin o es mantinguin, projectes de vida, de persones de famílies, emprenedors i empreses”, ha afegit. Per a Calvet, “és gràcies a aquesta mentalitat que anem fent aquest tipus d’accions, com l’ampliació de l’estació de Ribes, també l’ampliació de l’estació de Queralbs, com hem pogut veure; també hem pogut conèixer la millora de la línia, amb aquesta obsessió de millora contínua d’FGC que tant de bo l’exercís tothom que té responsabilitats en matèria ferroviària”, ha apuntat.

El titular de Territori i Sostenibilitat ha participat en el bateig de la nova locomotora híbrida amb el nom de Salvador Carrera, qui fou alcalde de Ribes de Freser, president de la Diputació de Girona, senador i diputat al Congrés i president de Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents. La seva vídua, l’exconsellera d’Ensenyament i de Benestar i Família, Irene Rigau, ha encapçalat l’acte de bateig. Calvet ha destacat de Carrera “aquell tarannà seu de servir a la gent a través de servir el territori i la seva estima a Ribes i al Ripollès”.
 
Com cada any, la jornada s’ha desenvolupat amb activitats lúdiques, gastronòmiques i culturals per honorar el Sant, entre les quals destaquen l’esmorzar de pastors, les sardanes, la missa commemorativa, la processó de torxes fins a Sant Gil i la demostració de gossos d’atura.
 
Manteniment de la infraestructura i millores d’accessibilitat
 
La festa de Sant Gil d’enguany s’ha celebrat en un context d’implementació de diverses millores en el complex, tant en les estacions com en la infraestructura, la catenària i les vies, per optimitzar el confort dels usuaris, així com la fiabilitat, puntualitat i seguretat del servei del Cremallera.
 
En aquest sentit, també s’ha dut a terme l’adquisició de nous cotxes i una locomotora per al Cremallera de Núria per millorar la capacitat i l’oferta de transport. Els nous combois disposen de climatització, d’amplis finestrals panoràmics i milloren l’accessibilitat ja que estan adaptats a les persones amb mobilitat reduïda (PMR).
 
En referència a les millores d’accessibilitat, Vall de Núria inaugurarà aquesta temporada d’hivern 2019-2020 la renovació del Telecabina Coma del Clot. Aquesta infraestructura renovada serà 100% accessible a PMR, serà més confortable i ampliarà la capacitat de les cabines, permetent arribar a transportar-se fins a 415 persones/hora.   
 
Vall de Núria: zero emissions
 
En la mateixa línia d’acció, s’han presentat les mesures per a la implementació de la transició energètica eficient a Vall de Núria per millorar el confort del client i assegurar la preservació d’un entorn natural privilegiat. L’objectiu d’FGC és assolir el lideratge en el posicionament de polítiques ambientals i acostar-se a l’objectiu de zero emissions en el complex.
 
El president d’FGC ha destacat: “Volem que Vall de Núria sigui una vall de zero emissions, que no generi residus i que funcioni amb energia neta, complint l’establert a l’agenda ambiental de la companyia. En aquest sentit, totes les novetats i millores que presentem avui reflecteixen aquesta voluntat i refermen el compromís adquirit per Ferrocarrils”. Font ha afegit que les estacions de muntanya que gestiona FGC, com Vall de Núria, “són la porta d’entrada als Parcs Naturals del nostre territori i en aquest context hem de procurar que siguin un element més en la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l’aire”.
 
L’entrada en servei d’una minicentral hidroelèctrica és una de les novetats més imminents. És previst que aquesta minicentral entri en funcionament aquest mateix mes de setembre. Igualment, també es continua treballant en projectes relacionats amb la geotèrmia i les energies renovables.
 
Els detalls d’aquestes actuacions es poden consultar als plafons adjunts.
 
Patró dels pastors
 
Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu i l’iniciador de la devoció, al segle VIII, a l’actual Patrona de la Diòcesi, la Mare de Déu de Núria. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Verge productes del seu bestiar, com ara llana, llet o mantega. L’acte litúrgic ha estat presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny