Notícia

Els Mundials de Canoe Eslàlom i Descens de la Seu d‘Urgell, porta d’accés als Jocs Olímpics de Tokyo 2020

Del 25 al 29 de setembre, totes les mirades estaran posades al canal olímpic del Parc del Segre, escenari que acollirà el Campionat del Món de Canoe Eslàlom i Descens 2019

segre,parc olimpic,la seu
Els Mundials de Canoe Eslàlom i Descens de la Seu d‘Urgell, porta d’accés als Jocs Olímpics de Tokyo 2020 Autor/a: Ajuntament de La Seu d\'Urgell
Per tercera vegada, el Campionat del Món de Canoe Eslàlom es disputarà al Parc del Segre de la Seu d’Urgell. La cita mundialista tindrà lloc del 25 al 29 de setembre de 2019. Aquesta edició també serà l’escenari, per primera vegada, del Mundial de la disciplina de Descens. La competició acollirà una gran assistència d’esportistes internacionals i serà molt disputada, ja que es donarà a conèixer el nom dels països que participaran als JJOO de Tokio 2020.
 
 

Del 25 al 29 de setembre, totes les mirades estaran posades al canal olímpic del Parc del Segre, escenari que acollirà el Campionat del Món de Canoe Eslàlom i Descens 2019. Enguany els Mundials es presenten amb un al·licient addicional: seran la porta d’accés als Jocs Olímpics de Tokyo que es disputaran el 2020: la modalitat d’eslàlom se celebrarà del 26 al 31 de juliol.

Durant la competició, els esportistes faran mans i mànigues per donar el millor de si mateixos i fer-se amb la tan anhelada plaça en la quota olímpica. Les proves seran classificatòries globals per aconseguir la ja mencionada inscripció en quatre categories de la disciplina d’eslàlom: canoa (masculina i femenina) i caiac (masculina i femenina).

El Parc del Segre, en el mapa internacional

Amb l’arribada del mes de setembre, unes 800 persones (esportistes, entrenadors i personal dels equips) de 65 federacions es desplaçaran fins a la Seu d’Urgell. La cita permetrà, un any més, posar Catalunya en el mapa internacional i com a referent clau dels esports d’eslàlom i descens en aigües braves. A més, amb la participació de l’Agència de Turisme de Catalunya, la Diputació de Lleida i la Secretaria General de l’Esport s’assegurarà la comunicació dels valors ambientals i monumentals de les valls del Pirineu. Amb tot, és important remarcar la gran envergadura de l’esdeveniment, que aglutinarà fins a 400 persones en l’organització i realització de les proves.

Els Mundials d’enguany, que arriben per tercera vegada al Parc del Segre (després dels anys 1999 i 2009), representen el 40è Campionat Mundial d’eslàlom: el primer es va celebrar l’any 1949 a Ginebra (Suïssa).

Tant l’Ajuntament de La Seu, com la Diputació de Lleida i el Consell Català de l’Esport recolzen les federacions catalana i espanyola, així com al Consejo Superior de Deportes (CSD), en l’organització del Campionat del Món de Canoe Eslàlom i Descens 2019.

canal-olimpic-segre-seu-urgell-rapid-saltEls Mundials de Canoe Eslàlom i Descens de la Seu d‘Urgell, porta d’accés als Jocs Olímpics de Tokyo 2020 (Foto: Ajuntament La Seu d'Urgell).

Novetats d’aquesta temporada

Com a novetat destacada d’aquest any, s’organitzarà per primera vegada a Espanya el Campionat del Món de descens-sprint en un circuit de 310 metres dels canals esportius del Parc Olímpic. El temps de competició de cada piragüista serà d’uns 60 segons. Les sis categories principals són: canoa (masculina i femenina), caiac (masculina i femenina), canoa doble (home i dona).

La Seu d’Urgell, escenari consolidat del piragüisme

L’emoció del piragüisme no s’acaba amb els Mundials d’enguany. L’any 2020 el Parc del Segre té atorgada una nova cita amb la celebració d’una competició de Copa del Món de Descens.

L’any següent, al 2021, la Seu d’Urgell organitzarà una nova prova de la Copa del Món de Caone Eslàlom, decisió que va prendre el passat 15 de març a Pequín la direcció de la Federació Internacional de Piragüisme. El circuit visitarà les ciutats de Markkleeberg (Alemanya), Praga (República Txeca), Pau (França) i una seu a la Xina.

Principals característiques de la zona de competició del Parc Olímpic del Segre

El Parc Olímpic del Segre es va construir en un ramal del riu Segre, canalitzat després del dany causat per les inundacions del 1982. Les característiques específiques de la zona de competició són les següents:
Longitud: 300 m
Desnivell: 6,5 m
Cabal: 12 m3/s
Característiques de construcció: fons de ciment; ribes i obstacles de pedres naturals.
Grades: capacitat per a 5.000 persones
Total de superfície construïda en edificis: 2.100 m2

El disseny dels canals artificials inclou un sistema de subcanals complementaris, així com les cintes transportadores mecàniques, que permeten als piragüistes tornar al seu punt de partida sense haver de deixar les seves embarcacions. El cabal és regulable, segons les competicions que es duguin a terme, gràcies a una central d'energia elèctrica reversible, amb una potència de 1.200 kw distribuïts en 4 turbines-bombes.

L'edifici principal del Parc Olímpic del Segre té forma de L. A l'ala més curta es troben els vestuaris, les dutxes, el lavabos, un gimnàs i una sala per a l'assecat de roba esportiva. A dalt hi ha una gran terrassa i un snack-bar-restaurant. Finalment, a l'ala més llarga s’ubiquen les oficines per a entrenadors i personal d'administració, així com una sala utilitzada per al control de dopatge. A més, hi ha un magatzem per guardar el material esportiu. La superfície total construïda és de 1.700 metres quadrats. La caiguda en el canal d’eslàlom es crea de forma natural a través de canals que es ramifiquen des del riu Segre, amb un pendent molt suau. El canal d'aigües braves té 300 m de longitud, mentre que el d'aigües tranquil·les és de 650 m de longitud i 20 m d'ample. Les instal·lacions esportives es completen amb zones enjardinades que envolten les zones d'aigua, ocupant set hectàrees en total. Serveixen com a parc per a la ciutat de la Seu d'Urgell, situat a la vora del nucli històric de la ciutat.

canal-olimpic-segre-seu-urgell

Informació general

La Seu d'Urgell (Alt Urgell - Lleida), capital dels Pirineus, està ubicada a 10 quilòmetres d’Andorra i a 180 quilòmetres de Barcelona. Té 12.500 habitants i es troba a una altitud de 700 m sobre el nivell del mar. La ciutat és un important centre de serveis i geogràficament està en la confluència dels rius Segre i Valira, tret que la converteix en un centre reconegut a nivell mundial per practicar esports d'aigües braves. De fet, va ser el lloc triat en els JJOO de Barcelona 92 per acollir els esports que aquesta propera tardor arribaran en forma de mundials.
 
Més informació i calendari sobre les competicions ICF al Parc del Segre:
Campionats dels Món Canoe Slalom
Campionats del Món de Descens
Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial