Notícia

Primera nevada de la temporada a la vista en cotes superiors als 2.000 m

El gruix de neu podria arribar als 30 cm al vessant nord i fins a 50 en cotes superiors als 2.300 m

skipass
La primera nevada de la temporada en cotes superiors als 2.000 m Autor/a: Captura de pantalla Skipass
Tots els models coincideixen: demà dimarts 10 de setembre arriba la neu al Pirineu. Els primers flocs poden caure aquesta vesprada i com és lògic això ha animat als aficionats a la meteorologia i als practicants dels esports d'hivern. Després d'un estiu excepcionalment sec i tòrrid, la primera nevada de la temporada podria ser important. Us expliquem breument què hi diuen els diferents models consultats.


Comencem setmana amb nevades a la vista. Una DANA o bossa d'aire fred en altura deixarà neu i pluja i una baixada important de temperatures. Segons el servei meteorològic català Meteocat i l'estatal AEMET el gruix de la precipitació començarà avui a la vesprada.

Les masses humides entraran al Pirineu pel nord-oest. Es preveuen tempestes més intenses, sobretot a la costa i al prelitoral, però també cap al terç nord. Es preveuen nevades que poden ser moderades al Pirineu per damunt els 2.000 m.

Gruixos de neu previstos

Anem a veure quins gruixos de neu es preveuen segons els diferents portals especialitzats. A MeteoPirineuscatalans.cat s'informa que no queda massa clar com seran d'abundants les precipitacions, però creuen que poden arribar a ser d'entre 10 i 20 cm, arribant als 30 al vessant nord i Pirineu oriental. La neu començarà per sobre dels 2500 m, però al migdia baixarà fins als 1800 m i uns 1500 m al vessant nord.

Molta atenció a la previsió que fa el model francès del portal Skipass. Ens deixa un model de precipitació acumulada per dimarts al vespre que es podria enfilar fins als 50 cm al vessant nord del Pirineu, amb especial força al massís del Carlit i al Pirineu andorrà. Això sí, en cotes de neu superiors als 2.200 m.

En qualsevol cas, seran nevades efímeres per als esquiadors, ja que com acostuma a passar amb les nevades d'estiu, del mes d'agost i setembre, difícilment la neu podrà tenir permanència fins a la tardor per sota els 3.000 m. En gaudirem, això sí, unes hores, o amb sort alguns dies. En qualsevol cas, després d'un estiu sec i tòrrid, la nevada serà molt benvinguda per als nostres aquífers i boscos. Ho seguirem amb atenció.

Avís d'encert i probabilitats

Recordem, un cop més, que aquest article de previsió meteorològica està basat en models que es basen en dades reals actuals que s'apliquen a models de previsions de probabilitats, a les quals encara s'hi han d'aplicar variables diverses.

El model aquí publicat s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny