Notícia

La muntanya a l'estiu cada any sedueix a més: 40.000 visitants a Arcalís

Arcalís tanca una temporada estival rècord

arcalis,tristaina
Llacs de Tristaina, a Arcalís aquest estiu Autor/a: Arcalis
Poc a poc les estacions d'esquí que opten per obrir a l'estiu i oferir activitats diverses van millorant els resultats. I un bon exemple és Arcalís, que enguany tanca una temporada estival amb xifres de rècord. La facturació de l’estiu 2019 suposa ja un 8% del negoci de l’estació.


arcalis-estiu-carretera

Arcalís va tancar el passat diumenge 8 de setembre la temporada d’estiu amb unes xifres de facturació i visitants rècord. La posada en marxa del Telecabina Tristaina ha estat un gran èxit, ja que prop de 40.000 persones han fet el trajecte que uneix la base de l’estació amb la Coma del Forat. A més, el telecadira de Creussans ha registrat un màxim històric de viatges, gràcies al tiquet conjunt amb el telecabina, que incloïa també el passi a aquest remuntador. Pel que fa a facturació, la temporada estival ha estat de rècord, i aquesta suposa ja un 8% del total anual. El tancament de la carretera ha estat valorat molt positivament, ja que ha permès posicionar l’estació com a un referent ciclista també en l’àmbit professional.
 
L’estació d’Ordino Arcalís tanca l’estiu 2019 després de 80 dies


L’activitat més rellevant ha estat la posada en marxa del Telecabina Tristaina, que ha estat operatiu durant 67 jornades, i els dies que s’ha tancat ha estat per risc de tempesta. Un total de 39.274 passatgers, el que suposa una mitjana de 500 persones diàries, han fet el viatge panoràmic des de la base de l’estació, a l’Hortell, fins a la Coma del Forat. D’aquests, el 8,3% correspon a passis gratuïts de residents a Andorra. El dia de màxima afluència va ser el 9 de juliol, on un total de 1.763 persones van accedir al giny. De la mateixa manera, el remuntador de Creussans ha assolit un màxim històric de viatges, ja que el tiquet del telecabina era conjunt amb aquest giny, fet que els clients no han desaprofitat i han descobert aquesta part de l’estació limítrof amb Occitània.
 
Aquestes dades han estat molt ben valorades pel director de l’estació, Xabier Ajona, ja que ‘són les millors registrades a la història, a l’estiu’. En concret, la xifra de facturació assolida suposa un 8% del negoci anual.
 
Els llacs de Tristaina, un dels indrets més concorreguts d’Andorra per la facilitat de l’accés, han notat una descongestió gràcies a que el trànsit a la carretera ha estat restringit, per afavorir la pràctica del ciclisme. Ajona ha valorat positivament aquest fet, ja que ‘s’ha aconseguit una gestió mediambiental òptima, hi ha hagut menys contaminació, i la gestió del trànsit i de les deixalles ha estat molt fluida’. I és que altres anys l’aparcament es saturava, el trànsit a la carretera era continu tant de baixada com de pujada, amb les conseqüències que això comportava, i el volum de deixalles era molt notable, tant a la Coma com al sender (la degradació d’aquest ha estat notablement inferior) i als estanys. La valoració final és molt positiva perquè la mesura del tancament de la carretera ha permès filtrar i racionalitzar la massificació dels visitants a l’entorn natural dels llacs de Tristaina.
 
Tancament de la carretera per afavorir el pas dels ciclistes
 
Pel que fa al tancament de la CG3 (la restricció afectava la franja horària compresa entre les 8.30 i les 17.30 hores), molts excursionistes han optat per pujar en el telecabina fins a la Coma. No obstant això, des de la base de l’estació existeix l’antic camí de Verdaguer, que dona accés al circ glacial de Tristaina, oferint una alternativa còmoda als excursionistes que han preferit pujar a peu.
 
Entre el col·lectiu ciclista la satisfacció és màxima. Oferir els darrers 4,5 km del port per a ús exclusiu als ciclistes és un  fet que lliga amb l’estratègia turística nacional de potenciar el cicloturisme. En aquesta línia s’ha mostrat el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart, que ha tornat a valorar la iniciativa com a excel·lent. ‘Tots els inputs que tenim són molt positius, hem sabut posicionar Arcalís com a una destinació ciclista sense precedents, i aquest és el camí: comunicar que a Andorra ens hem sabut adaptar i hem fet accions per potenciar l’esport’. Riart ha recordat que la campanya engegada per les institucions per potenciar el ciclisme, i alhora per conscienciar els ciclistes i els conductors, va lligada amb aquestes accions que es posen en marxa en benefici del país. Al final, ha recordat, ‘hem de ser capdavanters i fer accions que cridin l’atenció, desmarcant-nos, i sense dubte, el tancament de la carretera ha estat un èxit’. El president de la federació espera que aquesta acció es pugui mantenir per molts anys.
 
Un dels ciclistes professionals residents a Andorra, Carlos Verona, ha manifestat el suport a l’acció. “Durant els últims anys, Andorra s'està convertint en una de les capitals del ciclisme mundial, per la quantitat de ciclistes professionals que vivim al Principat, però també per l'afició que hi ha al ciclisme entre els andorrans, i per la quantitat de cicloturistes que venen a descobrir el País dels Pirineus sobre les seves bicicletes. Bona part de la culpa que això sigui així, la tenen les iniciatives de les entitats públiques i privades, que estan facilitant la integració de les bicicletes i els ciclistes en l'hàbitat andorrà. Un exemple recent ha estat el tancament de la carretera de la Coma d'Arcalís per a l'ús de ciclistes durant aquest estiu. Personalment, crec que aquesta iniciativa ha estat tot un èxit, ja que les vegades que he pujat allà durant aquest estiu, he pogut comprovar in situ l'augment d'afluència de ciclistes, ja que poder gaudir del teu esport i d'un entorn excepcional, sense tenir el risc de compartir la calçada amb altres vehicles, és un luxe”.
 
Temporada d’hivern
 
Durant la temporada d’estiu, cóm és habitual, s’han fet tasques de manteniment als ginys de l’estació, algunes obres i modificacions. Una de les novetats d’aquesta temporada serà el nou forfet de temporada exclusiu de l’estació, que ja es comercialitza: www.ordinoarcalis.com
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 










giny

giny









Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny