Notícia

Com serà la tardor i els inicis de la temporada de neu 2019-20?

Hi ha bones notícies per al Pirineu i no tan bones notícies per al conjunt del continent europeu

nevada,masella,novembre,esquiadora,coma oriola,
Nevada de l'1 de novembre de 2018 a Masella Autor/a: Diaridelaneu.cat
Ens trobem a les portes de la tardor i comencen a aparèixer, com cada any, els primers models estacionals per preveure com vindrà marcada la meteorologia en els propers tres mesos. Avui ens fixem amb un model meteorològic francès d'una cadena de televisió especialitzada en meteorologia, de lachainemeteo.com. Hi ha bones notícies per al Pirineu i no tan bones notícies per al conjunt del continent europeu, però no oblidem que són models de previsió de fiabilitat relativa. Us ho expliquem.


La tardor és a la cantonada i això comença a generar expectatives i dubtes en la comunitat esquiadora. Tots ens preguntem: Com serà la tardor i els inicis de la temporada 2019-20? I enguany, després d'un estiu excepcionalment càlid i tòrrid, i marcat per una notable absència de tempestes al Pirineu, la pregunta i els temors tenen més interès que mai. Però tranquils, hi ha bones i no tan bones previsions al respecte, però creiem que són raonablement positives per al Pirineu més proper al mediterrani.

chaine-meteo
RégisCrépet, responsable de la previsió que resumim en aquest article (Captura de pantalla).

D'entrada us posem en context. La ChaîneMétéo és un canal de televisió francès que emet previsions meteorològiques les 24 hores del dia. El canal és similar al servei de cable i satèl·lit americà TheWeatherChannel.

La previsió que avui reproduïm al diaridelaneu.cat es va fer el passat 10 de setembre i va ser actualitzada el 14 de setembre. Però anem a explicar-vos, resumidament, què és el que preveu aquest canal i el seu meteoròleg responsable de la previsió.

Régis Crépet, responsable de la previsió i qui n'ha fet la presentació, ja adverteix que es tracta d'un escenari meteorològic basat en probabilitats, per tant de fiabilitat molt relativa.

vallter-nevada
A la imatge Vallter 2000. El Pirineu oriental tindrà més opcions de tenir un bon inici de temporada que no pas regular o dolent (Imatge d'arxiu - Diaridelaneu).

Octubre amb llevantades?

Anem al gra. De cara al mes d'octubre es preveu que el sud-est de França, i per tant en bona part el Pirineu català, sigui relativament actiu en pertorbacions originades al golf de Lleó. O sigui, llevantades "de manual". Les probabilitats apunten a unes temperatures lleugerament més baixes del normal, en aproximadament un grau.

L'activitat en pertorbacions originades al Mediterrani, entre la península Ibèrica, el Golf de Lleó, més calent del normal, i la "bota" italiana, serà alta. Això pot provocar un mes d'octubre humit. Segons dades de la previsió, i fixant-nos en concret en la costa mediterrània de la península Ibèrica, la tendència serà a rebre precipitacions de fins a un 50% per damunt la mitjana habitual. L'anomalia serà, doncs, que rebrem més pluja del que pertocaria en aquest mes.

tendencia-octubre-2019
Gràfic resum de l'octubre de 2019 (Gràfic de La Chaîne Météo).

Novembre
 
Pel que fa al mes de novembre aquest podria estar marcat per un clima més aviat moderat en temperatures al nord de França i continent europeu, excepte, precisament el sud-est i per tant el Pirineu, on es preveuen les normals per l'època. Pel que fa a precipitacions les possibilitats són bones, amb una previsió que apunta a un increment de probabilitats de tenir un novembre amb més precipitació de la habitual o del que diuen les estadístiques. L'anomalia serà, igual que en el cas de l'octubre, que rebrem precipitacions per sobre la mitjana.

Atenció al que marca el gràfic per a la zona de País Valencià i Catalunya. De nou llevantades a la vista? No oblidem que el novembre és un mes amb què les precipitacions al Pirineu ja poden ser de neu per damunt els 2.000 m., que seran més viables segons avancem dies en el calendari.

En contrast, precipitacions més aviat escasses al nord del continent.

tendencia-novembre-2019
Gràfic resum del novembre de 2019 (Gràfic de La Chaîne Météo).

I com serà l'entrada a l'hivern?

I finalment anem a veure com serà el desembre i l'entrada a l'hivern. Es preveuen temperatures normals per l'època a l'oest d'Europa (península Ibèrica i França) i possibilitats altes de rebre injeccions d'aire procedent del centre nord d'Europa, on per fi les temperatures se'ls normalitzaran.

Apunta a un hivern més fred del normal a Rússia i a l'Europa de l'Est, amb temperatures inferiors a la mitjana. Això, explica el meteoròleg en la seva previsió, pot comportar episodis de fred sec a França. Ja veurem quina influència poden tenir aquestes entrades d'aire fred i sec al Pirineu. Si és que arriben...

I la part important, les precipitacions. De nou bones notícies per al Pirineu i en general l'arc mediterrani occidental, des del sud i centre de Portugal, pràcticament tota la península Ibèrica, incloent el sud-est de França i arribant als Alps marítims, amb una tendència a rebre més precipitacions de les habituals. Pel flux i corrents d'aire potser es pot interpretar que serà un predomini de pertorbacions d'origen atlàntic que acabaran entrant pel Golf de Cadis  en direcció nord-est, més que no pas llevantades "clàssiques". L'anomalia serà, com en el cas de l'octubre i el novembre, que rebrem més precipitacions del que pertocaria.

En resum: si les temperatures són les que toquen pel desembre i arriben precipitacions, per lògica hauran de ser de neu en les cotes habituals.

I malauradament, una dada preocupant per al nord del continent europeu: poques precipitacions per tercer mes consecutiu.
 

tendencia-desembre-2019
Gràfic resum del desembre de 2019 (Gràfic de La Chaîne Météo).

Important a tenir present d'aquesta previsió. El meteoròleg explica en el seu informe que les dades per a aquesta previsió estacional provenen d'un dels models especialitzats digitals més potents del món: el model americà CFS (Coupled Forecast System), que METEO CONSULT reanalitza els resultats en forma d'interpretació. Per tant, fiablitat molt relativa, com tots els models a mesura que s'allunyen els dies de la data en què s'ha fet la previsió.

En qualsevol cas us recomanem veure l'informe complet en aquest enllaç de La Chaîne Météo. És en francès però no us costarà entendre la previsió que hi fa, ben documentada gràficament i que per descomptat inclou més matisos que els que hem inclòs  i resumit en aquest article.

roc-blanc-molina-traces
A la imatge La Molina. El Pirineu oriental tindrà més probabilitats de tenir un bon inici de temporada que no pas regular o dolent (Imatge d'arxiu - Diaridelaneu).

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny