Notícia

Formigal es prepara per disposar d'una pista KL i acollir el circuit mundial de l'especialitat

La proximitat raonable entre Formigal i Grandvalira es veu com un fet positiu per a la participació i projecció del KL

marc oliveras,KL,riberal
L'andorrà Marc Oliveras a la pista Riberal de Grau Roig Autor/a: Grandvalira
L'aragonesa Formigal treballa per adaptar una pista d'esquí a les proves de velocitat FIS. L'objectiu de la RFEDI és celebrar una prova de Copa del Món el 2020 en aquesta estació del grup Aramón. A més, la proximitat raonable entre Formigal i Grandvalira pot esdevenir un incentiu per a la participació en les dues proves.


La RFEDI, Formigal i la pròpia FIS, són els impulsors d'una iniciativa que té per objectiu final que aquesta estació referent del Grupo Aramon pugui disposar d'una pista de KL (Quilòmetre llançat.).

De fet, el KL és la denominació popular d'aquesta especialitat, que oficialment s'anomena esquí de velocitat (Speed skiing), modalitat integrada dins la FIS. La pista de KL de Formigal se situarà al sector de Izas, sota el Pico Tres Hombres. Actualment és una zona forapista coneguda amb el nom de Tubo Superior. Disposarà d'una àmplia zona de frenada, característica que tindrà en comú amb la pista KL del Riberal de Grau Roig.

L'objectiu no és només disposar d'aquesta pista de KL, sinó que va molt més enllà. Un cop adaptada la pista s'hi celebrarà una prova del circuit de la Copa del Món el 2020. Això vol dir que el Pirineu es projectarà com un centre important d'aquesta modalitat de velocitat en disposar de dues proves del circuit de la Copa del Món.

El projecte compta amb el suport i la implicació de la RFEDI (Federació Espanyola d'Esports d'Hivern). De fet, aquesta setmana el president de la RFEDI, May Peus, conjuntament amb representants de la FIS han visitat el Tubo Superior, l'espai on hi ha previst fer les adaptacions necessàries per després homologar la pista amb la normativa FIS.

El fet que a Grandvalira ara s'hi afegeixi Formigal, amb una pista de velocitat i una prova del circuit de la Copa del Món, serà beneficiós per a les dues estacions i, sobretot, per a la competició i la participació.

Des de Grandvalira, el director tècnic de la prova, Nadal Antor, explica avui a El Periódic d'Andorra que la realització de la prova de KL a Formigal serà molt positiva per a la prova de Grau Roig. Aquest benefici s'explica per la proximitat física entre les dues seus, ja que si es programen juntes en el calendari, en facilitarà la participació.

L'esquí de velocitat és una disciplina reconeguda per la Federació Internacional d'Esquí (FIS) i que va ser presentada a l'Olimpíada d'Albertville 92, tot i que encara no es considera un esport olímpic. El nombre d'esquiadors professionals que es presten a participar en aquesta espectacular modalitat d'esquí ha anat creixent en els darrers anys. Per exemple, en l'últim mundial, l'equip espanyol de la RFEDI estava format RicardoAdarraga i la jove promesa Juanki Sánchez amb les incorporacions de Paris Arroyo i Álvaro García.

A més de Formigal i Grandvalira, el circuit de la Copa del Món d'esquí de velocitat passa per Kaunertal(Àustria), Vars (França), IdreFjaell(Suècia) i SunPeaks (Canadà). La islandesa Akureyri també havia format part del calendari "KL".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots