Notícia

El Parc Natural del Cadí-Moixeró proposa debatre sobre la pràctica de l'esquí fora pista

El futur Pla de protecció del Parc Natural es planteja regular millor l’ús públic i les activitats dins el parc

skimo,esqui de muntanya
El futur pla de protecció del parc natural del Cadí-Moixeró vol abordar activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l’esquí fora pista Autor/a: Diaridelaneu.cat
L'accés lúdic i esportiu a la natura, cada vegada més massiu en determinats punts dels Parcs Naturals, és una qüestió que comença a plantejar alguns problemes. Si fins ara no hi havia necessitat de tractar la pràctica d'activitats com el senderisme, la bicicleta de muntanya o l'esquí fora pista, era perquè la seva pràctica era compatible amb els objectius pels quals s'han creat diversos parcs Naturals. Ara però, l'afluència d'esportistes o visitants cada vegada més alta, sobretot en períodes o dies concrets, comença a ser un maldecap per a la protecció de la fauna i flora.


serra-cadi-caminant-senderistes.jpgL'esquí forapista, el senderisme o les rutes a cavall o en BTT, activitats a tractar en el futur pla de protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró  (Foto: DDLN).

La primera fase del procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró ha conclós. Una vuitantena de persones han participat a les sessions informatives sobre el procés, que s’han celebrat durant el mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs
 
Durant l’octubre s’iniciaran les sessions participatives, amb grups de treball que debatran al voltant de tres eixos: els aprofitaments dels recursos naturals, l’ús públic i activitats al medi natural, i les obres, edificacions i infraestructures.

Es tracta de la primera fase del procés participatiu que el parc està duent a terme, amb l’objectiu d’implicar el territori en l’elaboració d’aquest document clau per a regular els usos i garantir la sostenibilitat ambiental de l’espai. Tot i tenir un caràcter fonamentalment informatiu, les sessions celebrades al setembre també han servit per completar el plantejament del propi procés i començar a recollir les primeres visions.
 
Representants dels diferents actors socioeconòmics del territori han posat sobre la taula qüestions sobre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’oportunitat que suposa el Pla de protecció. La necessitat que el Pla esdevingui una eina efectiva de conservació de l’entorn i la natura, la preservació d’activitats econòmiques respectuoses amb l’entorn o la prevenció de la massificació en algunes zones del parc i la potenciació d’altres són alguns exemples de propostes de directrius i regulació que s’han recollit en aquestes sessions i sobre les quals s’aprofundirà en les properes fases.

A l’octubre, sessions participatives
 
El procés participatiu continuarà aquest mes d’octubre amb la convocatòria de sessions participatives en format de grups de treball. Per a facilitar el debat, s’han organitzat les sessions al voltant de tres temàtiques. Per una banda, els aprofitaments dels recursos naturals, on es tractarà la normativa i la gestió dels usos agroramaders  i forestals, la producció local, la caça i pesca, la recol·lecció i l’aigua com a recurs.

L'esquí fora pista o el senderisme, entre els temes a tractar

El segon eix se centrarà en l’ús públic i activitats al medi natural, on s’abordaran activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l’esquí fora pista, esports a la natura, l’educació ambiental i activitats vinculades a la recerca i coneixement de l’entorn. Finalment, també es tractaran les obres, edificacions i infraestructures en altres grups de treball.

skimo-esqui-de-muntanya-la-tosa-2.jpgL'esquí forapista, el senderisme o les rutes a cavall o en BTT, activitats a tractar en el futur pla de protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró  (Foto: DDLN).
 
Sessions obertes

La convocatòria a totes les sessions és oberta a tothom qui ho vulgui. L’assistència a les sessions s’ha de confirmar contactant amb l’equip de gestió del parc (93 824 41 51 – pncadimoixero@gencat.cat). A més, tota la informació vinculada al procés participatiu i al nou Pla de protecció es pot trobar també al portal de participació de la Generalitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny