Notícia

El Parc Natural del Cadí-Moixeró proposa debatre sobre la pràctica de l'esquí fora pista

El futur Pla de protecció del Parc Natural es planteja regular millor l’ús públic i les activitats dins el parc

skimo,esqui de muntanya
El futur pla de protecció del parc natural del Cadí-Moixeró vol abordar activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l’esquí fora pista Autor/a: Diaridelaneu.cat
L'accés lúdic i esportiu a la natura, cada vegada més massiu en determinats punts dels Parcs Naturals, és una qüestió que comença a plantejar alguns problemes. Si fins ara no hi havia necessitat de tractar la pràctica d'activitats com el senderisme, la bicicleta de muntanya o l'esquí fora pista, era perquè la seva pràctica era compatible amb els objectius pels quals s'han creat diversos parcs Naturals. Ara però, l'afluència d'esportistes o visitants cada vegada més alta, sobretot en períodes o dies concrets, comença a ser un maldecap per a la protecció de la fauna i flora.


serra-cadi-caminant-senderistes.jpgL'esquí forapista, el senderisme o les rutes a cavall o en BTT, activitats a tractar en el futur pla de protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró  (Foto: DDLN).

La primera fase del procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró ha conclós. Una vuitantena de persones han participat a les sessions informatives sobre el procés, que s’han celebrat durant el mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs
 
Durant l’octubre s’iniciaran les sessions participatives, amb grups de treball que debatran al voltant de tres eixos: els aprofitaments dels recursos naturals, l’ús públic i activitats al medi natural, i les obres, edificacions i infraestructures.

Es tracta de la primera fase del procés participatiu que el parc està duent a terme, amb l’objectiu d’implicar el territori en l’elaboració d’aquest document clau per a regular els usos i garantir la sostenibilitat ambiental de l’espai. Tot i tenir un caràcter fonamentalment informatiu, les sessions celebrades al setembre també han servit per completar el plantejament del propi procés i començar a recollir les primeres visions.
 
Representants dels diferents actors socioeconòmics del territori han posat sobre la taula qüestions sobre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’oportunitat que suposa el Pla de protecció. La necessitat que el Pla esdevingui una eina efectiva de conservació de l’entorn i la natura, la preservació d’activitats econòmiques respectuoses amb l’entorn o la prevenció de la massificació en algunes zones del parc i la potenciació d’altres són alguns exemples de propostes de directrius i regulació que s’han recollit en aquestes sessions i sobre les quals s’aprofundirà en les properes fases.

A l’octubre, sessions participatives
 
El procés participatiu continuarà aquest mes d’octubre amb la convocatòria de sessions participatives en format de grups de treball. Per a facilitar el debat, s’han organitzat les sessions al voltant de tres temàtiques. Per una banda, els aprofitaments dels recursos naturals, on es tractarà la normativa i la gestió dels usos agroramaders  i forestals, la producció local, la caça i pesca, la recol·lecció i l’aigua com a recurs.

L'esquí fora pista o el senderisme, entre els temes a tractar

El segon eix se centrarà en l’ús públic i activitats al medi natural, on s’abordaran activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l’esquí fora pista, esports a la natura, l’educació ambiental i activitats vinculades a la recerca i coneixement de l’entorn. Finalment, també es tractaran les obres, edificacions i infraestructures en altres grups de treball.

skimo-esqui-de-muntanya-la-tosa-2.jpgL'esquí forapista, el senderisme o les rutes a cavall o en BTT, activitats a tractar en el futur pla de protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró  (Foto: DDLN).
 
Sessions obertes

La convocatòria a totes les sessions és oberta a tothom qui ho vulgui. L’assistència a les sessions s’ha de confirmar contactant amb l’equip de gestió del parc (93 824 41 51 – pncadimoixero@gencat.cat). A més, tota la informació vinculada al procés participatiu i al nou Pla de protecció es pot trobar també al portal de participació de la Generalitat.
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial