Notícia

Morzine, caracter local, fama internacional

Al darrera d´una gran estació, s'hi amaguen grans personal.litats del mon de l'esquí i la muntanya

Morzine, caracter local
Morzine, caracter local Autor/a: Turisme de Morzine
En incomptables ocasions, quan pugem a esquiar a una estació d'esquí situada al costat d'una preciosa població de muntanya, ens dediquem a esquiar, a gaudir de la gastronomia local i com a molt, a descobrir hotels o apartaments on ens allotgem. Però hi ha més coses...


Barrejar-nos amb la gent de lloc o descobrir com viuen el dia a dia dels vilatans, és una cosa poc habitual, ja sigui per les presses o per falta d'informació. És el meu desig compartir amb tots vostès detalls interessants d'una sèrie d'artesans, profesinals de l'esquí, guies i esquiadors que habiten a Morzine-Avoriaz. La vida als pobles de muntanya es viu amb intensitat, descobrint sensacions, moments i experiències impossibles d'experimentar en una gran ciutat. Per tal motiu, avui m'agradaria presentar a uns coneguts, que tenen molt per explicar a cavall entre França i Suïssa.


Gerard Menú
 
Des de fa 30 anys, Gerard Menú viu a Morzine, sent tota una personalitat dins del món de la terrissa, on queden molt pocs artesans. Gerard treballa la ceràmica com pocs, rebent importants encàrrecs a nivell mundial.


 
Nascut a París en una família d'Evian, Gerard té arrels aristocràtiques, encara que de molt jove va decidir deixar de banda tota la parafernàlia de la noblesa per dedicar-se a la seva gran passió. La seva família disposa d'un escut d'armes del segle XV, època en la qual els seus ancestres habitaven el castell de Avully. El seu amor per la ceràmica i la seva excel·lent reputació li han permès mantenir vius els mètodes tradicionals de producció a Morzine durant tres dècades. Artista autodidacta, Gerard va aprendre el seu ofici d'altres terrissaires regionals i amb el temps.
 

La seva ceràmica es ven en el seu taller al centre de Morzine, on també exhibeix les seves pintures, escultures i escrits. Res millor després d'una bona jornada d'esquí que visitar el seu taller i parlar amb ell; descobrirem detalls, anècdotes, històries, realment interessants.
 
Thierry Thorens
 
En Morzine trobem artesans polifacètics molt interessants com Thierry, que és xef, escultor i autor ... i no para de crear. Thierry ha sabut esprémer al màxim la puresa de l'oxigen i la màgia de Morzine a l'hora de tancar els ulls i deixar-se portar per una creativitat envejable. Procedent d'una tradició familiar d'especialistes culinaris, Thierry sempre va ser un enamorat dels fogons. La seva família li va transmetre els secrets i les receptes de les especialitats que es preparen en l'àrea d'influència de Morzine, una zona molt rica en gastronomia de muntanya.


 
Després de donar els seus primers passos, va entrar a treballar amb alguns dels millors xefs de França (com Paul Bocuse), arribant a ser un dels xefs més respectats i admirats dels Alps i de França en general. Amb la seva esposa Valérie, van decidir obrir el restaurant La Chamade a Morzine, on la cuina local es reinventa cada dia.

 
Quan Thierry no està en la seva cuina, esculpeix, escriu i gaudeix recorrent els senders que envolten Morzine i Chablais a la recerca de flors i herbes comestibles. Un veritable activista a favor dels aliments bioeco, Thierry ha col·locat en un lloc d'honor els productes locals, combinant-los amb saboroses espècies que donen forma, color i sabor als seus receptes creatives. Thierry Thorens és tot un mestre treballant amb verdures, arròs, fruites, espècies i flors.
 

Véronique Fillon
 
Ella coneix els cims i valls locals com el palmell de la mà. Tenir a Véronique de guia és sinònim d'aventura i emoció. Ja sigui amb raquetes de neu o a peu, descobrir Morzine de la mà de Véronique és una experiència que recomano a tothom, oferint al visitant i l'esquiador propostes molt interessants que barregen aventura amb ciència i gastronomia.
 

Una de les excursions més interessants és la que ens convida a descobrir la fauna i la flora que envolta Morzine-Avoriaz, buscant marmotes, isards i plantes medicinals.
 
Una experiència única que té com a colofó ​​un dinar al xalet alpí de Véronique, (amb capacitat per a 12 persones) accessible només a peu o amb raquetes. A l'hivern, recomano gaudir d'una saborosa proposta gastronòmica i un bon passeig, de 09:00 a 15:00.

Yohann Taberlet
 
Amb una voluntat de ferro, una ment privilegiada i una passió per l'esquí envejable, Yohann és tot un exemple per al món de l'esquí dins i fora de França competint des que era tan sols un nen. Als seus 38 anys i després d'un greu accident en parapent, ha reconduït la seva vida gaudint de la neu i l'esquí amb intensitat.
 

Va competir des de 2005 fins 2018, arribant a ser campió del món d'eslàlom gegant a Sestriere (2011), subcampió d'eslàlom i medalle de bronze en súper-combinada. Després d'una carrera plena d'exts, en 2018 es va convertir en el directe de l'àrea esportiva del Dérêches Park / Sports Palace de Morzine-Avoriaz, aportant la mateixa energia i motivació que sentia quan esquiava. Yohann és un grandíssim exemple de tenacitat, coratge i valentia, plantant cara a l'adversitat d'una manera única.
 
Jules Gaillard

 
Jules és un altre tot terreny a Morzine. Amb tan sols 20 anys, ha sabut combinar a la perfecció el seu dos grans passions: els animals i l'esquí, sent un dels responsables de mantenir en perfecte funcionament els remuntadors de Morzine, treballant perquè cada temporada els esquiadors trobin els telecabines, telecadires i teleskís en perfecte estat.


 
Durant l'estiu, podem trobar a Jules Gaillard amb les seves cabres a la vall de Machon o en Montriond, entre Morzine i el llac de Montriond, on el jove francès cria cabres amb la seva parella, construint un edifici perquè el ramat pugui dormir tranquil a l'hivern. Els mateixos pastures que a l'estiu veuen créixer els seus cabres, a l'hivern es converteixen en pistes d'esquí perfectes, plenes d'esquiadors.
 
Com poden vostès comprovar, als Alps francesos les tradicions de muntanya es conserven d'una manera única, combinant professions i aficions d'una manera molt pràctic, que permet a grans i petits artesans viure dels seus somnis i passions durant tot l'any.
 

 




Entrevista

"Recordo la sensació de llibertat absoluta i la connexió total amb la muntanya"
Rosa Maria Carcasona Agent de viatges - Ambaixadora de Diaridelaneu

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial