Notícia

Fa un any començàvem a esquiar

Recordant un 1 de novembre de 2018 que va ser històric


Si avui intentéssim fer les mateixes fotografies que vam capturar fa just un any a Masella, les imatges serien molt diferents. No tindrien res a veure. Mentre avui, 1 de novembre de 2019, el paisatge a Coma Oriola, a Cap de Bosc o a Coma Pregona ve dominat pel color verd, fa un any era  tot el contrari: un paisatge blanc radiant, polar i de postal. Va ser un dia històric per al Pirineu. Ho recordem?


Va ser un dia històric per al Pirineu. Una estació d'esquí del Pirineu oriental obria portes en una data inèdita: 1 de novembre. Diuen que uns anys abans també ho havia fet La Tuca, a la Val d'Aran, però el cert és que no sembla que en quedés constància gràfica o documentada. Quedi clar, doncs, que no volem restar cap mèrit a La Tuca.

En qualsevol cas, Masella si que ho ha documentat i no pas per obrir unes poques pistes. En total, aquell 1 de novembre de 2018, a l'estació cerdana van aconseguir obrir 16 quilòmetres de pistes entremig d'un paisatge més propi de postal de Nadal que no pas d'un dia de tardor. L'endemà, el 2 de novembre, Masella aconseguia sumar al comunicat de neu 34 quilòmetres esquiables. 

Un comunicat de neu espectacular per a un 1 de novembre de 2018

El comunicat de neu d'aquell 1 de novembre de 2018 va ser aquest: Neu pols precipitada en les últimes 24 hores, 16 quilòmetres de pistes i 5 remuntadors oberts.

La crònica a les 5 de la tarda


Millor va ser, però, la crònica que en vam fer a Diaridelaneu a les 5 de la tarda d'aquell dia: "Avui a Masella hem esquiat amb neu pols, sol brillant per sobre un cel blau intens com mai, vent en calma i paisatges de postal. Així ha estat el primer dia de la temporada a Masella en un 1 de novembre històric"

I aquesta era la descripció mentre pujàvem a pistes per la carretera d'Alp fins a Masella: "Pujant a pistes de bon matí el paisatge no podia ser més idíl·lic: els arbres ben nevats a les seves branques, ja des de la cota 1.400, semblaven fer de la carretera un passadís de luxe cap al cel. Un d'aquells passadissos que qualsevol esquiador que s'hi consideri el voldria cada dia de la temporada, per descomptat.

L'ambient al peu de pistes

"En arribar al peu de pistes, a l'avinguda Bosch i Aymerich, les boires de mitja muntanya desapareixien i deixaven a la vista un cel blau intens. Un cel preciós. Eren les 08.45 del matí i el vent en calma permetia escoltar des de l'aparcament, i mentre ens posem les botes, com el telecadira Masella Jet ja en marxa a aquella hora, emetia el seu característic soroll. Un soroll que per a molts és sinònim de trajecte cap a l'alegria".

"Al peu del telecadira els primers clients, els més matiners, ja s'estaven posant el forfet ben visible, com si volguessin que es veiés la data de l'1 de novembre. I com no, un moviment continu d'esquiadors caminat "patosament" cap a les portelles del telecadira. Així han estat els primers minuts abans de començar a remuntar amb el Masella Jet. El cert és que els primers minuts del primer dia de la temporada molts esquiadors els vivim intensament. Són minuts emotius, perquè després de molts mesos sabem que tornem a pistes, tornem a esquiar i comencem una nova temporada amb les emocions a flor de pell igual que si fóssim nens petits el matí de Reis".

I quina era la qualitat de la neu aquell 1 de novembre de 2018?

"Neu pols. Calculem que entre 30 i 40 cm a la cota baixa, al Pla de Masella, i entre 50 i 60 cm a la Tosa, a 2.535 m, un sector que avui només ha estat possible d'accedir per als pisters de l'estació, escola d'esquí i premsa. La neu era pols, igual que la que podem trobar en ple hivern, un desembre o un gener. La nevada d'aquesta nit ha precipitat fins a les 7 del matí de manera que les màquines no han pogut trepitjar el gruix més recent a la pista de Coma Oriola. Les altres pistes, eix central fins al Pla de Masella, han estat trepitjades des del primer moment. Temperatura freda al matí, agradable al migdia."

Hi havia pedres?

"Cap ni una, ni tan sols al tram central de la pista La Cova, una pista que en anys anteriors, i en comptades ocasions en el tram més proper a la cova natural que li dóna nom, havia presentat algun problema en començar la temporada."

Quantes pistes hi ha obertes i quina és la previsió?

"Avui han estat obertes Coma Oriola, debutants de Coma Oriola, Masovera, Estadi inferior, Enamorats, Aparador, central, la Cova, la fosca i les Fustes, que sumaven 16 quilòmetres. Per demà divendres s'hi afegeixen les pistes de la Tosa Vermella, Dues Estacions i Coma Pregona, el que permetrà sumar fins a 34 quilòmetres i situar el domini en esquiable en gairebé el 50%."

Com estava de gent? S'han fet cues?

"Segons dades de l'estació es calcula que hi han passat prop de 3.000 esquiadors. La densitat d'esquiadors a pistes era baixa i només entre les 11 del matí i la una de la tarda s'han pogut veure una densitat més alta en pistes com Central i la Cova, per tant creiem que la xifra ha estat menor. Cap cua als accessos als telecadires Masella Jet i Coma Oriola. Només en el tram d'hores citat a dalt s'han pogut veure retencions molt puntuals, d'entre 10 i 20 esquiadors als accessos del telecadira Masella Jet. Les previsions és que demà hi pugui haver més esquiadors a pistes, ja que l'entrada de vehicles a la Cerdanya pel Túnel del Cadí ha estat molta alta al llarg del dia. En qualsevol cas demà s'amplia el nombre de pistes obertes."

És una experiència recomanable esquiar el primer dia?

"Per descomptat que sí. Només per l'alegria de veure en les expressions i les cares dels qui avui han trepitjat pistes ja val la pena. A més, us recordem que esquiant aquests dies contribuïm a generar uns llocs de treball al sector neu a inicis de novembre, cosa gens habitual.
I si tenim present que els dies de novembre són curts, això es tradueix amb un esquí amb neu de qualitat. En definitiva, que sí, que és molt recomanable i no tothom pot dir que ha esquiat un dia 1, 2, 3 o 4 de novembre. Això és excepcional, així que si voleu ser testimonis de la història de l'esquí al Pirineu, demà us volem veure a pistes."

Un forfet d'un 1 de novembre, un record històric

Doncs bé, això és que vam viure ara fa just un any. No hi ha cap dubte que la meteorologia és imprevisible i capriciosa, i que mai una temporada és igual a una altra. Només cal veure les fotografies capturades fa un any i comparar-les amb les que avui podem veure al Pirineu.

Esquiar aquell 1 de novembre de 2018 va ser un fet històric, un d'aquells moments en què cap esquiador que s'hi consideri es voldria deixar perdre per res del món. Quan tornarem a esquiar un 1 de novembre? Qui sap, potser haurem d'esperar 1 any, 5, 10, 20 o 50, i per això mateix ens ha semblat interessant recordar-lo.

I és que aquell 1 de novembre ens va deixar tres missatges igualment desconcertants:

1 - Que el canvi climàtic no ens priva d'esquiar en dates inèdites.
2 - Que malgrat l'escalfament global, les temporades de neu no només no s'han escurçat, sinó que gràcies a la neu produïda i a la feina de conservació, s'han allargat arribant als 5 mesos. Masella l'any passat va tancar l'1 de maig de 2019. Fins a 6 mesos d'esquí ininterromput.
3 - I que guardar el forfet d'aquell dia serà, potser i per molts anys, un privilegi i un fet històric.

Esquiadors, salut, neu i no en dubteu, aviat ens veure a pistes, només ens cal una mica de paciència. La neu arribarà. 

No us perdeu el vídeo que vam enregistrar a Masella fa just un any. Quan l'hem tornat a veure, ens hem emocionat, i no es broma!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny