Notícia

Queda inaugurada oficialment la plataforma de Soldeu

L’acte s'ha celebrat a la mateixa plataforma i a l'aparcament soterrat i ha comptat amb l’assistència de prop de 350 persones


ENSISA inaugura la plataforma esquiable i l’aparcament Avet de Soldeu, el projecte de més envergadura de la història de l’estació. La complexa obra d’enginyeria ha tingut una durada d’un total de 27 mesos i deixa un llegat amb el que el domini de Grandvalira podrà continuar acollint esdeveniments esportius de primer nivell.


inauguracio-plataforma-soldeu-autoritats-tall-cinta

La plataforma esquiable i l’aparcament Avet de Soldeu ja son una realitat. Un total de 27 mesos, 70.000 metres cúbics de terres, 20.000 de formigó, 16 bigues amb quatre tendons que sumen 3.000 tones d’acer i 100 km de cablejat. Aquestes són només algunes de les grans xifres per un projecte de gran envergadura. L’obra d’enginyeria més complexa i de més dimensió mai realitzada a l’estació de Grandvalira. Tot un desafiament tècnic i humà assolit en un temps rècord. El projecte, finançat per ENSISA, l’ha liderat un equip tècnic i de construcció andorrà. L’ideòleg i arquitecte del projecte ha estat Lluís Viu (Max de Cusa Arquitectes) i l’equip enginyer ha estat encapçalat pel prestigiós tècnic francès de Pondio Ingenieros, Michel Virlogeux.

descoberta-placa-inauguracio-plataforma

L’equipament connecta les pistes d’esquí amb el poble per sobre del riu Valira d’Orient i compleix amb l’objectiu de dotar a Soldeu d’un front de neu pels clients semblant al de moltes estacions dels Alps amb una nova zona de debutants, una àmplia arribada de la pista Avet de Copa del Món i un espai per organitzar tot tipus d’esdeveniments de caire cultural o social, entre altres. De la seva part, el nou aparcament construït a partir de la cessió del terreny per part de Casa Calbó, resol una de les demandes històriques de Soldeu dotant el poble de 450 places de pàrquing.

El projecte va ser ideat per tal que Soldeu assoleixi el seu màxim potencial com a ‘resort’ d’esquí de primer nivell internacional i enforteixi la marca Grandvalira com un referent en innovació constant.

aparcament-inauguracio-soldeu

Les obres van començar l’agost de l’any 2017 amb els treballs d’excavació, sosteniments i fonamentacions. S’han arribat a moure 70.000 metres cúbics de terres i s’han realitzat importants treballs de microperforacions profundes. Al mes de febrer del 2018 es va començar a alçar l’estructura amb les pilones que formaven l’esquelet de la plataforma per la que van emprar 20.000 metres cúbics de formigó.

El transport de les bigues va ser un desafiament logístic que es va poder assolir gràcies a la pavimentació del camí del Gall de Bosc. Les bigues arribaven a l’aparcament gran d’El Tarter i es conduien per aquest camí fins a Soldeu. 

Al juliol del 2018 es va procedir a la instal·lació de les 16 bigues que constituïen la coberta de la plataforma. Peces de fins a 90 metres de llargària amb les per al seu transport van ser necessari una grua de 1000 tones. Al setembre del 2018, la superficie de la plataforma ja era una realitat. Un total de 14.000 metres quadrats amb 6 grans obertures instal·lades per permetre el pas de la llum natural al riu. Tota l’obra ha seguit fidelment els acords establerts amb el Ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d’Andorra.

inauguracio-plataforma-soldeu-autoritats

Paral·lelament, la construcció de l’aparcament Avet avançava a bon ritme. L’estructura està formada per 4 plantes que suposen 22.500 metres quadrats. En total son 450 places que ampliaran la capacitat d’estacionament gratuït  amb el forfet de Grandvalira i a peu de pistes.

Durant la temporada d’hivern 2019, els primers clients de l’estació ja van poder travessar la plataforma esquiant. Al març van arribar els reconeixements amb la celebració de les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí i el públic va omplir a vessar la nova arribada de la pista Avet, de la mateixa manera que les imatges retransmesses de l’esdeveniment es van poder veure a televisions de tot el món.

ball-inauguracio-plataforma-soldeu

El peu de la pista Avet ha estat avui l’escenari de la inauguració oficial de la plataforma i l’aparcament Avet de Soldeu. L’acte ha comptat amb les intervencions del Cap de Govern, Xavier Espot; el Cònsol Major de Canillo i president d’ENSISA, Josep Mandicó; el conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella; el director de projectes estratègics d’ENSISA, Conrad Blanch i l’arquitecte coordinador de la direcció facultativa del projecte, Lluís Viu. A l’esdeveniment també hi ha participat el Copríncep d’Andorra i Bisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives.

L’acte, obert a tots els públics, ha comptat amb l’assistència de prop de 350 persones que han gaudit de les diferents actuacions a càrrec de l’Esbart Sant Romà d’Encamp, un duet de violinistes de l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA), dels reconeguts Brodas Bros, companyia internacional de dansa i cultura urbana de Barcelona i dels Brincadeira, un grup de joves percusionistes de la ciutat comtal que actúen a grans esdeveniments d’arreu del món.
  
La plataforma en xifres


27 mesos i 5 dies: Inici agost 2017 i finalització novembre 2019
14.000 metres quadrats de superfície de plataforma
3.500 metres quadrats plaça pública a la coberta
70.000 metres cúbics de terres mogudes
20.000 metres cúbics de formigó
3.000 tones d’acer
100 km de cablejat
16 bigues, alguna de fins a 90 metres de longitud
Grua de 1.000 tones
22.500 metres quadrats superfície aparcament
450 places d’aparcament

activitats-dinamitzacio-inauguracio-plataforma

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny