Notícia

Vallfosca es projectarà com a estació d'esquí de muntanya i raquetes

El projecte es presenta a Barcelona el pròxim 19 de novembre

Tossal de la Calma
Tossal de la Calma (2.619 m) Autor/a: Oscar Balsells
A l'espera de saber què passa amb les actuals instal·lacions del que havia de ser l'estació d'esquí de VallfoscaInterllacs, de moment la vall de Filià i les zones limítrofs sí que poden projectar-se com una estació de muntanya per a la pràctica de l'skimo i les raquetes de neu. El projecte d'estació d'esquí de muntanya, per tant sense remuntadors, ja està a punt i ben aviat es presentarà a Barcelona.


L'esquí de muntanya, l'skimo, interessa cada vegada més. Si primer va ser La Tuca, fa just un any, i fa pocs dies va ser Er Puigmal, els qui s'anunciaven com a futurs centres d'esquí de muntanya, ara és Vallfosca qui també s'incorpora a la idea d'especialitzar la muntanya en un gran espai adaptat i senyalitzat per als itineraris skimo i raquetes de neu. I ben segur que no serà l'última.

Des de fa uns anys estacions d'esquí tancades com Llessuí o Rasos de Peguera, acullen en temporada d'hivern, si les condicions de neu ho permeten, desenes de practicants de skimo que hi troben un accés fàcil i un entorn segur per a foquejar sense massa risc d'allaus i uns pendents lliures de vegetació, antigues pistes d'esquí alpí, per on lliscar avall en bones condicions.

Segons informen els seus impulsors i representants, el passat hivern ja es van realitzar l'anàlisi i classificació d'allaus, seguint el model ATES així com el Pla Comercial i de Gestió. La "nova Vallfosca" constarà de 4 grans sectors distribuïts entre els termes municipals de la Torre de Capdella i Sarroca de Bellera. De moment les àrees que es preveuen promoure per a la pràctica de raquetes de neu i esquí de travessa són la Vall de Manyanet (1900 ha), la capçalera del riu Flamisell (3700 ha), la vall de Filià, la zona de Riqüerna (3700 ha) i el Tossal Tuc de la Cometa (1100 ha).

El projecte s'anirà desenvolupant per fases i el promou l'Ajuntament de la Torre de Capdella a proposta de Consell Comarcal de Pallars Jussà. Durant els primers mesos d'hivern de l'any 2020 ja es completarà la primera fase, incorporant alguns elements preventius i correctius així com panells informatius. Així, per exemple, en una de les darreres fases està previst ampliar les activitats a l'esquí de forapista modalitat "freeride" o els itineraris de quilòmetre vertical.

En aquest sentit els impulsors del projecte han senyalat el cim del Tossal de la Calma (2.619 m) com a una zona per a la pràctica del fora pista en la modalitat coneguda com a freeride. Aquest cim ofereix un desnivell de 500 m, permet un fàcil accés i ofereix línies de descens de diferents nivell.

L'alcalde de la Torre de Capdella va explicar, coincidint fa uns mesos amb la celebració de l'Open Vall Fosca, que el projecte "pretén mantenir a la població durant tot l'any gràcies a una proposta esportiva que any rere any creix".

Recordar que l'Open Vall Fosca és una de les proves més prestigioses d'esquí de muntanya que es desenvolupen al Pirineu i una de les pioneres. En el sector se la coneix com la "Pierramenta ibèrica" ​​perquè se celebra cada dos anys i es caracteritza per la seva organització.

Sílvia Coll, tècnica de l'ajuntament de la Torre de Capdella, també ha explicat que "tenim les muntanyes, tenim la neu, uns paisatges espectaculars i moltes hores de sol durant l'hivern", tots ells elements que ben segur seduiran el col·lectiu de practicants d'esquí de travessa i muntanya.

Òscar Balsells, de Restneige, empresa que ha desenvolupat el projecte al costat d'un dels millors especialistes europeus de neu, l'aranès Jordi Gavaldà, ha posat especial èmfasi en recordar que "és un lloc únic al Pirineu i al qual s'hi pot accedir en transport públic, ja que l'estació de tren de la Pobla de Segur és a 30 km i des d'aquí hi ha diferents opcions per arribar a la Vall Fosca. Un clar exemple de turisme sostenible".

La presentació de la "nova Vallfosca" com centre d'esquí de muntanya serà el dimarts 19 de novembre a Barcelona, a l'Espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat (c / Rosselló 219 a les 10 h 30).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista