Notícia

Avui fa 30 anys que van caure dos murs: el de Berlin i el que separava Eina de Cambra d'Ase

30 anys de la unió d'Eina i Cambra d'Ase

30 anys de la unió d'Eina i Cambra d'Ase
30 anys de la unió d'Eina i Cambra d'Ase Autor/a: Arxiu L'Independant
El 9 de novembre d’aquest any, es compleixen 30 anys de la unió en un sol domini de les estacions d'esquí d'Eina i Cambra d'Ase. Naixia el domini esquiable de Espace Cambre d'Aze. La casualitat va fer que el mateix dia que s'aixecava el mur de pedres que divia l'enllaç per pista entre les dues estacions, també s'enfonsés el mur de Berlin.


La coincidència va voler que el 9 de novembre de 1989 caiguessin dos murs molt distants entre sí: a milers de quilòmetres queia el mur de Berlin, que va permetre la reunificació de les dues Alemanyes. Al nostre Pirineu, un mur de pedres molt barroer, també queia i donava naixement al domini esquiable d'Eina i Cambra d'Ase (Eyne-Cambre d'Aze).

Construït fa diversos anys per la Mairie (Ajuntament) de Sant de Sant Pere dels Forcats, aquest mur de roques i pedres separava físicament les dues estacions d'esquí. Amb ell s'impedia el pas d'esquiadors d'una banda a l'altra de les dues estacions veïnes. Va ser el març de 1989, després del canvi d'alcalde, quan Gaurenne André i el seu equip volen restablir les relacions amistoses amb els seus veïns d'Eina. Després de diversos mesos de discussions entre els dos municipis, es va acordar retirar la paret que separava les dues àrees i que es presentava com un fre al desenvolupament comú de les dues estacions d'esquí. Avui fa 30 anys, el 9 de novembre de 1989, armats simbòlicament amb pics i pales, i amb el suport d'una excavadora, es va procedir a la destrucció del "mur". Un esdeveniment històric que va segellar i donar inici a la nova relació entre els dos pobles i al domini esquiable.

Més enllà de la presència dels mitjans de comunicació, la festa per la destrucció del mur va continuar al voltant d'un aperitiu. Començaven així les bases per a l'Espai Cambra d'Ase-Eina, un dels dominis integrat avui dia a Les Neus Catalanes.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny