Notícia

Mor Jordi Riba 'Palanca', personatge clau en el conflicte del que havia de ser l'estació d'esquí de Tor

'Palanca' ha estat un personatge històric en el conflicte de la propietat de la muntanya de Tor, on s'hi havia de construir un resort d'esquí

jordi riba,casa palanca,TV3,muntanya Tor
Jordi Riba 'Palanca' a la dreta de la imatge Autor/a: Captura de pantalla
Aquesta matinada ha mort Jordi Riba 'Palanca', personatge històric del conflicte de la propietat de la muntanya de Tor, on s'hi havia de construir una estació d'esquí i resort de muntanya. Era un home temut pel seu caràcter feréstec i que va estar sempre barallat amb Josep Montané, "Sansa", un dels promotors, a finals dels anys 70, de la construcció de l'estació d'esquí de Tor, la qual s'havia de connectar amb les veïnes Pal i Arinsal. L'enterrament tindrà lloc a Alins aquest dissabte a les dotze.


Jordi Riba Segalàs (1936-2019), conegut com a 'Palanca' ha mort aquesta matinada segons ha anunciat el periodista Carles Porta a través de les xarxes socials. Palanca era un dels cacics de Tor, al Pallars Sobirà, i es va fer popular pel conflicte de la propietat de la muntanya, i els enfrontaments amb Josep Montané (de Casa Sansa). Porta ha dit de Palanca que era un home "complicat i difícil però que es feia estimar". El periodista ha recordat la frase "les morts tràgiques a Tor són al juliol" que apareix al seu llibre 'Tor, tretze cases i tres morts', però ha destacat que Palanca "ha mort al novembre, a casa, per malaltia" i ha afegit que "molt ben cuidat". L'enterrament tindrà lloc aquest dissabte a les 12.00 hores a Alins. Pablo Moreno, qui des de feia anys es feia càrrec de Palanca i el cuidava ha estat qui ha trucat a Carles Porta per comunicar-li que havia mort.

Tot i que des de fa dos anys Palanca tenia molt poca incidència a la vida de Tor, la seva mort "pot significar un pas cap a la pacificació del poble", tot i que els darrers anys ja "no hi havia la tensió que hi havia anys enrere" ha afirmat Carles Porta. Pel periodista "no hi tornarà a haver violència" a Tor donat que la gent jove que hi ha ara "tenen un esperit positiu".

El personatge de Palanca és un dels "més increïbles que he conegut" afegeix Porta, i assegura que ha estat "odiat per bastants" i "estimat per uns quants" però que per ell era "un mite del Pirineu".

El conflicte de Tor es remunta al 1896, quan es va constituir la societat de copropietaris de la muntanya, de manera que les tretze cases del poblet es repartien la sobirania sobre les terres. Així, la gent de Tor evitava que la muntanya, molt rica en pastures i fusta, fos declarada comunal i per tant propietat de l'estat espanyol. El conflicte més greu es va iniciar quan un empresari andorrà va proposar tirar endavant un projecte per construir una estació d'esquí que s'hauria acabat connectant amb les pistes de Pal i Arinsal. Palanca es va mostrar en contra de construir-hi l'estació d'esquí.

Una de les clàusules dels estatuts era que per a ser copropietari de la muntanya calia viure tot l'any al poble, fins i tot durant l'hivern, quan Tor queda aïllat i incomunicat per les grans nevades.

Aquesta clàusula va acabar desencadenant el conflicte entre Sansa i Palanca, que es disputaven la propietat de la muntanya. Els tribunals van declarar Sansa com l'amo únic de la muntanya el febrer de 1995. Cinc mesos després va ser assassinat a casa seva. Un crim que no s'ha esclarit mai.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny