Notícia

Compte amb el cable!

L'esquí de muntanya dins les pistes d'esquí alpí, un perill quanles estacions encara no estan obertes i es treballa en el mantell de base

skimo,esqui de muntanya,esqui de travessa, esqui de pistanya,vallter
Un esquiador de muntanya a Vallter mentre els operaris preparen l'estació Autor/a: Diaridelaneu.cat
Ha nevat i els esquiadors tenim unes ganes boges de calçar-nos els esquís. Aquest cap de setmana centenars de practicants d'esquí de muntanya, skimo, hem pujat a les estacions d'esquí alpí per fer les primeres traces sobre la neu. Però per fer-ho hem de tenir presents els riscos que això comporta, alguns dels quals poden resultar un problema per als practicants, però també per als operaris de les estacions que aquests dies ja estant compactant la neu o mantell de base a les pistes. Us ho expliquem.


Els aficionats a l'esquí no tenim paciència: prova d'això és que aquest cap de setmana, amb les últimes nevades, alguns aparcaments de les estacions d'esquí estaven plens de vehicles i autocaravanes.

Les pistes d'esquí no estan encara obertes, però un accés fàcil i còmode fins a cotes on ja podem trobar neu, més el trepitjat de pistes que ja estan fent les estacions per compactar la neu, han estat dos elements clau per a que centenars de practicants d'esquí de muntanya i travessa, skimo, facin ús de les pistes d'esquí alpí. I això pot suposar un perill si coincideix en les mateixes hores les trepitjaneus han començat a fer el fressat de pistes. Això ha passat aquest cap de setmana en algunes estacions aragoneses.

Recordar també que els butlletins oficials d'allaus per part d'organismes com l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) o el Servei Meteorològic de Catalunya encara no estaven activats aquesta passat cap de setmana. I això és un perill afegit, ja que tampoc hi ha els pisters de l'estació per delimitar o advertir de les zones que poden presentar algun tipus de risc. Tot plegat ens ha de fer extremar les precaucions en aquest inici de temporada.

De fet, aquest cap de setmana s'han produït els dos primers accidents en zones fora pista per casos d'allaus de neu. I tots dos han estat a l'entorn d'estacions d'esquí. El primer va ocórrer prop d'Astún i no hi va haver de lamentar cap víctima ni ferits. El segon allau, que va tenir lloc en una zona fora pista de l'estació austríaca de Sölden, esbiaixar la vida de dues practicants de surf de neu.

La neu que aquests dies trobem al Pirineu és humida o ventada i tendeix a lliscar sobre superfícies molt inclinades i llises. Deixant de banda aquest risc cal no oblidar que si bé per als esquiadors de muntanya és un motiu d'alegria, el mateix fet pot resultar un maldecap per a les estacions d'esquí. La presència d'esquiadors que foquegen a les seves pistes quan aquestes romanen tancades les eximeix, en principi, de qualsevol responsabilitat en cas d'accident, però no podem passar per alt que igualment perjudiquem la tasca de preparació de les pistes. Al llarg d'aquests dies els operaris de les trepitjaneus ja treballen en el mantell de base, ja sigui compactant la neu natural o bé distribuint la neu produïda. Sovint aquestes operacions es fan amb l'ús de cable i aquesta és una operació de risc ja exposada en el sector.

Cal tenir molt present que són dies en què les màquines trepitjaneus estan treballant en el mantell base, les motos de neu feinegen material amunt i avall i tot això amb la "tranquil·litat" que no hi ha ningú per pistes. D'aquí les advertències d'algunes estacions a les seves xarxes socials, com Candanchú al Pirineu de l'Aragó: "Avís, tenim les màquines en pistes treballant. Si ets dels impacients que vol fer una baixada. Compte amb el cable!".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny