Notícia

Neix '2valls', una iniciativa per fer de les Valls del Nord d'Andorra i Tor un destí exclusiu dels esports de muntanya

L'skimo, les raquetes o les motos de neu, entre les activitats que es podran realitzar en paratges solitaris i de gran bellesa

port cabus,bassets,seturia
Vall de Setúria. Al fons, el Port de Cabús i circ glacial de Borgs al fons (Foto: 2valls). Autor/a: 2valls
Esquí de muntanya, raquetes i motos de neu a l'hivern. O rutes en eBike o 4x4 la resta de l'any. Aquestes són les activitats que faran de les valls del nord d'Andorra i les valls de Tor un espai únic i privilegiat per a activitats esportives i de natura durant les 4 estacions de l'any. Us ho expliquem.


muntanya-tor-vall-plaiaVall de Plaià, amb el circuit particular de Pepe Montané, en una captura de tardor (Foto: 2valls).

Un destí únic per als esports de muntanya, amb escenaris compartits i transfronterers entre les valls del Nord d'Andorra i les valls de Tor, paradisíacs quant a paisatges, amb garantia de neu i a la vegada amb grans espais per on traçar rutes d'esquí de muntanya. Sona bé, oi? Doncs això és només una de les opcions que a partir d'aquest mateix hivern organitzarà l'empresa 2Valls. Aquesta empresa de guies de muntanya andorrans i de capital andorrà-català iniciarà ben aviat les activitats en aquestes valls.

L'skimo amb guia serà molt possiblement una de les activitats estrella, però l'hivern 2valls també oferirà propostes com ara raquetes o excursions amb moto de neu durant els mesos en què les nevades d'aquesta part aïllada del Pirineu només permeten la mobilitat amb aquests equipaments específics.

Un cop arribi el bon temps i amb les altes temperatures, serà el moment d'iniciar les activitats pròpies de l'alta muntanya a l'estiu. Així doncs, els mateixos itineraris que a l'hivern s'hauran pogut experimentar foquejant, a l'estiu es podran fer amb una bicicleta de muntanya (BTT), amb eBikes (bicicletes elèctriques) o en vehicles 4x4, en aquest darrer cas seguint algunes de les rutes mítiques que seguien els habitants de Tor per visitar els seus familiars de La Massana, Pal o Arinsal o viceversa...

seturia-arinsal-tor-port%20negre-port%20vell-port%20cabus
L'empresa 2valls tindrà en les Valls del Nord d'Andorra i les valls de Tor un escenari privilegiat i exclusiu per a les activitats d'hivern (Foto: 2valls).

Jordi Colell, andorrà i un dels socis fundadors de la iniciativa, explica que el projecte neix amb capital 100% privat, català-andorrà, i que el seu objectiu "és potenciar les possibilitats naturals i a la vegada turístiques i esportives que ofereixen les dos valls unides ancestralment i, des d'ara i per primer cop, per crear un nou paratge amb dues bases d'operacions a cavall de Tor i La Massana, o explicat d'altra manera, entre Casa Sansa de Tor i Casa Cremat d'Andorra". El punt de sortida i arribada són les Bordes Cremat (Coll de la Botella - Pal) on l'empresa disposa d'una borda restaurada com allotjament i una altra per a celebrar reunions, actes, presentacions o càterings. També han creat convenis amb hotels andorrans de referència per a complimentar l'oferta d'allotjament de màxima qualitat.

Colell, que també és propietari de les Bordes Cremat d'Andorra, destaca que "serà la primera vegada que s'activa un projecte transfronterer. I ho serà perquè es desenvoluparà entre les valls altes de La Massana, concretament Pal, Arinsal i Setúria, per una banda, i les valls de Tor centrades a la vall de Plaià, per l'altra, on el copropietari de Casa Sansa disposa de més de 20 Ha particulars separades de la muntanya de Tor i que, majoritàriament, estan excloses del Parc Natural de l'Alt Pirineu."

L'altre soci fundador de 2Valls és Marc Gras, més conegut per ser un dels copropietaris de les finques de Casa Sansa de Tor. El soci català matisa que tot i que els serveis que ofereix 2Valls poden semblar adreçats específicament "als practicants dels esports de muntanya", vol deixar clar que "també s'orienten a empreses, marques o col·lectius que requereixin paratges tranquils, i en certa manera exclusius, on testejar productes, realitzar estades, esdeveniments corporatius o jornades d'incentiu".

Els dos socis fundadors de 2Valls confien plenament en les possibilitats i el potencial que ofereixen les altes valls d'aquesta part del Pirineu. Entre els al·licients hi ha, segons Jordi Colell "l'orientació a nord i nord-oest de la vall i uns registres de nivositat que garanteixen una temporada d'esquí de muntanya llarga i amb paisatges únics i solitaris i que poden ser ideals per als qui busquen paratges discrets per a estades i entrenaments d'alt nivell i en un entorn segur".

El projecte de 2Valls comença aquest hivern amb les primeres activitats. Els interessats en les activitats proposades i tarifades poden fer-ho través del web www.2valls.eu . També es poden organitzar altres activitats que no estiguin incloses en el seu "catàleg de serveis", fent-los més a mida de les necessitats específiques que es puguin requerir, "més personalitzades i adaptades a les necessitats de grups, col·lectius o empreses".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista