Notícia

El Llac, un telecadira de noves perspectives i panoràmiques per a La Molina

El Llac és el nom del telecadira que connecta La Molina amb Coll de Pal


El telecadira El Llac, que connecta La Molina amb Coll de Pal, va entrar en servei fa just una setmana. La connexió permetrà consolidar el turisme d'esports d'hivern a la zona de l'Alt Berguedà, però el procés per aconseguir-ho ha estat força llarg. Sobre el terreny, el nou giny mecànic obres noves perspectives i panoràmiques per al domini esquiable de La Molina.


a-Molina-telecadira-coll-de-pal-telecadira-foto-ivan-sanz
Imatge del retorn del telecadira El Llac de La Molina (Foto: IST).

Aquest any La Molina encara la nova campanya de neu amb dues novetats importants: el nou tram del telecabina Cadí-Moixeró i el nou telecadira El Llac.

La posada en servei del nou telecadira El Llac permet connectar la cota 1700 (sector llac de La Molina) amb el sector Coll de Pal, un bonic i paratge d'espais oberts situat a 2.025 m.

Aquest nou remuntador permet un accés i retorn per a esquiadors de tots nivells a la zona esmentada. Aquí s’hi troba la que un dia va ser la petita estació d’esquí del municipi de Bagà (Berguedà), impulsada l’any 1980 a iniciativa municipal i del Club esquí del municipi. Es va acabar integrant l’any 2005 a La Molina. Però les dificultats d’accés, per una carretera sinuosa i sovint tancada per excés de neu, o per pista d’esquí de dificultat vermella, havien deixat la zona restringida als esquiadors experts.

Resumim de forma cronològica la història del sector Coll de Pal com a petita estació d'esquí projectada l'any 1975. La seva integració ha estat definitivament completada en aquest any 2019.

La-Molina-coll-de-pal-comabella-foto-ivan-sanz
Una esquiadora en descens per la pista Comabella, de qualificació vermella i la única que accedeix a Coll de Pal (Foto: IST).

Cronologia del sector

1975 · L'ajuntament de Bagà projecta una petita estació d'esquí a Coll de Pal, paratge que per hidrologia és al vessant de la Cerdanya però que administrativament forma part d'aquest municipi del Berguedà. Cal tenir present que Coll de Pal és un sector situat al vessant nord de la collada que li dona nom. És una zona amb nivositat important i també de climatologia adversa, amb temperatures condicionades per l'altura en què es troba.

1980 • La petita estació d'esquí de Coll de Pal es fa realitat amb l'obertura d'un refugi i un teleesquí. La gestiona el Club Esquí Coll de Pal, entitat de Bagà

2005 • La petita estació d'esquí s'integra a La Molina.

2008 • La Molina, estació propietat del Grup FGC, instal·la una cinta transportadora coberta, un primer pas per consolidar la zona i integrar-la al domini esquiable de La Molina.

2010 • L'Ajuntament de Bagà impulsa la construcció d'un nou edifici de serveis de dues plantes i d'una superfície de 700 m2 per a la zona, amb un cost de gairebé 1,5 milions d'euros. Per la seva banda La Molina comença les obres per instal·lar l'actual telecadira El Llac. Podeu ampliar aquestes dues informacions en aquest enllaç.

2011 • La crisis econòmica del moment fa aturar les obres del nou edifici de serveis i el nou telecadira. Edifici i giny mecànic queden a mig fer.

2019 • Reinici de les obres per enllestir el telecadira El Llac. El nou giny mecànic es posa en servei el 6 de desembre de 2019. Amb la posada en marxa del nou telecadira El Llac, el sector de coll de Pal té ara tres possibles accessos: per carretera, esquiant per la pista Comabella i via telecadira El Llac.

La-Molina-coll-de-pal-aparcament-foto-ivan-sanz
La carretera BV-4024 accedeix a Coll de Pal des de Bagà (Foto: IST).

La importància del telecadira el Llac

Però, perquè era tant important la connexió del sector coll de Pal amb La Molina des del sector del llac?

Cal tenir present que abans de la posada en marxa d'aquest telecadira, per arribar a Coll de Pal només hi havia dues possibilitats. Una era per carretera des de Bagà, per mitjà de la carretera BV-4024, propietat de la Diputació de Barcelona. Aquesta via de 19 quilòmetres té problemes per mantenir-se oberta alguns dies de l'hivern i requereix diverses millores, entre les quals millorar el ferm, l'amplada i reduir els riscos d'allaus. Per tant, era un accés poc fiable.

La segona opció era esquiant, però per fer-ho calia ser un esquiador de nivell avançat, ja que la pista que hi accedeix, la Comabella, és de qualificació vermella. A més, aquest traçat no es va consolidar fins a l'any 2006 i encara avui no disposa d'instal·lació de neu produïda. En hiverns de poca precipitació l'obertura de la pista no està garantida.

Així doncs el nou telecadira El LLac és la tercera connexió que garanteix, ara sí, l'accés o el retorn del sector per a tot tipus d'esquiadors a una zona que, com explicàvem unes ratlles més amunt, es troba força aïllada, a gran altura i amb una climatologia força adversa.

Coll de Pal, un espai de noves perspectives per a La Molina

A partir d'ara Coll de Pal ja queda connectat amb La Molina per les tres opcions abans esmentades. 

1 • La carretera des de Bagà, que finalitza en un aparcament limitat a 150 vehicles. L'edifici que l'Ajuntament de Bagà té a mig enllestir serà el que permetrà complementar en serveis l'àrea esquiable.

2 • Via la pista d'esquí Comabella, reservada a esquiadors experts.

3 • Telecadira El Llac. Aquest nou giny mecànic ens permet l'accés i retorn a tot tipus d'esquiadors i a més ho fa per un traçat que obre noves panoràmiques fins ara inèdites de La Molina.

Telecadira El Llac en dades

El telecadira El Llac unirà la confluència de les pistes Muntanya Sagrada i Olímpica, al costat del llac (cota 1.700 m), amb el teleesquí Sant Jordi de Coll de Pal (cota 2.025 m).

Les obres han costat 1 milió d'euros i en realitat el remuntador és l'antic Cap de Comella de pinça fixa de 4 places que, el 2009, va ser substituït per un modern desembragable de 6 places.

El telecadira El Llac té una cota de sortida a 1.706 metres, arribada als 2.034 metres (davant futir edifici de serveis) i enllaçant amb la part baixa de la pista Comabella.

La-Molina-coll-de-pal-edifici-serveis-foto-ivan-sanz

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny