Notícia

Avui és el Dia Internacional de les Muntanyes

Ens sumem a la celebració amb un petit reconeixement i homenatge als pioners de l'esquí a les muntanyes de Catalunya

Fotografia històrica d'alguns dels primers esquiadors de La Molina. Al fons la muntanya de la Tosa.
Fotografia històrica d'alguns dels primers esquiadors de La Molina. Al fons la muntanya de la Tosa. Autor/a: La Molina
L'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir declarar l'11 de desembre Dia Internacional de les Muntanyes. Diaridelaneu se suma a la celebració amb un petit reconeixement i homenatge als pioners de l'esquí a les muntanyes de Catalunya, en especial als Rasos de Peguera, Vall de Ribes i La Molina.


El 20 de desembre de 2002 l'Assemblea General de les Nacions Unides en la Resolució 57/245 va decidir declarar l'11 de desembre Dia Internacional de les Muntanyes. Des d'aleshores diferents organismes, entitats o empreses organitzen actes a tots els nivells en aquest dia per tal de ressaltar la importància del desenvolupament sostenible de les muntanyes.

Segons dades de la wikipèdia el 15% de la població mundial viu en zones muntanyoses i una quarta part dels animals també. Les muntanyes són font d' aigua dolça per més de la meitat de la humanitat i la seva conservació és clau, tal qual especifica l'Objectiu 15 dels ODS.

No obstant això, es troben fortament amenaçades pel canvi climàtic, el desglaç i la sobreexplotació. Per als qui practiquem els esports de neu als països mediterranis, les muntanyes han esdevingut el nostre veritable santuari. És el nostre espai on practicar esports com l'esquí alpí, de travessa, nòrdic o tantes altres activitats que també ens agrada practicar, com ara el senderisme, la bicicleta o la hípica, entre altres.

Per aquest motiu avui, tot i que una mica tard, ens sumem a la celebració. Algunes estacions d'esquí del Pirineu també ho han celebrat a les xarxes socials, com és el cas de Pal Arinsal, a Andorra, o de Boí Taüll, Tavascan i Vaqueira, al Pirineu català.

Nosaltres ho fem amb un gest senzill, recuperant aquesta fotografia històrica que ens serveix de recordatori. Un petit reconeixement i homenatge als pioners de l'esquí a les muntanyes de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


74%


11%


11%


5%

19 vots