Notícia

El Servei Meteorològic de Catalunya millora la identificació de les precipitacions en forma de pluja o neu

La web meteo.cat diferenciarà millor si la precipitació sobre el terreny és neu o pluja d'acord amb la temperatura

pluja,neu.grafic
Gràfoc simulació per indicar pluja o neu segons color Autor/a: Meteocat
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat,  presenta un nou producte web, elaborat per tècnics de l’SMC i pensat per discernir el tipus de precipitació. Aquest nou producte, que s’anomena “Pluja o neu”, es pot consultar a partir d'avui al web escriptori www.meteo.cat i pròximament al web mòbil m.meteo.cat.

El producte s’obté a partir de la combinació del camp de temperatura del termòmetre humit calculat a partir de les dades de la Xarxa d'Estacions Automàtiques (XEMA) i del camp de reflectivitat obtingut de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD).  S’observen tres colors diferenciats: el vermell que correspon a la pluja, el verd a l’aiguaneu i el blau a la neu. La frontera entre diferents tipus de precipitació es determina aplicant els llindars següents:

Si la temperatura del termòmetre humit és inferior o igual a 1.5 °C, la precipitació a la superfície es considera neu.
Si la temperatura del termòmetre humit és superior a 1.7 °C, la precipitació a la superfície es considera pluja.
Si la temperatura del termòmetre humit queda entre els dos llindars mencionats, la precipitació a la superfície es considera aiguaneu.

Cada color presenta diferents tonalitats, que corresponen a la intensitat de la precipitació, és a dir, a part de poder discriminar el tipus de precipitació també es pot apreciar la seva intensitat.
L’estimació automàtica del tipus de precipitació ha estat validada al llarg dels darrers dos anys amb les observacions dels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).
 
A partir d'avui es pot consultar al web www.meteo.cat, i l’animació s’actualitzarà cada 6 minuts com el radar meteorològic.
Aquest nou servei respon a l’objectiu de millora constant en els productes que el Servei Meteorològic de Catalunya ofereix a tots els seus usuaris, i al d’augmentar progressivament les dades obertes.
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots