Notícia

SOS Racisme denuncia a les estacions d'esquí

L'oficina europera per la igualtat home-dona els dona suport i s'adhereix a la denúncia

masella,neu pols,pista negra,drecera
SOS Racisme denuncia a les estacions d'esquí Autor/a: Diaridelaneu.cat
La federació d'entitats i associacions que lluiten contra el racisme ha denunciat a totes les estacions d'esquí. El motiu? Per qualificar de "negres" les pistes de màxima dificultat. A la denúncia s'hi afegit en les darreres hores l'oficina europea per la igualtat home-dona, per motius similars als de SOS Racisme. Us en donem més detalls.


la-molina-negra-la-barcelona-foto-ivan-sanz
Pista negra Barcelona de La Molina (Foto: arxiu).
 
Nova creuada contra els esports d'hivern i més en concret contra les estacions d'esquí. La federació d'entitats i associacions que lluiten contra el racisme ha denunciat aquesta matinada a les estacions d'esquí. I sembla que la denúncia podria tirar endavant i tenir greus conseqüències per als centres hivernals. Hi ha motius i els jutges han admès a tràmit la denúncia.

Segons el comunicat enviat per l'agència de notícies Europroll, el motiu de fons de la denúncia s'argumenta en el fet que les estacions d'esquí ja fa anys que qualifiquen de "negra" les pistes de màxima dificultat. O sigui, les destinades als esquiadors experts.

Yamismi Tomen Tider, president de SOS Racisme a Catalunya, és el sota signant de la denúncia i en declaracions a l'agència Europroll considera "que és despectiu dir negre a la pista més difícil d'una estació d'esquí, ja que en conseqüència es pot interpretar que el caràcter de les persones de color fosc és més difícil que els de pell blanca".

La denúncia ràpidament ha agafat volada i ha traspassat fronteres fins al punt que ha rebut el suport de molts dels països africans amb majoria de població de color. Però s'hi podrien afegir altres països com Haití, Cuba o els EUA, i en aquest darrer cas no pas per la important població "negra" que hi ha al país, tot i que també. 

Segons ha pogut saber Diaridelaneu.cat el president dels Estats Units, un Donald Trump en hores baixes, i en un intent de sumar suports entre la gent "de color" al país, diu que no només s'està sent discriminatori amb els ciutadans de pell morena, sinó que això també afecta les tribus "pel roja" que encara habiten en àmplies zones de l'interior nord-americà. La denúncia, doncs, es podria ampliar al fet de descriure com a "vermelles" a les pistes destinades als esquiadors o snowboarders més experts.

Segons el cònsol dels EUA a Barcelona, Robert Mc Bola, el fet que les segones pistes en dificultat en les estacions d'esquí siguin les "vermelles" també es pot considerar un greuge despectiu cap als indis "sioux" que encara habiten als Estats de Montana, Dakota i Colorado, també coneguts com a "pells roges". Els "pells roges" eren els "dolents" de les pel·lícules de l'oeste, és a dir, aquells que se les tenien amb el "séptimo de caballeria", per entendre'ns. Ja ens enteneu, oi?

Mc Bola ha comentat que "als EUA ja s'han donat ordres avui mateix a les seves estacions d'esquí de les muntanyes Ricalloses i monts Apalatxes per canviar de manera immediata els colors identificatius de les pistes negres i vermelles i fer-ho segons lletres. "En endavant ho farem per lletres: les A seran fàcils, les B seran per esquiadors de nivell mitjà, les C per esquiadors avançats i les D per als experts" ha conclòs el cònsol dels EUA a Barcelona. "I si no ho fan que es preparin. Què s'han pensat...!" ha reblat el cònsol visiblement empipat.

A la denúncia s'hi volen afegir els ecologistes

Més problemes afegits. La denúncia no para de créixer. Com una bola de neu, i mai millor dit tractant-se d'estacions d'esquí. Ara resulta que els col·lectius ecologistes també es podrien afegir a les denúncies per una "suposada" discriminació per ús d'un adjectiu que esdevé despectiu i pejoratiu cap als "verds", el nom amb què també es coneix a les persones i partits polítics de sensibilitat ecologista.

Així, la confederació d'ecologistes d'Europa també donarà suport a la denúncia, ja que creu que "anomenar verdes a les pistes més fàcils pot induir a pensar que els ecologistes som gent de "fàcil" convenciment". Són les paraules textuals que ha fet servir Kesyque Vadeb Roma i que ha declarat fa pocs minuts a l'agència de notícies Erotroll. Sé pas on irem a parar, això ja és massa.

Més denúncies: l'oficina europea per la igualtat home-dona també posen denúncia

I si no n'hi havia prou amb les denúncies pels colors de les pistes, fa pocs minuts l'Agència Europea per la Igualtat Home-Dona, que depèn directament de l'eurocambra de Brusel·les, ha denunciat marginació en els noms de les pistes d'esquí dedicades a les dones. L'europarlamentària romanesa Vengha Yaquem Epartu, que presideix aquesta oficina, ha declarat a Eurotroll que "ja està bé que a les estacions d'esquí només hi hagi noms d'homes i cap de dona".

Amb cara de pomes agres i enutjada, l'eurodiputada Vengha Yaquem Epartu, ha posat l'exemple de Baqueira, Grandvalira, Vallter i Eina-Cambre d'Aze. Segons l'europarlamentària polonesa ha denunciat que "en aquestes estacions hi ha les pistes batejades amb el nom de Luis Arias, Jordi Angles, Jordi Pujol i Paul Ribeil, però curiosament no hi ha cap nom de dona. Això és discriminació, quins pebrots" ha deixat anar la electa de Polònia. Ha demanat, doncs, que en endavant les 4 estacions incorporin a les seves pistes noms de dones i ha proposat que "hi posin noms com ara el de la Cancellera Merkel, Mare Teresa de Calcuta, Carme Ruscalleda, Judith Mascó o Mireia Belmonte. O si no saben quin nom posar que hi posin el meu nom" ha acabat concloent.

El Jutjat Número 1 de Primera Instància de Barcelona, que ha admès la denúncia a tràmit, acaba d'emetre un comunicat de premsa per valorar el rebombori de tal descomunal notícia. Veure enllaç del comunicat.

pista-luis-arias-baqueira

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny