Notícia

Una llevantada gairebé de rècord a Vallter 2000

Feia prop de quinze anys que no es veia un episodi de nevades com les provocades per "Glòria"

llevantada,vallter,cinta,transportadora,coberta
La cinta transportadora amb coberta, inaugurada el passat mes de desembre, gairebé coberta del tot Autor/a: Vallter 2000
No ha estat de rècord, però poc ha faltat, molt poc. El director de Vallter 2000, Enric Serra, ha admès a Diaridelaneu que cal remuntar-se a inicis dels anys 2000 per recordar una llevantada d'aquestes característiques. Mentrestant els operaris de l'estació treballen per obrir part de les instal·lacions de cara al diumenge. Per demà dissabte impossible. I encara no hi ha comunicat oficial de gruixos, que es faran públics demà dissabte. Us ho expliquem.


Si hi ha una estació que ha estat especialment beneficiada per la llevantada "Glòria", aquesta és Vallter 2000. De fet, no és un fet gens estrany: l'estació de la Vall de Camprodon sempre ha estat propícia a rebre els efectes més importants dels temporals de llevant. 

Les raons són força òbvies i es pot dir que n'hi ha tres. La primera: la seva proximitat al mar Mediterrani. La segona: la seva cota alta, a més de 1950 m, d'on surt el remuntador en cota més baixa de l'estació. Això propicia que, a l'hivern, la precipitació d'una llevantada sigui sempre en forma de neu i no pas de pluja. I la tercera: l'orientació orogràfica cap a l'est de l'estació d'esquí fa que les pistes estiguin orientades directament cap a la costa empordanesa, i entremig no hi ha cap muntanya, cim o serralada que actuï de "mur de contenció".

En aquest sentit ve més al cas que mai recordar que des de la cota alta de l'estació d'esquí, la Cafeteria Les Marmotes, es pot veure el mar, en concret la badia de Roses. O sigui, que les llevantades hi impacten de ple, sense entrebancs geogràfics. Tot plegat fa que Vallter sigui coneguda en el món de la neu com l'estació de les llevantades. I la primera llevantada del 2020, batejada amb el nom de Glòria, ha volgut ser especialment generosa amb l'estació setcasina.

Enric Serra, director de Vallter, ha explicat aquesta mateixa tarda a Diaridelaneu que, tant avui com demà, es treballa per netejar i garantir els accessos i a l'hora en preparar l'estació per a l'obertura que està programada per aquest diumenge 26 de gener.

I perquè no abans? Segons el director de Vallter la nevada no només ha estat molt abundant en quantitat, sinó que també ha estat una neu molt humida. Això ha propiciat que la neteja de la carretera, els aparcaments i l'adequació dels remuntadors estigui sent "especialment dificultosa i lenta. Ha quedat una neu molt compactada que ens està costant molt de moure", ha manifestat Serra.

També ha recordat que "encara no han passat les 48 hores necessàries que sempre necessitem per preveure la caiguda de les allaus o perquè finalment la neu es vagi consolidant i compactant". "La prioritat és la seguretat dels treballadors i els clients. Si demà podem treballar amb certa normalitat al Pla de Morens, serà el primer que obrirem diumenge. I progressivament s'obrirà la resta de l'estació" ha senyalat. 

De cara als pròxims dies ha volgut posar especial èmfasi en el fet que "el risc d'allaus, segons l'institut geològic és de 3/4 sobre 5, però les temperatures han pujat i ha tornat a glaçar. La neu s'està compactant però el risc continua sent extrem. Demano màxima prudència en aquesta qüestió i evitar sortides o itineraris innecessaris. Ja hi haurà altres dies i condicions més segures".

Però ¿Se sap quants centímetres o metres ha deixat Glòria a Vallter? Demà dissabte l'estació farà públic el comunicat oficial de gruixos de neu, però mentrestant sí que podem avançar, en exclusiva per a Diaridelaneu, que els gruixos de neu que la llevantada Glòria ha deixat al llarg de tres dies a Vallter són gairebé de rècord: a la cota baixa hi haurien precipitat 180 cm de neu. A la cota alta, a 2.535 m, es calcula que han estat de 220 cm. Caldria remuntar-se a principis dels anys 2000 per trobar una llevantada d'efectes similars o, alternativament, ja s'hauria d'anar a buscar-les en dades de registres oficials de l'estació dels anys setanta, 80 i 90 del segle passat.

En qualsevol cas, atents al comunicat de neu de Vallter 2000 que es farà públic demà. Les dades prometen.

restaurant-vallter-entrada-llevantada
Entrada del restaurant Vallter en una imatge d'avui divendres pel matí (Foto: Vallter 2000).

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny