Notícia

10 qüestions que cal saber de Formigueres

Formigueres ofereix 24 quilòmetres de pistes entre boscos de pi negre i és de propietat municipal


L'estació d'esquí està situada al Capcir, al Pirineu de la Catalunya del Nord. Està envoltada de bosc de pi negre i és molt coneguda pel seu ambient tranquil. La ubicació geoestratègica li permet rebre nevades de llevant, gregal i de fronts atlàntics. És una estació de mida mitjana petita, amb prop de 24 quilòmetres de pistes. La seva pista verda Panoramique és una de les més llargues del Pirineu de la Catalunya del Nord. En voleu saber més?


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Formigueres, segons la nostra experiència d’acord amb diverses visites realitzades.

1 - La neu.
 
La millor neu es troba sempre al sector de Serra de Mauri, en un vessant clarament nord de l'estació i per tant pistes com Les Lacs, L'Ours o Le Renard són les que millor neu conserven al llarg de la temporada.
La mitjana és de 130 dies d'esquí i la precipitació acumulada per temporada és d'uns 7 metres. Disposa de 85 canons de neu, combinant alta i baixa pressió. Per la seva orientació geogràfica i la configuració dels cims i valls de l'entorn, les nevades de llevant, gregal i fronts atlàntics sempre hi acaben deixant un bon gruix de neu.

formigueres-snowboard-foto-ist
Dos practicants de surf de neu a Formigueres (Foto: IST.

2 - Els remuntadors.
 
En total té 7 remuntadors, dels quals en destaquen els 2 telecadires pinça fixa de 4 places, 4 teleesquís i una cinta transportadora amb coberta.

formigueres-les-cretes-telecadira-calmazeille-foto-IST
Dos practicants de surf de neu remunten pel telecadira Serra Calmazeille (Foto: IST).

3 - Les pistes.

Un total de 16 pistes que sumen uns 24 quilòmetres de pistes, majoritàriament blaves i vermelles. En destaca una negra, La Lievre, molt coneguda pels amants dels bumps o banyeres, ja que no s'acostuma a trepitjar i la pista verda Panoràmica, una de les més llargues del Pirineu de la Catalunya del Nord.
Cota màxima: 2.320 m, cota mínima: 1.700 m

formigueres-panoramique-verda-canigo
Pista Panoràmica. Al fons, el massís del Canigó (Foto: IST).

4 - Forapistes i àrees freestyle.

No hi ha snowpark però sí un circuit d'snow-cross a la part alta del telecadira Serra d'en Mauri. L’àrea fora-pistes és molt valorada pels amants d'aquesta modalitat perquè es fa sempre per dins de bosc, especialment l'àrea compresa entre els teleesquís Perches Blanques i la pista vermella Grand Tetras.
També hi ha una zona destinada a l'esquí nòrdic, al llac de l'Òliva (cota 1.550), molt a prop del poble (1.400 m) i de la carretera d'accés a l'estació. També en destaquen els circuits destinats a l'esquí de muntanya, amb 5 itineraris amb inici i retorn a l'estació Més informació en aquest enllaç.

formigueres-cota-alta-snowboard-ski-foto-ist
Paisatges des de la cota alta de Formigueres (Foto: IST).

5 - Història.
 
Els primers esquiadors hi van aparéixer a mitjans o finals dels anys 30 del segle passat. Cap a mitjans de la dècada dels anys 40 es fa esment a un primer projecte per fer una estació d'esquí a la zona. No serà fins als anys 60 que s'instal·la un primer remuntador. Oficialment la data de creació de l'estació és l'any 1973 amb la instal·lació de 3 teleesquís.

Poc a poc l'estació va anar creixent amb pistes i remuntadors fins que, a l'any 1991 es fa la gran ampliació de Formigueres cap al sector avui conegut com a serra d'en Mauri. Es van instal·lar dos telecadires de 4 places i es van fer les noves pistes d'aquell nou sector en expansió. De cara al futur està prevista una connexió amb Les Angles i la construcció d'un nou telecadira entre la zona del Llac de l'Oliva i l'actual peu de pistes de l'estació. Més informació de la possible ampliació en aquest enllaç.

formigueres-esquiadors
Una de les primeres curses organitzades a Formigueres (Foto: postal).

6 - Restauració i allotjament.
 
A pistes hi destaquen 2 restaurants, una sala de pic-nic i una snow-food retrac. A la mateixa estació no hi ha cap allotjament disponible i tota l'oferta existent en hotels o residències cal buscar-les al poble de Formigueres, a la cota 1400.

restaurant-terrassa-formigueres-foto-ist
Restaurant i terrassa principal de Formigueres (Foto: Diaridelaneu.cat).

7 - Accessos i aparcaments.
 
Per accedir a Formigueres hi ha una única carretera que uneix el poble (cota 1400) amb el peu de pistes (cota 1700). La carretera té poc més de 4 quilòmetres i puja en forma de Z amb dues úniques corbes i un pendent suau. A pistes hi ha 3 grans aparcaments. Bon treballs dels llevaneus en cas de nevada.

aparcament-formigueres
Aparcament de l'estació d'esquí de Formigueres (Foto: Diaridelaneu.cat).

8 - Serveis generals.

Tots els serveis que ha d’oferir una estació d’esquí hi són presents. Escola d’esquí ESF, parc infantil Piou-Piou, botiga i taller de lloguer, venda i reparació d’equips d’esquí i surf de neu, centre mèdic i sala pic-nic. Aplicació pròpia per a mòbils creada per Skitude. Hi ha un club d'esquí que dinamitza la vida social a l'estació.

9 - Après-ski i esdeveniments.

L’après-ski es concentra al poble de Formigueres, on hi trobarem alguna botiga i restaurant.
Pel que fa a esdeveniments en destaca el període de Nadal, unes dates en les quals s'organitzen esdeveniments com la baixada de torxes i focs d'artifici els dijous en període de les vacances de la neige a mitjans febrer. També mereix especial atenció el mercat de Nadal que es fa en aquelles dates. Qui vulgui més activitat sempre pot optar per desplaçar-se a la veïna Els Angles, molt propera i amb molta oferta.

formigueres-punt-panoramic-foto-ist
Àrea de pic-nic amb taules i bancs a tocar del retorn del telecadira Serra Calmazeille (Foto: IST).

10 - El que més ens agrada i el que menys

El que ens agrada menys: els remuntadors són una mica lents i estaria bé disposar d'alguna oferta gastronòmica més.

El que ens agrada més? És una estació que transmet tranquil·litat, bucòlica en quan a paisatges, variada en traçats, i amb una baixa densitat d'esquiadors a pistes. Ideal per als qui busquen estacions de mida petita-mitjana no massificades.

Us animeu a conèixer-la?

Instagram de la nostra visita a Formigueres el passat 29 de gener en aquest enllaç.
Video de youtube de la nostra visita en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny