Notícia

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya presenta al Museu Colet els actes de celebració del centenari

Gerard Figueras reivindica el “paper determinant de l’excursionisme en l’esport de Catalunya”

centenari,FEEC
La presentació del centenari omple el museu Colet Autor/a: Carles Giménez - Secretaria general de l\'Esport
El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha presidit avui el tret de sortida de la celebració del centenari de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que l'entitat celebra aquest 2020 sota el lema ‘Sent la muntanya, 100 FEEC’. El secretari general ha posat la FEEC d’exemple del “paper que l’esport ha tingut a l’hora d’explicar la història de Catalunya”.


La FEEC ha programat la presentació en un 11 de febrer tenint en compte que els fonaments del que seria la futura entitat es van començar a dibuixar aquest dia de l’any 1920. L’acte, en el qual s’han anunciat els principals esdeveniments que s’organitzaran aquest 2020, ha tingut lloc al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, i ha comptat també amb la presència del president de la FEEC, Jordi Merino; el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, i l’historiador i teòric de l’excursionisme Francesc Roma.

Francesc Roma ha estat el primer a prendre la paraula a través d’una ponència on ha parlat del naixement de l’excursionisme associatiu i de l’evolució de la Lliga de Societats Excursionistes de Catalunya cap a l’actual FEEC, la tercera federació catalana més important en nombre de llicències. Roma també ha repassat els episodis que van portar les diferents entitats i clubs excursionistes del país a unir-se en una única federació.

Jordi Merino ha detallat els actes més importants que l’entitat ha preparat, i ha presentat la imatge institucional que acompanyarà aquest centenari així com el nou web de l’entitat, que s’ha estrenat avui mateix, i que vol ser el nou portal de referència de les activitats i els esports de muntanya a Catalunya. Merino ha citat “el pas de l’excursionisme cultural a l’esportiu” que va fer la FEEC, tot i que la competició representa només el 8% de les seves activitats, i ha subratllat “la defensa de la cultura i la llengua del país” que ha marcat el seu dia a dia.

Gerard Figueras ha felicitat la FEEC i l’ha posat com a exemple del “paper que l’esport ha tingut a l’hora d’explicar la història de Catalunya”. “L’excursionisme ha jugat un rol determinant en l’esport del país, n’ha explicat la riquesa i ha mostrat una amor per la pàtria i la nostra llengua que cal reconèixer i agrair”, ha afegit, abans de definir l’entitat com “una escola de vida, que uneix el país”. Finalment, Gerard Esteva ha destacat la “fortalesa” de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, a qui considera “un model alineat amb els valors esportius i olímpics”.

Competicions, jornades i llibres

Pel que fa al calendari d’activitats de febrer a desembre, la competició esportiva hi tindrà un paper destacat. Així, a banda d’organitzar diversos Campionats de Catalunya al llarg de l’any (esquí de muntanya, raquetes de neu, curses per muntanya i escalada), la Vall de Boí acollirà al juliol el Campionat del Món de Curses per Muntanya, Vall de Núria serà escenari del Campionat d'Europa d’Snowrunning al març, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre rebran al maig el II Catalonia Trek Festival, mentre que Girona serà a l'octubre la seu de l’assemblea de l’European Ramblers Association (ERA), de la qual la FEEC és membre de ple dret.

D’altra banda, la Federació organitzarà un Circuit Català d'Escoles de Trail i celebrarà un cicle de conferències, un altre d’excursions als seus refugis i unes Jornades Nacionals de Senderisme a la Vall d'en Bas, a banda d’oferir una exposició al Palau Robert de Barcelona centrada en el centenari. A més, l’entitat publicarà dos llibres: un sobre els 100 anys i un altre al voltant dels 50 anys de la Flama de la Llengua Catalana, i al novembre estrenarà el documental 'Sent la muntanya, 100 FEEC'. Al desembre, celebrarà l’acte principal del centenari amb una festa al Petit Palau del Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny