Notícia

Les 10 qüestions que cal saber de Font Romeu

Font Romeu va ser la segona zona de França i primera a la penínsla ibèrica en la qual s'hi va instal·lar un remuntador


Quan parlem de Font Romeu estem parlant d'un referent històric del món de la neu i l'esquí a Europa, a França i la península Ibèrica. Si el primer teleesquí de França es va instal·lar a Chamonix l'any 1930, el segon ho va fer a l'Alta Cerdanya, a Font Romeu, l'any 1937. Des d'aleshores l'estació ha crescut arribant als 58 quilòmetres de pistes esdevenint una estació de mida mitjana. En voleu saber més?


planol-pistes-font-romeu-pirineus-2000
Plànol de pistes de Font Romeu Pirineus 2000 (Foto: Font Romeu Pirineus 2000).

Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Font Romeu Pirineus 2000, segons la nostra experiència d’acord amb diverses visites realitzades.

1 - La neu.
 
La millor neu es troba sempre al sector nord del Roc de la Calma on hi destaquen pistes com la Pradeilles o laPaul Ribeil.
La mitjana és d'entre 120 i 130 dies d'esquí i la precipitació acumulada per temporada és d'uns 6,5 metres. Disposa de 515 canons de neu, combinant alta i baixa pressió.

font%20romeu-pradeilles-IST
Esquiadora per la pista Pradelles (Foto: IST).

2 - Els remuntadors.
 
En total té 1 telecabina, 8 telecadires, 12 teleesquís i 2 cintes transportadores. És en aquest sentit una estació de gran capacitat. Es preveu renovar el telecabina properament i s'està estudiant un traçat per a un telefèric que uniria les pistes de Font Romeu amb les de Les Angles. Aquest darrer remuntador està supeditat a l'aprovació que n'ha de fer el Parc Regional dels Pirineus catalans.

font%20romeu-telecadira-la-calma-calme-IST
Telecadira Roc de la Calme (Foto: IST).

3 - Les pistes.

Un total de 44 pistes que sumen uns 45 quilòmetres de pistes, majoritàriament blaves i vermelles. Té fins a 5 estadis de competició homologats per la FIS. De la mateixa manera que es preveu renovar el telecabina cal afegir-hi que està prevista la habilitació d''una nova pista per unir el sector de Les Airelles (1.960 m) amb el poble de Font Romeu (1.700), fins a la base del telecabina esmentat. També es preveu l'obertura d'una nova pista al sector del Coll del Pamm
Cota màxima: 2.250 m, cota mínima: 1.650 m

/font-romeu-canigo-pista-championnat-IST
Per la pista Championnat amb el massís del Canigó de fons (Foto: IST).


4 - Forapistes i àrees freestyle.

L'snowpark del Roc de la Calma és conegut arreu del món de la neu per ser el més complet del Pirineu i perquè, des de la temporada 2015-16, acull el circuit de la Copa del Món de Slopestyle.
Hi ha algunes zones forapista molt interessants al vessant nord del sector Pirineus 2000.
Ofereix de dos circuits de fons i nòrdic que sumen 110 quilòmetres i que porten el nom del medallista olímpic nord català Martin Fourcade.

sfr-freestyle-tour-font-romeu-rider-andri-ragettli-foto-nicolas-schlosser
Un dels salts acrobàtics que es pot veure durant la celebració de la Copa del Món de Slopestyle (Foto: la Copa del Món de Slopestyle).

5 - Història.
 
La història de Font Romeu com a estació d'esquí es deu a la construcció del Grand Hotel l'any 1913. Els dos primers remuntadors s'hi instal·len l'any 1937. A partir d'aquest moment Font Romeu ja és un destí turístic i sanitari de referència en l'àmbit mundial, però passa a ser-ho també com a centre d'esports d'hivern. Amb el Grand Hotel la "jet-set" dels anys 40 i 50 practicaven, de dia, l'esquí, el trineu i altres modalitats. De nit eren molt sonades les luxoses festes que s'organitzaven al saló del Grand Hotel. Va ser Font Romeu el primer referent mundial del que ara coneixem com a après-ski?

L'any 1968 es funda l'estació de Pirineus 200, a tocar de Font Romeu. En aquesta estació es comença a l'any 1976 a experimentar amb una xarxa de neu produïda en una pista de 60 metres.

L'any 2000 es fusionen Font Romeu i Pirineus 2000 a través del Col del Pam.

Pyrenees-2000-bolquere-bolquera-cambre-aze
Bolquera i Pirineus 2000 a primer terme i Cambra d'Ase al fons (Foto: IST).

6 - Restauració i allotjament.
 
Tots els restaurants peu de pista de l'estació d'esquí es troben al vessant sud. En concret trobem diferents punts gastronòmics a peu dels telecadires Roc de la Calma, Les Airelles, Col del Pam i La Belvedère. L'oferta d'hotels peu de pista a la mateixa estació d'esquí és inexistent, comprensible si tenim en compte que l'estació és municipal i queda unida a la població de Font Romeu (cota 1775) per un telecabina.

Per a l'allotjament cal desplaçar-se al nucli urbà de Font Romeu, on trobarem diversos hotels, residències i una generosa oferta d'apartaments i cases de lloguer. Cas pràcticament idèntic passa a Bolquera, el municipi en el qual es troba Pirineus 2000, encara que en aquest cas podem trobar apartaments i residències al peu de pista.

font-romeu-restaurant-IST
Restaurant al sector del Roc de la Calma  (Foto: IST).

7 - Accessos i aparcaments.

Per accedir a Font Romeu podem fer-ho per quatre portes principals. L'opció més còmoda és des del nucli urbà, on trobarem la terminal de sortida del telecabina. Tot i la renovació de l'aparcament subterrani té l'inconvenient que es tracta d'un accés amb un aparcament limitat i de pagament.
Les altres opcions són fer-ho pel sector de les Airelles, per Col de Pam o per BolquèrePyrénées 2000. La carretera és bona, ampla, de pendent suau i de bon manteniment pels llevaneus en cas de nevada.

font-romeu-noies-telecadira-IST

8 - Serveis generals.

Tots els serveis bàsics hi són presents: Escola d’esquí ESF, parc infantil Piou-Piou, botiga i taller de lloguer, servei mèdic, sala pic-nic, venda i reparació d’equips d’esquí i surf de neu, centre mèdic i sala pic-nic. Aplicació pròpia per a mòbils creada per Altiservice.

font-romeu-snowboard-IST

9 - Après-ski i esdeveniments.

L’après-ski es concentra al poble de Font Romeu i Bolquera on hi trobarem un ampli assortit de bars, restaurants, supermercats, casino, discoteca, pista de gel, esquí nocturn i altres serveis.

Pel que fa a esdeveniments en destaquem l'agenda de Nadal i la de febrer, que destaquen per una gran varietat d'actes que se celebren al poble de Font Romeu. Important visitar les respectives oficines de turisme per no perdre detall del programa cultural que es renova cada setmana. A pistes l'esdeveniment més important és la visita que cada any fa el circuit de la Copa del Món d'Slopestyle.

font-romeu-airelles-nens-nen-IST

10 • El que hi trobem a faltar i el que ens agrada més.

I arriba el moment de parlar del que ens agrada més i el que menys de Font Romeu Pirineus 2000. Començarem pel que entenem que són mancances.

Hi trobem a faltar...
La primera, ens agradaria una mica més de desnivell, sobretot si ho comparem amb la resta d'estacions d'esquí de la zona de la Cerdanya.
La segona, el bosc és molt espès i no hi ha gaires zones habilitades per a l'esquí forapista.
I la tercera, seria molt interessant que una pista unís el sector d'Airelles (cota 1.950 m) amb el casc urbà de Font Romeu (1.750 m).

El que ens agrada més?
Font Romeu és una estació divertida, i ho diem en el sentit que té 5 grans sectors per on lliscar cadascun dels quals amb els seus atractius i al·licients. En segon lloc dir que és molt còmoda, no hi falta de res i tothom hi acaba trobant el seu espai, ja sigui per pistes, gastronomia, serveis, etc. En tercer lloc, a Font Romeu s'hi acaba reflectint d'una forma o altra el seu pes històric i aquest és un fet que la realça, especialment per als qui són/som esquiadors fins al moll de l'os. I finalment afegir-hi que les panoràmiques que ofereix de 360° des de les seves cotes altes de cada sector són idíl·liques.

Aquestes són les 10 qüestions que entenem que cal saber de Font Romeu però potser ens n'hem deixat alguna, així que us convidem a visitar aquesta estació que forma part del consorci de Les Neus Catalanes, les 8 estacions que comparteixen forfet de temporada comú. Us hi animeu?

Instagram de la nostra visita a Font Romeu en aquest enllaç.
Video de youtube de la nostra visita enaquest enllaç.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny