Notícia

Es compleixen 20 anys de l'ampliació de Baqueira cap al Blanhiblar i Costarjàs

També compleix 20 anys la instal·alció del telecadira Teso dera Mina

costarjas,baqueira
Es compleixen 20 anys de l'ampliació de Baqueira cap al Blanhiblar i Costarjàs Autor/a: Baqueira
Es compleixen 20 anys de la inauguració de la nova àrea esquiable del Blanhiblar i Costarjàs. A l'any 2000 a l'estació aranesa estaven d'inauguracions i es feia un salt important en l'extensió del domini al vessant de llevant del Tuc de Blanhiblar (2.245 m) i al vessant sud Tuc de Costarjàs (2.338 m).


3-baqueira-blanhiblar-costarjas

Va ser l'any 1996 quan l'economia catalana i espanyola començaven a emergir de la crisi iniciada l'any 1993. S'iniciava un període de creixement econòmic que ja no s'aturaria fins al fatídic setembre de 2007. En resum, l'economia tirava cap amunt amb tots els índexs positius i ho feia amb rapidesa.

Eren temps d'alegries i el creixement continuat, any rere any de l'economia, animava a totes les empreses a assumir inversions importants. I com és lògic les estacions d'esquí formaven part d'aquest creixement. Per posar-nos en context, en la temporada 1998-99 Baqueira presentava unes xifres de facturació que superaven els 3.500 milions de pessetes i s'apropava als 800.000 esquiadors per temporada.

Baqueira feia un salt important en el seu creixement i l'any 2000 s'inaugurava la nova àrea esquiable del Blanhiblar i Costarjàs. S'implementava una ampliació planificada uns anys enrere i que permetia l'obertura de pistes i remuntadors al vessant de llevant del Tuc de Blanhiblar (2.245 m) i al vessant sud Tuc de Costarjàs (2.338 m). Va ser una aposta atrevida, ja que per primera vegada s'obrien pistes en un sector orientat clarament a sud i un altre cap a llevant.

L'obertura del sector Blanhiblar i Costarjàs es va fer mitjantçant un telecadira de desembragable de 4 places i un teleesquí tipus T-bar. A més, suposava l'obertura de 10 noves pistes (Comalada, Pèira roja, Blanhiblar, Costarjàs, Arrriudera serra, Pales dethMiei, Tuc dethMiei, Esmeligàs, Parròs i Barlongueta).

baqueira-telecadira-teso-mina-zona-argulls-ivansanzPujant pel Teso Dera Mina (Foto: Diaridelaneu.cat)

En aquell any 2000 no només es va obrir el nousector del Blanhiblar. També es posava en marxa el nou telecadira "Dera Mina" a la zona d'Argulls, una instal·lació que va donar accés a pistes com Cabirol i Costes de Ruda i facilitava l'accés a zones d'esquí fora pista. Actualment està aprovat un projecte de substitució d'aquest telecadira.

Algunes curiositats

Actualment a l'arribada del telecadira del Blanhiblar hi ha una de les millors terrasses del conjunt de bars i restaurants que trobem a Baqueira. Des del mateix punt també hi trobem dues de les webcams que generen algunes de les imatges més espectaculars de la cara nord de Baqueira i de Beret.

Dels vessants dels Tucs de Blanhiblar (2.245 m) i i Tuc de Costarjàs (2.338 m) surten dues de les pistes considerades "imprescindibles" que recull l'article "10 pistes imprescindibles per esquiar a Baqueira". Com a curiositat, la pista de Costarjàs és un dels pocs traçats clarament orientats a sud de tot el domini.

Podeu consultar la cronologia història de Baqueira-Beret en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny