Notícia

Els oficis propis de muntanya es projecten com una possible solució per al despoblament dels pobles del Pirineu

vallter,pister,cano,proteccions,preparatius
Els oficis propis de muntanya es projecten com una possible solució per al despoblament dels pobles del Pirineu Autor/a: Diaridelaneu.cat
Un projecte pioner anomenat AVENIR fomenta l'acollida i integració al Pirineu de joves emigrats sols. La iniciativa forma part del programa transfronterer POCTEFA per promoure el desenvolupament sostenible a la serralada. En el punt de mira hi ha els oficis propis de muntanya.


pister%20tavascan

Fomentar l'acollida i integració de joves emigrats sols al Pirineu és l'objectiu del nou projecte AVENIR, a través del qual s'obriran pròximament dos pisos per a un total de deu persones. Aquesta iniciativa pionera té una durada de tres anys, s'emmarca en el programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA per promoure el desenvolupament sostenible i la revitalització de les regions frontereres de Catalunya i França i compta amb un finançament d'un milió d'euros. El conseller de Treball, Afer Socials i Famílies, Chakir el Homrani, l'ha presentat aquest divendres a Tremp davant de diversos alcaldes i regidors del territori i ha destacat que aquest representa "aliança, complicitat i treball conjunt per aconseguir millors objectius".

El Homrani ha dit que aquest projecte ha de ser palanca de transformació a Catalunya i a França i ha afirmat: "Hem de prendre consciència que no som una illa, que els reptes que tenim com a comunitat són compartits i que l'arribada i acollida de joves emigrats és un repte col·lectiu a nivell d'Europa". La iniciativa permet impulsar l'Estratègia catalana d'acollida i inclusió d'infants i joves migrats sols, a similitud dels programes de formació i inserció que França desenvolupa a la regió dels Pirineus per aquest col·lectiu.

El projecte combinarà la part educativa i social amb la formativa i laboral. Així, en el primer àmbit es fomentarà, sobretot, el descobriment de l'entorn de muntanya des d'un punt de vista cultural, esportiu, lúdic i de lleure per generar vincles socials i afecció dels joves emigrats al territori. Mentre, la part formativa i d'inserció laboral es fixarà especialment en l'àmbit de les professions de muntanya. En aquest sentit, AVENIR prioritza i es centra en oferir als joves una sortida formativa i professional adaptada a les necessitats específiques dels Pirineus.

El conseller de Treball, Afer Socials i Famílies ha destacat que aquesta iniciativa "també suposa una oportunitat per reflexionar sobre quin és el futur del territori, com generar activitat econòmica sostenible i oportunitats perquè els pobles no es buidin". "Hem d'aprofitar aquest projecte per generar palanques a l'entorn de l'ocupació, l'acreditació professional i els professionals del territori”, ha dit.

Presentació davant els alcaldes i regidors

El Homrani ha presentat les principals línies del projecte AVENIR als alcaldes, regidors i tècnics comarcals i dels ajuntaments de l'Alt Pirineu en un acte a Tremp. A la presentació també hi han participat l'alcaldessa de Tremp, Pilar Cases, i el vicepresident segon del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona. Totes dues institucions també col·laboren en el projecte, juntament amb altres organismes com la Delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), l'Agència Catalana de la Joventut, la Universitat de Barcelona i Pallars Actiu.

Part de la regió pirinenca francesa també hi col·laboren l'Association des Chambres de Métiers des Pyrénées, els centres de formació professional d'Ariège, Alta Garona, Hautes-Pyrénées i Pyrénées-Orientales, l'Institut de Treball Social Erasme, el centre d'acollida Foyer Pyrène de l'associació ADES Europe i el serveis departamentals de protecció a la infància.
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial