Notícia

La Xemeneia de Vallter, quaranta anys després del seu desmantellament

Originalment la Xemeneia tenia un traçat que arribava a gairebé 2.600 m

vallter,xemeneia
Fotografia del sector de la Xemeneia de Vallter 2000 amb la traça de l'antic telesquí en vermell i l'actual en verd Autor/a: Diaridelaneu.cat
Enguany es compleixen quaranta anys del desmantellament de bona part del traçat del teleesquí La Xemeneia de Vallter. L'antiga traça d'aquell teleesquí amb corba de 90° que arribava als 2600 metres encara avui és prou visible, sobretot a l'estiu o quan la neu escasseja. Vallter 2000 va ser durant dos anys l'estació amb la cota més alta del Pirineu oriental. Voleu saber el quan i el perquè es va retallar La Xemeneia?


pic-la-dona-vallter-%C2%A9ISTPic de la Dona (2.704 m). Al fons de la vall s'hi pot veure l'estació de Vallter 2000 a l'estiu (Foto: IST).

Només feia 4 o 5 anys que s'havia posat en marxa Vallter 2000. L'estació d'esquí de la Vall de Camprodon havia aconseguit en poc més de 5 anys esdevenir l'estació d'esquí del Pirineu oriental que arribava a una cota més alta, a gairebé 2.600 metres. El teleesquí batejat amb el nom de La Xemeneia, permetia arribar als esquiadors fins a tocar del Pic de la Dona, un cim de forma arrodonida de 2.704 m.

Vallter 2000 es va posar en marxa amb dos teleesquís, el Morens I (desembre 1974) i el Barquins I (febrer 1975). L'estació fou inaugurada oficialment durant la temporada 1975-76, però es desenvolupava ràpidament. El desembre de 1976 es tramitava permís per a la construcció del teleesquí de la Xemeneia, situat en una petita vall o coma orientada a sud dins del circ d'origen glacial de Morens.

El teleesquí de La Xemeneia es va posar en marxa a la temporada 1977-78 i va suposar una fita important per Vallter, que d'aquesta manera s'enfilava fins als gairebé 2.600 m i esdevenia l'estació amb la cota alta més alta del Pirineu oriental.

emeneia-pic-la-dona-vallter-fonaments-pilona-2600-%C2%A9IST
Encara avui es poden trobar els fonaments d'algunes de les pilones de l'antiga traça del teleesquí la Xemeneia (Foto: IST).
 
Un traçat difícil

El traçat del teleesquí de La Xemeneia feia que no fos un remuntador apte per als esquiadors debutants. Amb sortida a la cota 2.350 i arribada a la cota 2.600 (aproximadament), havia de superar un fort desnivell amb un recorregut d'aproximadament 1,5 quilòmetres. A més, a mitjan itinerari hi havia una corba de 90 graus amb fort pendent per a la qual calia ser un bon esquiador.

L'arribada del teleesquí es feia a 2.600 metres, ben a prop del pic de la Dona (2.704 m). El remuntador permetia accedir a pistes de dificultat vermella i negra, algunes de les quals tenien el seu final al Pla de Morens per una zona clarament orientada a sud, situada rere les actuals instal·lacions del restaurant principal edifici de serveis de l'estació.

vallter-pista-xemeneia
Esquiant per la pista de la Xemeneia en l'actualitat (Foto: arxiu Diaridelaneu).

L'allau

Només feia un any que el sector de la Xemeneia s'havia posat en marxa. El desembre de 1978 la temporada a Vallter havia començat amb mal peu i la neu no arribaria fins al mes de febrer. Per a més inconvenients, el 4 de març Vallter va ser l'escenari d'un tràgic accident al sector de la Xemeneia.

Tres professors d'esquí que esquiaven per les noves pistes a les quals donava accés el teleesquí inaugurat un any abans van veure's atrapats per una allau. Es va produir a les pales en forma d'embut que hi ha just darrere el restaurant i un dels professors, Enric Planella, veí de Setcases, va morir en ser engolit i arrossegat per l'allau. Anava acompanyat per dos monitors més que van aconseguir esquivar-la. Aquest fet tindria força repercussions a l'estació.


nit-amb-les-trepitjaneus-a-vallter-10Dues trepitjaneus a la sortida del sol a la pista de la Xemeneia (Foto: arxiu Diaridelaneu.cat).

La temporada 1979-1980, un abans i un després per La Xemeneia

La temporada 1979-80 s'inaugurava el primer telecadira de l'estació, batejat amb el nom d'Enric Planella, en record del monitor de Setcases. I si per una banda s'inaugurava el telecadira, per l'altra es retallava el traçat de la Xemeneia, fent-lo més curt, suprimint la corba del traçat i finalitzant el recorregut en el lloc on ho fa actualment (veure fotografia d'encapçalament de l'article). De l'antiga traça del teleesquí de la Xemeneia encara en queden alguns fonaments de les pilones i el moviment de terres que va generar el traçat original d'aquesta instal·lació i d'una de les pistes. Això és especialment visible a l'estiu o bé quan la neu escasseja.

En aquell mateix any 1980 algunes de les pilones sobrants del traçat del teleesquí Xemeneia va servir per allargar amb una corba i més metres el traçat del teleesquí Barquins I, arribant d'aquesta manera fins a la cota 2.535, on actualment hi ha la Cafeteria Les Marmotes. Vallter perdia, doncs, un dels fets diferencials que li permetien ser l'estació amb la cota més alta del Pirineu oriental.

vallter-telecadira-jordi-pujol-la-xemeneia
Al fons, el teleesquí de la Xemeneia de Vallter 2000 en una imatge d'arxiu (Foto: Diaridelaneu.cat)
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


73%


8%


12%


8%

26 vots