Notícia

Les estacions del vessant nord del Pirineu continuaran obertes

Si no hi ha contraordre ministerial del Govern francès, demà dissabte les estacions obriran amb normalitat

porte-puymorens,stade,teleski
Portè Puymorens en una imatge d'arxiu Autor/a: Diaridelaneu.cat
Europa no es posa d'acord amb què cal fer per frenar el coronavirus i, de moment, cada país adopta les mesures que creu necessàries. I això genera contrarietats que són especialment visibles en les zones frontereres. Demà una de les zones on es podrà veure més bé que mai la disparitat de criteris per fer front al coronavirus en l'àmbit europeu serà la Cerdanya. Demà més que mai, en el món de la neu hi haurà dues cerdanyes: l'alta i la baixa, la de l'est i la de l'oest, o perquè no dir-ho clarament, la cerdanya espanyola i la cerdanya francesa.


font-romeu-esquiadora-%C2%A9ISTEsquiadora a Font Romeu en una imatge d'arxiu (Foto: Diaridelaneu.cat).

Si no hi ha contraordre ministerial del Govern francès, demà dissabte totes les estacions del Pirineu vessant nord obriran amb normalitat. Si tenen neu, és clar. Ara bé, no seria d'estranyar que en qualsevol moment aquesta informació quedés desfasada per alguna decisió adoptada a darrera pel president francès Emmanuel Macron. Les decisions en l'àmbit europeu es prenen i es canvien a cada hora, i fins i tot es contradiuen només passats uns minuts després d'haver-se anunciat tal o qual mesura o acció per frenar el coronavirus.

És possible un tancament de fronteres?

Cal recordar en aquest sentit que ahir el president francès, Emmanuel Macron, va demanar que si calia fer un tancament de fronteres per frenar l'epidèmia del Covid-19 es fes, això sí, de manera coordinada en la Unió Europea. "Aquest virus no té passaport", va dir, a la vegada que alertava sobre la temptació del "replegament nacionalista" per afrontar un desafiament a escala mundial.

Però de moment, les estacions d'esquí del vessant nord del Pirineu demà dissabte podran obrir amb normalitat, tal com estava previst. De moment. I possiblement diumenge. I és que el cert és que a Europa hi ha un desgavell a l'hora de prendre decisions i per això cada país adopta les mesures que creu necessàries i convenients d'acord amb la realitat del seu territori.  A França l'expansió del coronavirus està més controlada que no pas aquí. De moment. I en principi tampoc no està previst cap tancament de fronteres. Com a mínim de forma imminent.

les-angles-monitor-nens-alumnes-%C2%A9IST
Esquiadors a Les Angles (Foto: Diaridelaneu.cat).

La Cerdanya, el màxim exponent i exemple d'una disparitat de criteris

Tot plegat genera contrarietats que són especialment visibles en les zones frontereres, i en aquest cas la Cerdanya en serà demà un dels màxims exponents. Mentre estacions cerdanes com La Molina i Masella demà ja no obriran portes, altres com Eina-Cambra d'Ase, Portè Puymorens i Font Romeu obriran amb certa normalitat. També ho faran les veïnes de la comarca del Capcir Les Angles o Formigueres. Per contra, a la també veïna Andorra les estacions de Grandvalira, Arcalís i Pal-Arinsal també estaran tancades. Totes tenen neu i totes estaven, estan, en plena temporada.

Tot plegat serà conseqüència de les mesures adoptades per les autoritats espanyoles i andorranes que res tenen a veure amb la decisió de les autoritats franceses, que de moment no consideren oportú prendre mesures dràstiques pel que fa a l'esquí als Pirineus. Certament tampoc ho han fet en moltes de les estacions alpines veïnes o properes a la frontera italiana, on ja fa una setmana que s'ha decretat el tancament dels centres hivernals destinats a l'esquí.

En resum, doncs, i mentre no arribi una ordre de tancament, França manté obertes les seves estacions d'esquí. Totes les estacions de Pirineu francès, incloent-hi les estacions de Les Neiges Catalanes, Departament dels Pirineus Orientals o Catalunya del Nord, romandran obertes aquest cap de setmana.

La resta d'estacions del vessant nord també tenen previst obrir i si no hi ha contraordre ministerial estaran obertes les estacions dels Departaments de l'Arieja, Alta Garona, Alts Pirineus i Pirineus Atlàntics. La realitat i diferència entre els  Pirineus vessant sud i nord, i la línia frontera que els separa, és aquesta.

De moment.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny