Notícia

Com s'està vivint l'efecte Coronavirus a les estacions d'esquí encara obertes?

Avui hem visitat Portè Puymorens per comprovar la repercussió del tancament de les estacions d'esquí andorranes i catalanes


Ahir divendres 13 de març les estacions d'esquí catalanes, andorranes i aragoneses van ser obligades a tancar portes. Són mesures molt dràstiques destinades a frenar l'expansió del coronavirus. Estacions com La Molina i Masella, a la Baixa Cerdanya, estan tancades tot i tenir neu i trobar-se en plena temporada. A pocs quilòmetres, a l'Alta Cerdanya, estacions com Porté Puymorens operen amb normalitat. De moment. Avui, 14 de març, hi hem anat per veure la situació real a pistes. Hi hauran anat molts catalans del sud a esquiar esquivant la prohibició? Com s'esta vivint els efectes del coronavirus a les estacions d'esquí de la Catalunya del Nord?


Porte-puymorens-cota-alta-mine-%C2%A9ISTImatge d'avui a Portè Puymorens (Foto: IST).

Avui ha estat un dia especial a les estacions del Pirineu. Ens trobem en plena temporada i encara hi ha neu per esquiar unes quantes setmanes més, però totes les estacions d'esquí del Pirineu català, aragonès i del Principat d'Andorra estan tancades. Són mesures que es van adoptar ahir divendres, 13 de març, per part de les autoritats respectives i les quals tenen per objectiu final el fet de frenar l'expansió del coronavirus (covid-19).

Aquestes mesures estan tenint a la Baixa Cerdanya uns efectes evidents en estacions com La Molina i Masella, que estan tancades i per tant no poden rebre cap client. El mateix passa a les andorranes com ara Grandvalira o Pal-Arinsal. Els efectes també són evidents en altres camps com la restauració i els allotjaments.

En canvi, a l'Alta Cerdanya, estacions d'esquí com altres com Eina-Cambra d'Ase, Portè Puymorens i Font Romeu, estan subjectes a les autoritats franceses que de moment no han vist necessari aplicar mesures de tancament de les estacions d'esquí per frenar el coronavirus.

Són estacions que avui han obert amb normalitat i han pogut rebre clients de totes bandes. A més, ahir a la tarda moltes segones residències de la Cerdanya van ser ocupades pels seus propietaris que han esquivat les recomanacions de confinament dels respectius habitatges de primera ocupació. Això podia fer pensar amb una alta afluència d'esquiadors catalans del sud a les estacions de la Catalunya del nord. Per això avui al diaridelaneu hem volgut comprovar si això ha estat així.

La nostra estació escollida per a la visita ha estat Portépuymorens, una de les més properes a Puigcerdà i també de la veïna Andorra, on les estacions també estan tancades. I això és el que hi hem trobat (vegeu aquest vídeo).

Porte-puymorens-aparcament-mine-%C2%A9IST%281%29
Imatge d'avui a l'aparcament de la Vignole de Portè Puymorens (Foto: IST).

El cas de Portè Puymorens

Hem arribat a Portè Puymorens a les 10 del matí. Ho hem fet amb total normalitat des de Puigcerdà. Cap control policial a la frontera.

A Portè hem aparcat al peu del telecadira Estanyol, en un aparcament de gran capacitat que ja a aquella hora presentava una baixa ocupació. Hi hem comptabilitzat menys de 30 vehicles.

Un cop a pistes hem estat repassant totes les zones i en cadascun dels sectors hem detectat una baixa densitat d'esquiadors a pistes. També hem visitat l'aparcament de la Vinyola on el nombre de vehicles estacionats amb prou feina ocupava 1/5 part de l'espai disponible. En total, i com es pot comprovar en una de les fotografies capturades, a les 11 del matí hi havia estacionats, aproximadament, uns 150 vehicles. Calculem, doncs, que a una mitjana de 2,5 ocupants per vehicle el nombre total de visitants pot haver estat d'aproximadament uns 400. Són dades orientatives i que en cap cas pretenen ni volen ser precises.

Pel que fa a la procedència dels clients, i d'acord amb les matrícules dels cotxes aparcats, hem arribat a la conclusió que els clients sud-catalans no arribaven al 10% del total.

Desconeixem quina ha estat la situació a la resta d'estacions del Pirineu nord català i per tant aquestes dades només són atribuïbles a l'estació de Portè Puymorens.

Porte-puymorens-esquiadors-mine-%C2%A9IST
Imatge d'avui a Portè Puymorens (Foto: IST).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny